Comebacky: Hromadný návrat dinosaurů

Vydáno 17.07.2011 | autor: redakce

Ohromující, dechberoucí. Splnění snu. Taková hodnocení následovala po pražském koncertu Leonarda Cohena, který na turné před dvěma roky vyrazil po 15 letech a poprvé zamířil i do Prahy. Ne všechny comebacky ovšem měly a mohly mít podobný výsledek.

Comebacky: Hromadný návrat dinosaurů Comebacky: Hromadný návrat dinosaurů

leonard_cohen
Vezměte průměrně obsáhlou encyklopedii, otevřete se zavřenýma očima a píchněte prstem. Je značná šance, že narazíte na kapelu, která stále existuje, anebo na kapelu, která se už nejméně jednou po svém rozpadu dala alespoň jednorázově dohromady. Ani to, že někteří členové původních sestav jsou řečeno s géniem Járou Cimrmanem „bezpečně mrtvi“, neznamená, že by skupina nemohla oprášit dávnou slávu a existenci.

Příkladem z nedávné minulosti mohou být diskutabilní návraty Queen či Sex Pistols. Málem došlo i na návrat Led Zeppelin. V prosinci 2007 se po 19 letech na jednom pódiu sešly tři čtvrtiny původního line-upu. Bubeníka Johna Bonhama nahradil jeho syn Jason a londýnský koncert, o který projevilo zájem pětadvacet milionů fanoušků, podle kritiků ukázal, že Zepelíni mají i třicet let od svého vrcholu co říct.

PRACHY A NOSTALGIE
Nostalgie stárnoucích fanoušků je jeden z hlavních signálů pro již dávno zaniklé kapely a jejich případné resuscitace. Nejlákavější je vidina příjmů z koncertů, merchandisingu, reklamy, následných live nahrávek atd. Peníze jsou bezesporu hlavním a pragmatickým důvodem, proč se takové „vzpomínkové záležitosti“ dějí. Často se totiž konají ve chvíli, kdy se sólová kariéra bývalých členů zadrhává nebo docházejí úspory. Výjimečně jde snad i o jistou „nutnost“, jako například u Cohena, kterého bývalá manažerka údajně připravila o značný balík.

Při vyhlašování britských Live Music Awards v roce 2008 byl hlavní událostí za posledních 12 měsíců vyhlášen comeback Spice Girls. „Kořeněné holky“ v žebříčku dokonce skončily před vymodleným comebackem Led Zeppelin nebo The Verve. Koncerty The Verve přitom byly přijaty s otevřenou náručí (vstupenky na turné v listopadu 2007 se vyprodaly za encelých 20 minut) a album Forth bylo první v britské hitparádě a časopisy Spin a Uncut mu daly čtyři hvězdičky z pěti. „Chtěl jsem zažít zas ty krátký chvilky, kdy člověk stojí na pódiu a říká si – jé, to je skvělý,“ vysvětlil důvod comebacku The Verve jejich zpěvák Richard Ashcroft.

163887Nezávislé kapely z 80. a 90. let se stačily ve velké většině rozpadnout už před přelomem milénia, a poslední roky proto byly pro mnohé z nich časem návratů. Fanoušky potěšily koncerty Jesus And Mary Chain (na jednom s nimi vystoupila i Scarlett Johanson), méně pak jejich pokusy o nové skladby – není divu, že album plánované na rok 2007 stále není. V plné parádě se vrátili The Pixies, kteří v létě 2006 navštívili i Palác Akropolis, jenž jejich starým hitům nadšeně aplaudovala. O rok později se opatrně a zatím jen koncertně vrátili i powerpopoví Carter USM, kteří se rozpadli v roce 1998.

Do srpna 2008 se protáhl jednorázový maratón 150 koncertů The Police se Stingem, který zhlédly přes tři miliony lidí. „Skutečným triumfem tohoto turné je fakt, že jsme jeden druhého nezardousili. Nemůžu říct, že by to mě - nebo Andyho či Stewarta - nenapadlo,“ ohodnotil turné Sting. Odměnou za toto „utrpení“ je fakt, že jejich turné bylo v roce 2007 nejvýnosnějším hudebním byznysem v Americe – jen za koncerty v USA a Kanadě utržili v přepočtu přes dvě miliardy korun.

Přebohatý na všelijaké comebacky byl především rok 2008. V únoru po třiadvaceti letech vystoupila na předávání Grammy Tina Turner. Osmašedesátiletá bába si s Beyoncé vystřihla tři hity a začala vážně přemýšlet o dalším turné.

tema tina turner 08_1Vrátilo se i několik popových stars pochybné pověsti. Boyzone se s albem Back Again... No Matter What dostali na 4. místo britské hitparády, do žebříčků se vrátila 80s ikona Paula Abdul, o kterou začal být zájem díky porotcování v American Idol. Novou desku sliboval dokonce i zapomenutý Australan Jason Donovan (někdejší souputník Kylie Minogue), jemuž k návratu rovněž pomohla reality show – během pořadu I'm a Celebrity... Get Me Out of Here! žil pod jménem Jungle J na tropickém ostrově – a nakonec skončil na třetím místě.

