Nevím, jestli jste si toho všimli, ale s hrozbou konce světa se začalo hodně umělců věnovat
vesmírné tématice. Točí se klipy o mimozemšťanech, výletech do vesmíru, vznášení se v atmosféře. Jde do toho minimum českých umělců, protože málokdo má
prostředky jako třeba Kenye West nebo Katie Perry, aby se nechal vystřelit na
Mars. Zároveň si všichni začínají uvědomovat, že v tom našem tempu je potřeba zpomalit. Hodně lidí cvičí jógu, která vás učí udělat stopku v tom totálním chaosu.
Meditace. Trvalo mi roky, než jsem se naučila při pozdravu slunce nepočítat, kolik mám zítra koupit rohlíků na snídani. Zkrátka přesto, že můžeš na facebooku dát stovku statusů denně a vyřídit tisíce mailů, je super to vypnout a odejít na
farmářský trh, dát si tam výborný kafe, čerstvou bábovku a sednout s tím na lavičku. Do toho nastrkat do košíku nějakej ten pórek nebo mrkev a pak si doma při poslechu
super desky a popíjení
bílého střiku uvařit oběd. Už pár let, co bydlím v centru, funguju na hotovkách a až posledních několik měsíců začínám zlehka fungovat v
kuchyni! (samozřejmě nepočítám to, že několikrát týdně zaskočím do Pho na Jiřák) Mimochodem, když už teda ponakupujete na trhu nějakou tu čerstvou zeleninu, mám pro vás supr
recept:Potřebujete:Jakoukoli zeleninu co máte rádi, dávám většinou cukýnu, dva brambory (na zjemnění chuti), asi pět mrkví, cibuli.
lahev bílého vína (1 dcl na vaření, zbytek na pití k vaření)
1x smetanu ke šlehání (celou na vaření)
čerstvý zázvor
vývar (nebo půl kostky nějakého přírodního bujónu- samozřejmě rychlejší varianta)
čerstvou bazalku (ale může být klidně čerstvá petržel- prostě co zrovna roste v parku)
sůl
pepř
máslo
Postup:Je to opravdu jednoduchý, takže se toho rozhodně
nebojte!Nejdřív trochu pomícháte nakrájenou zeleninu na rozehřátém másle v poměrně velkém hrnci. Pak přilijete vývar, přidáte lehce sůl a pepř a necháte asi půl hoďky vařit. Teď máte volno na nějakou práci případně odpočinek! Po té půlhodině by měla být zelenina už hodně měkká. Teď vemte ideálně tyčový mixér (velká vychytávka) a zeleninu rozmixujte téměř do kaše. Přidejte smetanu. Pokud je polévka příliš hustá, nebojte se ji zředit vodou. Ale zase né moc, měla by v ní lehce stát lžíce... Pozor! Je lepší ji zředit, před tím, než jí vrátíte na vařič, protože hustá rozmixovaná zelenina často prská z hrnce a já už si párkrát pěkně vymalovala kuchyň. Potom co dostanete polévku do varu, vypněte a přidejte víno, zázvor (tolik aby vás to ideálně pálilo) a bazalku. Hotovo!
Už asi víte, že v odbíhání od tématu jsem mástr, takže zpět k
Apokalypse. Bunkr si nestavim, nemá to
smysl... Bohatý trubky v Americe si myslí, že to bude paráda, až vylezou z bunkru a všude bude
NIC. Nebo v lepším případě když vybuchne celá
Země, vybouchnou i s bunkrem, což je podstatně lepší než bez. Každopádně, uklidním vás, jsem v podstatě optimista a věřím, že proběhne i rok
2013 a i další...Mimochodem viděli jste film Melanchólia? Když jsem vylezla z kina po shlédnutí tohohle filmu, musela jsem si koupit ve světozoru točenou
zmrzlinu a říct si: Tykráso, důležitý je si ten život užít přece!
text a foto: Klára Vytisková