Už jsme doma

Vydáno 02.03.1996 | autor: Dominik Pavliš

Už jsme doma Už jsme doma

Už jsme doma je česká avantgardně-rockovo laděná skupina. Její původ sahá až do Teplic, kde byla v roce 1985 zformována. Po půlroce existence přibrala další dva členy, kteří přišli z legendární teplické skupiny FBP a z původní sestavy zbyli pouze dva původní členové. Tím se ustálila sestava ve složení – Jindřich Dolanský, Miroslav Wanek, Julius Horváth a Romek Hanzlík.

Vměstnávat skupinu do nějakých škatulek je obtížné. Jejich hudba v sobě propojuje punk, africké rytmy, slovanskou hudební provokaci, ska, funky, disharmonii a to není zcela vše. Zahraniční promotéři ji popisují jako prog-music nebo avantgarde music.

Kapela vydala kolem 13 alb. Z toho jsou nějaké i koncertní a best of výběry, DVD obsahující živý záznam koncertu 20. výročí skupiny, DVD dokument o historii skupiny a další.

Kromě toho se kapela také angažuje v projektech filmových, divadelních a všeobecně uměleckých.

Na jaře 2016 frontman Miroslav Wanek odřekl („s okamžitou platností … a to jednou provždy“) tradiční účast kapely na hudebním festivalu Trutnoff, vyzvav ostatní kapely i účastníky k bojkotu – to kvůli nesouhlasu s pozváním bývalého generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše.

 

Diskografie

Uprostřed slov (1990)
Nemilovaný svět (1990)
Hollywood (1993)
Pohádky ze Zapotřebí (1995)
Jaro, Peklo, Podzim, Zima (1996)
Vancouver 1997 (1997)
Uši (1999)
Patnáct Kapek Vody (2000)
Rybí tuk (2003)
20 Letů (2006)
Jeskyně (2010)
Pohádek ze Zapotřebí znovuudělání fortelné (2012)
Tři křížky (2015)

Další články interpreta

POST SCRIPTUM (45): Kapely bojkotují letošní Trutnoff. "Havlův festival" má totiž narušit pozvaný komunista Jakeš

Rock blog

vydáno 12.05.2016

Festival Trutnoff se letos asi bude muset obejít bez několika tradičních hudebních jmen. Bojkot si ale zaslouží i někteří interpreti za...

Kam na Majáles: Studentské oslavy propuknou v květnu naplno (II.)

Style

vydáno 29.04.2016

První letošní Majálesy už proběhly, ale sezóna studentských oslav, které mnohdy přerostly v obrovské akce, je stále teprve v...

TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (I.)

Style

vydáno 06.02.2015

Zima se ještě nechystá odejít a minimálně podle lunárního kalendáře tu do poloviny března bude. Kromě lyžování, sledování...

RECENZE: První hoře se v žánrovém labyrintu opět neztratili

Recenze

vydáno 24.04.2014

Jako neukotvená bárka se splašenou magnetickou střelkou kompasu na širém moři se První hoře na svém pátém řadovém albu...

LIVE: Boskovice 2013 - Multikulturní dáma vyznání židovského

Recenze

vydáno 17.07.2013

Město Boskovice hostí každoročně čtyřdenní festival. Zrodil se již před 21 lety s myšlenkou podpořit místní židovskou...

RECENZE: On The Road aneb cestopis české alternativy v Austrálii

Recenze

vydáno 13.04.2013

Dokument, který v režii Václava Kučery natočili před čtyřmi lety v Austrálii, Tasmánii a na Novém Zélandu hudebníci z kapel...

Zrní interview: I zrní může být cool

Rozhovory

vydáno 04.07.2012

Zrní - kladenská pětka, kterou tvoří čtyři Honzové a jeden Ondra, je zajímavá použitím rozličných výrazových prostředků,...

Neruda interview: Název kapely nám prodal Dan Bárta

Rozhovory

vydáno 18.06.2012

Výbušná hudba, změť hypnotických riffů ne nepodobných některým projevům klasiky českého undergroundu nebo nové vlny. K tomu...

zavřít