Moby

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Moby Moby

 

Moby (pravým jménem Richard Melville Hall) je americký zpěvák, skladatel, producent, DJ, fotograf a aktivista. Narodil se 11. září 1965 v newyorském Harlemu.

Melville se narodil v rodině profesora chemie (zemřel, když byly budoucímu zpěvákovi dva roky) a zdravotní asistentky. Vyrůstal s matkou ve městě Darien v Connecticutu. Přezdívku "Moby" získal Richard od svých rodičů, protože je příbuzensky spřízněn s autorem knihy Moby Dick, Hermanem Melvillem. V osmdesátých letech začal Moby sbírat zkušenosti v hardcore-punkové skupině Vatican Commandos, později hrál na kytaru v alternativní partě Ultra Vivid Scene. Čím dál víc ho to ale táhlo k individuální tvorbě. Zpočátku vydával svůj materiál pod různými přezdívkami a jeho vůbec první singl byl komerčním propadákem.

Pod přezdívkou Moby pak vydal singl Mobility, byl to však byl song Go z béčkové strany singlu, který se nejvíce ujal. Track obsahoval smyčcový part z Laura Palmer's Theme z televizního seriálu Twin Peaks. Často také remixoval songy od interpretů jako The Prodigy, Orbital, Erasure nebo Michael Jackson. Roku 1992 pak Moby vydal eponymní debut. Většího úspěchu se ale dočkal až s druhou deskou vydané u labelu Mute Records. Deska se jmenoval Everything Is Wrong (1995) a dočkala se od kritiků nadšených pochval a nevedla si špatně ani komerčně, nicméně ambiciózní umělec pořád nebyl spokojen a chtěl víc. Rozhodl se proto poodejít od elektorniky a vydal v roce 1996 punk rockové album Animal Rights. Paradoxně v téže době, kdy Moby opustil elektroniku a namočil se do vod punku a rocku, se začala elektronická hudba konečně ujímat. Hudebník se tak dostal do složité situace, kdy posluchači ani experti nevěděli, co je tedy vlastně hudebně zač.

V roce 1999 vyšla deska Play, která se zpočátku prodávala velmi ztuha, avšak ve výsledku se jí prodalo přes deset milionů kusů. Každý song z alba se objevil snad ve všech druzích mediálních prostředků, Mobymu se konečně povedlo něco nevídaného. Navázat na vlnu úspěchu se mu povedlo i s další řadovkou 18 (2002). Poté spolupracoval s umělci nejrůznějšího zaměření, od Sophie Ellis-Bextor a Britney Spears počínaje, až po Metallicu a Nas konče. Skvěle na sebe upozornil i roku 2005 vydáním alba Hotel, které přineslo možná zatím poslední opravdu komerčně úšpěšný hit Lift Me Up. To však neznamená, že by dále Moby vydával špatné desky - spíš naopak, je čím dál víc chválen za inovativní postupy a pečlivou produkci.

Zatím posledním počinem Mobyho zůstává jeho deska z roku 2017 More Fast Songs About The Apocalypse.

Diskografie:
Moby (1992)
Ambient (1993)
Everything Is Wrong (1995)
Animal Rights (1996)
Play (1999)
18 (2002)
Hotel (2005)
Last Night (2008)
Wait for Me (2009)
Destroyed (2011)
Innocents (2013)
Long Ambients 1: Calm. Sleep. (2016)
These Systems Are Failing (with The Void Pacific Choir) (2016)
More Fast Songs About the Apocalypse (with The Void Pacific Choir) (2017)
zavřít