Ivan Král

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Ivan Král Ivan Král

 

 

Český hudebník, který se jako jeden z mála prosadil v zahraničí. Proslavil se zejména jako baskytarista skupiny Patti Smith Group v 70. letech 20. století. Také byl jedním z režisérů dokumentárního filmu The Blank Generation z roku 1976. Mimo jiné byl také nominován na Českého lva v roce 2001 v kategorii Nejlepší hudba k filmu Kabriolet.

Roku 1966 emigroval s bratrem a rodiči do New Yorku. Jelikož otec Karel výborně mluvil několika jazyky, pracoval zde jako překladatel ČTK. Ivan zde nejprve pracoval pro vydavatelství Apple Records a zároveň aktivně hrál v kapele Luger. O něco později se stal i členem Blondie, ale jak rychle nastoupil, tak rychle také odešel. S Patti Smith nahrál celkem čtyři alba a napsal pro ni mnoho písní. Například Ask the Angels, Pissing in a River nebo Dancing Barefoot. Její skupina došla k rozpadu roku 1979 a Král krátkou chvíli začal působit v kapele Johna Calea.

Začátkem let osmdesátých byl členem skupiny Iggy Popa, se kterým nahrál desky Soldier a Party. Na prvním album Král nepřispěl žádnou písní, ovšem na druhém dal dohromady s Popem celkem 8 skladeb. Například i hit Bang Bang, který později nahrál také David Bowie.

Dále se jeho hudební dráha ubírala v producentské roli. Spolupracoval například s kapelami Band of Outsiders, The Vipers a Joy Rider. Sám hrál ve skupině Eastern Bloc, se kterou vydali roku 1987 stejnojmenné album. Začátkem let 90. se začal vracet do Československa, kde v roli producenta spolupracoval s kapelami jako Mňága a Žďorp, Garage či Lucie. Také vydal několik sólových alb.

 

Diskografie

Nostalgia (1995)
Looking Back (1996)
Native: His Native Complete (1996)
Alias (1997) (společně s Ivanem Hlasem, Davidem Kollerem a Karlem Šůchou).
Modré z nebe (Soundtrack) (1997)
Prohlédnutí / Clear Eyes (1998)
... "dancing barefoot" (1999)
Dancing Reboot Ivan Král Remixed (1999)
Živě, dětským domovům (1999)
Best Of Ivan Král (2001)
Cabriolet (soundtrack; 2001)
Photoalbum (2001)
Erotická revue (2003) (společně s Renatou Rychlou)
Bang Bang! (2005)
Always (2014)

zavřít