Už jsme doma

Vydáno 02.03.1996 | autor: Dominik Pavliš

Už jsme doma Už jsme doma

Už jsme doma je česká avantgardně-rockovo laděná skupina. Její původ sahá až do Teplic, kde byla v roce 1985 zformována. Po půlroce existence přibrala další dva členy, kteří přišli z legendární teplické skupiny FBP a z původní sestavy zbyli pouze dva původní členové. Tím se ustálila sestava ve složení – Jindřich Dolanský, Miroslav Wanek, Julius Horváth a Romek Hanzlík.

Vměstnávat skupinu do nějakých škatulek je obtížné. Jejich hudba v sobě propojuje punk, africké rytmy, slovanskou hudební provokaci, ska, funky, disharmonii a to není zcela vše. Zahraniční promotéři ji popisují jako prog-music nebo avantgarde music.

Kapela vydala kolem 13 alb. Z toho jsou nějaké i koncertní a best of výběry, DVD obsahující živý záznam koncertu 20. výročí skupiny, DVD dokument o historii skupiny a další.

Kromě toho se kapela také angažuje v projektech filmových, divadelních a všeobecně uměleckých.

Na jaře 2016 frontman Miroslav Wanek odřekl („s okamžitou platností … a to jednou provždy“) tradiční účast kapely na hudebním festivalu Trutnoff, vyzvav ostatní kapely i účastníky k bojkotu – to kvůli nesouhlasu s pozváním bývalého generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše.

 

Diskografie

Uprostřed slov (1990)
Nemilovaný svět (1990)
Hollywood (1993)
Pohádky ze Zapotřebí (1995)
Jaro, Peklo, Podzim, Zima (1996)
Vancouver 1997 (1997)
Uši (1999)
Patnáct Kapek Vody (2000)
Rybí tuk (2003)
20 Letů (2006)
Jeskyně (2010)
Pohádek ze Zapotřebí znovuudělání fortelné (2012)
Tři křížky (2015)

zavřít