Abraxas

Vydáno 09.04.2012 | autor: Dominik Pavliš

Abraxas Abraxas

Po rozpadu skupiny Abraam vznikají roku 1976 rockový Abraxas. Frontmanem a kapelníkem je od samých začátků skupiny Slávek Janda, který působí jako zpěvák a kytarista. Dále ve skupině najdeme Miroslava Imricha – zpěv, Ivana Sekyru – kytara, Jiřího Cendra – klávesy, Antonína Smrčka – baskytara a Ivana Pelíška – bicí. Ve svých počátcích skupina čerpá inspiraci z Pink Floyd, kteří na ní mají velký vliv. Počátkem 80. let ale skupina přistupuje na energický rockový sound, který je pro osmdesátá léta typický.

V roce 1981 skupina vydává své debutové LP nazvané Box. Do roku 1983 kapela ustála personální změny a do svého uskupení přibrala Jaroslava Trachtu na saxofon, čímž rozšířila celkový zvuk kapely. O rok později vychází deska Manéž, na které se již objevují první náznaky funky. Právě v tomto období skupina často koncertuje a roku 1986 vydává album Šťastnej blázen. Poté následovaly další personální změny.

Do roku 1994 jako by se po Abraxas slehla zem. Slávek Janda začal spolupracovat s Janou Koubkovou v kapele Panta rhei a v ten samý čas se začala formovat skupina Yandim Band. Ještě v ten samý rok se skupina před Vánoci znovu setkává, aby odehráli koncert v pražském Rock Café při příležitosti vydání alba Best of Abraxas. Poté se skupina rozhodla opět obnovit činnost. Za svou dobu působení mají na kontě kolem deseti studiových alb, několik kompilací i DVD.

 

Diskografie

Box (1982)
Manéž (1984)
Midnight City (1985)
Šťastnej blázen (1986)
Sado – Maso (1996)
Box & 10x bonus (2000)
Rituál (2000)
Už je to jedno (2006)
Hlava v oblacích (2009)
Klid! (2015)

zavřít