Jana Kratochvílová

Vydáno 30.08.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jana Kratochvílová Jana Kratochvílová

 

 

Výstřední a kontroverzní zpěvačka, textařka a skladatelka Jana „Uriel“ Kratochvílová se narodila 14. ledna 1953 ve Zlíně. Pochází původem z Moravy a byla první zpěvačkou která v tehdejším Československu zpívala ve stylu rock-reggae. Její image a zpěv je zcela nezaměnitelný.

Již v dětství hrála na housle a jako první houslistka hrála na zahraničních turné. V pubertě však vyměnila housle za bratrovu kytaru. Měla také ráda tanec, a tak léta na gymnáziu protancovala v avantgardní skupině Franka Towena. Působila v divadle Dostavník, zpívala s pražskými trubadúry, se skupinami Variace, Jezinky, Bezinky, Expanze a Jazz Q Martina Kratochvíla. V letech 1976 – 1978 působila v kapele Kroky Františka Janečka a o rok později založila svou první vlastní skupinu Motor.

Neustále měla problémy se svým výstředním zjevem a chováním. To ji přineslo také nepříjemnosti v podobě zákazů hraní a spousta omezení její umělecké dráhy. Na hudebním festivalu v Irsku získala několik ocenění a skutečně emigrovala do Anglie, protože v Československu by ji po návratu čekalo vězení. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubeš, bubeník kapel Pražský výběr a Žlutý pes. Její desky byly v Československu staženy z prodeje.

V 90. letech natočila několik esoterických, rockových i popových nahrávek pod několika uměleckými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka). Zejména se skupinou Illuminati pak jezdila na vystoupení především po Velké Británii – po klubech a alternativních festivalech.

V roce 2003 se společně s Jiřím Hrubešem začali častěji vracet do staré vlasti – se svou novou skupinou Armadeica uskutečnili návrat na klubové a festivalové scény. V roce 2007 přejmenovali kapelu na Illuminati.ca. Kapelníkem je Jiří George Hrubeš, v současné sestavě (2016) účinkují kytaristé David Pavlík, Jan Peš a baskytarista Jan Poky Pokorný. V předešlých letech kapelou prošli například Luba Kaštánek (kytara), nebo Ronoon (kytara) z kapely Imodium. Koncertní show navíc doplňuje dada-trio (a někdy duo) Meta Dance.

Diskografie

Jana Kratochvílová (1980)
Listen and Follow (1981)
Jana Pope - Bohemian (2007)
Z. Goddess - Joy of Transformation (1991)
Z. Goddess - Radiant Tones (1991)
Z. Goddess - Immortality (1992)
Z.Goddess - Power Inside You (1993)
Z.Goddess - Goddess of Desire ( 1994)
Jana Pope & Heval Live (1994)
Illuminati - Anarchists Unite (1994)
Demonterialize (1996)
V stínu kapradiny (Bonton (1997)
S láskou (Bonton (1998)
Law of Illuminati (2002)
Uriel (EMI 2004)
Best of Jana Kratochvílová - Song! Song! (2006)
Magica (2007)
No a co! (To nejlepší & bonusy 1977-2011) (2011)
Imunika Systemica (2014)
Sound Eye Mission (2014)
Matrix Exposeed (2014)
Ritualica (2014)
Spiritica Angelica (2015)
Vánoční Illuminace (2015)

 

Další články interpreta

Pálavské vinobraní 2010

Style

vydáno 12.07.2010

PUPENDO TRHÁ REKORDY

News

vydáno 30.12.2006

Rockem proti rakovině

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít