Co vychází v listopadu: přehled novinek

Vydáno 14.11.2016 | autor: redakce

Předvánoční šílenství se kvapem blíží a je to vidět i na počtu hudebních novinek. Po osmi letech se s novou studiovkou hlásí o slovo Metallica, o polovinu kratší čekání přichystal svým fanouškům Bruno Mars. Sixx:A.M. zvolili strategii dvoudílného alba a z domácí produkce se připomínají No Distance Paradise nebo Expedice Apalucha. 

Co vychází v listopadu: přehled novinek Metallica nechala fanoušky čekat 8 let


Metallica - Hardwired To-Self Destruct

Metallica vydává své jedenácté studiové album Hardwired... To Self-Destruct. Toto 2 CD / 2 Vinyl set je prvním studiovým albem držitelů Grammy a členů Rock and Rollové Síně Slávy od jejich multiplatinového alba Death Magnetic z roku 2008. Vychází v v různých formátech: CD, Vinyl, Digital a Deluxe. Album produkoval Greg Fidelman, který byl zvukovým inženýrem Death Magnetic, které také míchal. První skladba Hardwired byla poprvé představena v srpnu během přímého přenosu z centrály Metallicy v Bay Area.

Koncertní tipy roku 2017 (I.): Přijedou do Česka Rolling Stones, Metallica nebo Foo Fighters?


Bruno Mars - 24K Magic

Bruno Mars patří k nejpopulárnějším interpretům současnosti. V roce 2011 ho časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí na světě. Dvacetkrát byl nominován na Grammy, čtyřikrát si cenu převzal. Celosvětově prodal přes 169 milionů singlových nahrávek, což z něj v tomto ohledu činí nejúspěšnějšího interpreta všech dob. Jeho třetí album vychází pod názvem 24K Magic. Před pár týdny k němu zpěvák zveřejnil pilotní stejnojmenný singl, který se dostal do Top 10 hitparád v USA i Velké Británii.

vložte odkaz, text nemažte


No Distance Paradise - Pieces

Skupina No Distance Paradise po kritiky velmi dobře přijatém debutu Challenge Gravity (2013) přichází s druhou studiovou deskou, která nese jméno Pieces. Natáčení probíhalo ve studiu Animan Tomáše Neuwertha a pak také ve studiu Gui-tón jeho slavnějšího bratra Dušana. Producentsky se natáčení ujal právě Dušan Neuwerth, který narozdíl od první desky kapely No Distance Paradise stál u vzniku od samotného začátku. Kapela se chystá v letošním roce odehrát jen několik veřejných koncertů a tour k desce realizovat v první třetině roku 2017. Fanoušci se mohou těšit na pražskou release party 15. listopadu 2016, která proběhne v klubu Cross.


Sixx:A.M - Prayers For The Blessed Vol. 2

Desku Prayers For The Blessed se Sixxx:A.M. rozhodli rozdělit na dva díly. První vyšel už před prázdninami a nyní na něj navazuje dvojka. Dvě části prý byly od začátku záměrem, fanoušci se tak nemusí bát, že by šlo o "album zbytků" z nahrávání předchůdce. Americká hard-rocková banda oslaví příští rok deset let fungování. Novinka je už jejich pátou studiovkou.

 


Expedice Apalucha - 5

Silné písničky s osobitými texty okořeněné dráždivou muzikou, která má kořeny ve špinavém blues, folku, ale občas se dostává i do poloh Jiřího Schelingera či Evy Olmerové. Tak zní aktuální a zároveň nejdrsnější album kultovní severomoravské kapely Expedice Apalucha. Muzikanti kolem jedné z nejaktivnějších osob na opavské klubové scéně - hudebníka, výtvarníka a pedagoga Jury Bosáka, ho pojmenovali číslovkou 5. Album v současnosti kapela představuje i na turné.


Dále vychází:

  • Trans-Siberian Orchestra - The Chosts Of Christmas Eve
  • Simple Minds - Acoustic
  • Disturbed - Live At Red Rocks
  • Justice - Woman
  • Vader - Empire
 


Sting - 57th & 9th

Deska 57th & 9th představuje širokou škálu Stingových hudebních a autorských stylů. Byla nahrána se Stingovými dlouholetými spolupracovníky Dominicem Millerem (kytara) a Vinnie Colaiutou (bicí). Vznikla impulzivně po velkém gejzíru inspirace, její nahrání trvalo jen několik týdnů. První singl dostal název I Can’t Stop Thinking About You. Album, které produkoval Martin Kierszenbaum, je nazváno podle manhattanského rohu ulice, kolem kterého anglický hudebník každý den chodil do studia ve čtvrti Hell’s Kitchen.


Rolling Stones - Havana Moon

Velký pátek - 25. března 2016 - je datum, které se zapsalo do historie Kuby i rock'n'rollu. Rolling Stones se stali první rockovou kapelou, která v Havaně odehrála obrovský venkovní koncert pro statisíce fanoušku s volným vstupem. Byl zachycen oscarovým režisérem Paulem Dugdalem a výsledkem je: Havana Moon - The Rolling Stones Live in Cuba na DVD. Fanoušci legendárních "Stounů" se navíc před Vánoci mohou těšit ještě na novou studiovou desku Blue & Lonesome, která vyjde po jedenácti letech 2. prosince.