V listopadu 2008 oznámili obnovení činnosti No Doubt s Gwen Stefani. Zpěvaččin manžel Gavin Rossdale, někdejší předák Bush, se pokusil o návrat jako sólista - deska Wanderlust sice kritiku neoslnila, ale prodeje měla uspokojivé, dotáhla to do britské Top 40.

Za nejdůležitější hardrockový comeback posledních let je považováno album Black Ice od AC/DC, kteří je vydali po dlouhých osmi letech. Masivní tour zasáhlo i Prahu.

Do pohybu se dal i Hotel California a matadoři The Eagles. Ti už v roce 2007 vyprodukovali rozlučkové album a odstartovali celosvětové Farewell I Tour. Jejich CD Long Road Out Of Eden bylo velmi úspěšné, stalo se nejprodávanějším albem roku 2007.

Překvapivé znovuzrození plánuje též novoromantická klasika přelomu 70. a 80. let, britští Ultravox. Své turné pojmenovali Return To Eden, z čehož vyplývá, že Eagles by z hudebního ráje konečně rádi vypadli, zatímco Ultravox by se do něj rádi vrátili. Ale to sem nepatří…

tema iggyZato sem patří třeba Iggy Pop a The Stooges, kteří se dali znovu dohromady již v roce 2003. Teprve v roce 2008 se ale jejich reunion projevil prakticky i v Česku, když v září rozbouřili tisíce návštěvníků pražské Sportovní haly. Iggy se Stooges přitom udělali krok, jenž dokázal, nakolik svůj návrat míní vážně - na rozdíl od mnohých slavných kolegů těžících pouze ze staré slávy a provařených hitů vydali v roce 2007desku The Weirdness.

Milovníci klasického rocku opět objevili kouzlo kapely Journey, kde se sice neustále střídají zpěváci, ale na popularitě to téhle „značce“ neubírá – její loňský počin Revelation se stal jednou z jejich nejprodávanějších desek vůbec.

Dobře se vedlo i floridským rockerům Matchbox Twenty, jež ohlásili pauzu v roce 2002. V roce 2007 však vydali nahrávku Exile on Mainstream a o rok později ji podpořila spoustou koncertů.

Speciálním případem, který by vydal na román, byla kauza Guns N‘Roses. Ve vydání desky Chinese Democracy, slibované více než třináct let, už skoro nikdo nedoufal a Axl Rose, jediný z původních členů, se stal terčem posměchu. Nakonec se tato chiméra přece jen proměnila ve skutečnost a album bylo přijato vcelku kladně.

tema jasna pakaČESKÉ REUNIONY
Ani na našem trhu není vzpomínaný fenomén ničím neobvyklým. Příkladem je třeba Jasná páka obnovená Michalem Ambrožem a Davidem Kollerem. Nekonečný aplaus a hromadný skandování hitů jako Mámo neper/Paralet, Pal vocuď hajzle, Ryba Badys při jejich prosincovém koncertě v roce 2008 v žižkovské Akropoli potvrdil jejich nadčasovost. „Pro mě osobně byla hlavním důvodem znovuobnovení Jasné Páky jistá nenaplněnost její existence, která byla násilně přerušená bolševikem, a možnost hraní se všemi, kteří jsou v současné sestavě,” říká Ambrož.

Česká scéna v roce 2008 zažila také několik flashbacků, ale spíše jednorázových. Na podzimním Sázavafestu v pražském Abatonu se na jednom pódiu po deseti letech sešli Blanka Šrůmová, Dan Šustr a další členové Tiché dohody. Letos chystají regulérní comeback.V pražském Lucerna Music Baru se také mohli pamětníci potěšit jednorázovým vystoupením punkerů z 80. let F.P.B., kteří se ještě před listopadem proměnili v Už jsme doma. Jejich koncert přitom doprovodila skupina rovněž „znovusestavená“ jen pro tuto příležitost, a to dívčí Dybbuk. Vzpomenout lze ale také návrat Majklova stýčka. Postpunková formace, vzniklá na konci 80. let, se – hlavně kvůli drogám - rozpadla už několikrát. Michael´s Uncle znovu funguje od roku 2006, poté se k ní vrací i zpěvák Amrit Sen. V říjnu 2007 Strýček v plné sestavě slaví ve smíchovském Futuru 20. výročí  a z koncertu vznikl CD záznam Futurum Groundlive.

kot2768c9_lunetic_lunetic_009620 let existence oslavila na konci roku 2008 koncertem v pražském Vagónu také Hrabošova hardcoreová smečka Našrot. Kapela stačila natočit i album Rag(e)time. Po Našrot se slehla zem na přelomu tisíciletí, kdy odešel bubeník Josef "Jouza" Bárta. Nyní ale opět oblažuje ušní lalůčky svých fanoušků v téměř původní sestavě.

