Traband

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Traband Traband

Česká hudební skupina Traband vznikla již v roce 1995. Nejprve se jednalo pouze o tříčlenné uskupení, které se motalo kolem zpěváka, textaře a kytaristy Jardy Svobody. Na baskytaru v té době hrál Michal Kliner a bicí nástroje obstarával Václav Pohl. O rok později skupinu rozšířil bandžista Evžen Kredenc a roku 1997 vlastním nákladem vydali své debutové album pojmenované O čem mluví muži. Skupina je považována především jako rocková, sami členové ale svůj styl nazývají „dechno“.

Roku 1999 došlo k personálním změnám v kapele. Z původní sestavil zbyl pouze Evžen Kredenc a Jarda Svoboda, který začal hrát spíše na klarinet a akordeon. O dva roky později přibrali ještě baskřídlovkáře Jakuba Schmida.

Krom České republiky koncertovali například i ve Francii, Německu, Slovensku, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku, Řecku a dokonce i Japonsku. V letech 1997 – 2002 každý první jarní den kapela pořádala takzvané „Jaroslavení aneb MHD Tour“, při kterém hrála akusticky v tramvaji č. 17 za normálního provozu cestou z Modřan do Ďáblic. Po tomto vystoupení následovalo vystoupení klasické.

Roku 2005 se v Praze konal koncert při příležitosti oslav 10 let skupiny, jehož záznam vyšel i na DVD. Zároveň vyšla kniha Kontraband, v níž se objevily ztvárněné skladby kapely v komiksové podobě. Na této knize se podílelo 8 výtvarníků.

Skupina za dobu své existence vydala přibližně kolem 12 studiových nahrávek. Většina členů skupiny jsou akčního zaměření a krom kapely Traband se věnují také spoustě dalších projektů.

 

Diskografie

DémoNahrávky (1996 – demo)
O čem mluví muži (1997)
Práce všeho druhu (1999 – demo)
Zebra (2000)
Kolotoč (2000)
Road Movie (2002)
Hyjé! (2004)
10 let na cestě (2005) CD+DVD
Přítel člověka (2007)
Domasa (2010)
Neslýchané! (2011)
Vlnobeat (2014)

Další články interpreta

JAKÝ BUDE SÁZAVA FEST

News

vydáno 07.07.2009

TRABAND SE LOUČIL V ROXY

Recenze

vydáno 30.12.2006

zavřít