Ne všechny comebacky jsou ovšem dojemnými reminiscencemi s rockovými kořeny. Na tuzemská pódia se po vzoru Spice Girls či Britney Spears vracejí takoví interpreti, na které kritici chrlili oheň a síru. Svého času se však těšili masovému zájmu a měli rekordní prodeje. To je třeba případ Lunetic, na jejichž comebackový koncert v Liberci dorazily stovky příznivců.

Po 16 letech se začal také Oceán, nyní ovšem pod jménem New Ocean a bez hlavní hvězdy - Petra Muka, kterému se obnovení kapely nelíbilo. „Bez spontánně obnoveného kontaktu všech původních členů a společného vzniku nového repertoáru pro mě vzkříšení Oceánu nedává smysl,“ napsal Muk v otevřeném dopise. Po jeho tragické smrti ho v New Ocean nahradila zpěvačka Jitka Charvátová, dříve působící ve Fiction a Skyline. Mluvilo se i o vzkříšení novovlnného Yandim Bandu, a tak bychom mohli pokračovat…

DALŠÍ A DALŠÍ…
Rok 2009 byl ve znamení dalších setkání po letech. Reunion oznámili Cliff Richard (68) a The Shadows, kteří společně stanuli na pódiu po 20 letech. Jejich turné o 11 zastávkách po Británii bylo zároveň připomenutím půlstoletí(!) od jejich vzniku.

V červenci 209 se v londýnském Hyde Parku uskutečnil po devíti letech první koncert britpopových Blur i s Damonem Albarnem a Grahamem Coxonem. „Měli jsme prostě pocit, že nastala ta pravá chvíle,“ prohlásil Albarn. Vrátili se také Take That.. No, nakonec se možná definitivně dočkáme i těch Zeppelínů…

ANKETA:
1. Co vás vedlo k obnovení kapely?
2. Zaujal vás v posledních letech nějaký comeback?

tema hladikRadim Hladík, Blue Effect (obnoven 2004)
1. Jejich kvalita, energie a nový přístup ke starým skladbám. Také perspektiva společného dalšího vývoje.
2. Určitě Robert Plant a Alisson Krauss. Zvláště přístup producenta T-Bone Burnetta. Vrátil se pojetím snad do 50. let a je to velké zvukové potěšení. Viděl jsem televizní záznam jejich klubového hraní. Super!




tema dan a blanka orezDan Šustr, Blanka Šrůmová - Tichá dohoda/2Wings (Tichá dohoda koncertovala v roce 2008 po 10 letech)
1. 2Wings a Tichá dohoda jsou dva různé projekty, ačkoliv v nich fluktuují de facto stejní lidé. Ale to není nic neobvyklého ani na tuzemské scéně. To, že jsme se sešli všichni, je spíš signálem a popřením fám, že spolu Tichá dohoda nemluví. Nevylučujeme ani opakovaný session např. na nějakém letním festivalu. Určitě bychom mohli začít hrát i jako Tichá dohoda, protože důvody k její pauze nebyly a nejsou uvnitř kapely, ale v současné době čekáme na nabídku profesionální produkce a managementu.
2. Blanka: Iggy Pop and The Stooges. Dan: jednoznačně Collegium Musicum

tema prokopMichal Prokop (v roce 2007 po 17 letech vydal sólové album a oprášil Framus Five)
1. Je pravdou, že na vzniku desky se výrazně podíleli moji spoluhráči a spolupracovníci z dob Framus Five. Vydavatel pro vydání tohoto alba stanovil jako podmínku nebo spíš přání koncertování s novým repertoárem. Postavil jsem koncertní kapelu s těmito svými letitými harcovníky, doplnil je ještě o další bývalé Framusáky. I když zbytek kapely jsou mladší muzikanti, bylo logické, že jsme se vrátili k původnímu názvu.
2. Moc to nesleduji, ale například na listopadovém Beatfestu v Lucerně se nás šedesátníků sešlo hodně a bylo to myslím zajímavé... Lidi to zjevně zajímá hodně, do Lucerny se nevešli, tak bude v únoru ještě jeden Beatfest.
Zdá se mi, že v těchto případech nejde jen o komerční důvody oprašování starých model, což se myslím nedá říci o některých podobných projektech na světové scéně. Queen bez Mercuryho, Yes bez Andersona nebo Led Zeppelin bez Planta. Naopak je mi moc líto, že jsme neviděli Police, to prý bylo skvělé.

text Dušan Kütner foto EMI, Universal, Ivan Prokop, archiv 
zavřít