Emeli Sandé - Long Live The Angels

V roce 2012 ležela Británie Emeli Sandé u nohou. Fanoušky si získala debutovým albem Our Version Of Events, kterého se v její domovině prodalo přes dva miliony kopií. S novinkou Long Live The Angels nespěchala, vychází skoro po pěti letech. První singl se jmenoval Hurts a spolu s ním se na albu nachází dalších 15 kousků, včetně akustické verze zmíněného songu. Album bylo nahráno v New Yorku, Los Angeles, Londýně a Oxfordu. Long Live the Angels je nabité energií a pocitem euforie, jak pro zpěvačku, tak pro posluchače. 


Jana Lota - Do světla

Projekt Rudhohořím je osobní zpovědí autorky o dětství, které trávila s rodinou v Krušných horách. Opěvuje tamější charakteristickou přírodu a zachází do pohádkové představivosti, která inklinuje právě k čistotě duše dítěte. Jeho prví částí je album Do světla, které Lota pokřtí 12. listopadu v pražském NoDu. "Vracím se do dětství na úpatí nejvyšší hory Rudohoří. Procházím přírodou, od smrákání do úsvitu. Místa, která důvěrně znám, symbolizují temné kouty mé duše a mých předků. Mám tiché společníky... světlonoše, laně, bytosti z mechu a drobné z Komáří hůrky. Cesta vede na vrchol hory... úsvit ukáže cestu dál..." říká o projektu autorka Jana Lota.


Enigma - The Fall Of A Rebel Angel

Uplynulo víc než pětadvacet let od vydání prvního a zároveň zlomového alba německého projektu Enigma. Deskou MCMXC a.D. a především hitem Sadeness (Part I) nastartoval jeho zakladatel, skladatel a producent Michael Cretu, éru, kdy se chorální hudba spojila s elektronikou. Nyní se Enigma vrací s novou deskou, kterou uvedl singl Sadeness (Part II). který navázal na legendární hit. Album přinese celkem dvanáct písní, na kterých najdeme i několik zajímavých hostů. Půjde například o britské alternativní duo Aquilo, brazilského skladatele a zpěváka Marka Joshera a ve třech písních uslyšíme i Anggun, aktuálně nejprodávanější asijskou zpěvačku žijící mimu území Asie.


Dále vychází:

 


Robbie Williams
- Heavy Entertainment Show

První nahrávka pod hlavičkou Sony Music je v pořadí už Williamsovou jedenáctou řadovkou. Devět z nich plus dvě výběrovky se dostaly až na vrchol britské albové hitparády a podobný úspěch lze čekat i nyní. Na albu Heavy Entertainment Show se objeví skladby například od Guy Chamberse, Johna Granta, Rufuse Wainwrighta, Stuarta Price, Brandona Flowerse z The Killers nebo Eda Sheerana. Do hitparád už Robbie stačil vypustit singly Party Like A Russian a Love My Life. Jde o jeho první album od roku 2014, kdy přezpíval swingové klasiky pod názvem Swings Both Ways.

AUDIO: Robbie Williams v novém singlu miluje život. A taky ví, co chce


Alicia Keys
- Here

Nezvykle dlouhou dobu nechala své fanoušky v očekávání Alicia Keys. Americká umělkyně měla naposledy takhle dlouhou albovou pauzu mezi druhou řadovkou The Diary Of Alicia Keys (2003) a třetí As I Am (2007). Keys v posledních dvou letech vydala několik skladeb, po jejichž zveřejnění se zdálo, že se k novince schyluje. Ta však vychází až nyní pod názvem Here. Základní edice obsáhne hned 16 skladeb, včetně singlu Blended Family (What You Do for Love). Jarní singl In Common se objeví pouze na deluxe edici.

vložte odkaz, text nemažte


Petr Bende
- Restart

Písně pro své nové studiové album připravoval Petr Bende průběžně několik let. Skládal je na cestách s kytarou nebo doma u piana. Vlastně se tak vrátil ke kořenům, kdy ještě tímto způsobem písničky běžně vznikaly. Obnažené na dřeň melodie, která obstojí ve střídmé interpretaci jednoho nástroje a hlasu. "Mnoho mých skladeb se rodí v noci, kdy se ztiší den a konečně si mohu zapisovat rytmy, které se ve mně ukládají. Natočím několik verzí a jdu spát. Jestliže mě píseň osloví ještě ráno, tak ji nechávám dál žít. Pokud ten pocit nemám, dávám ji hned pryč a dívám se dopředu," přibližuje Petr Bende proces své tvorby.


Michael Kocáb
- Abstract

 Na albu Abstract pracoval Michael Kocáb dlouhých 10 let a považuje ho za jeden z hudebních vrcholů svého období stylové syntézy, které se dá říkat třeba abstract rock. "Album je vyjádřením mé rozervané skladatelské duše, která tenduje od jazzu, k funku, od rocku k punku a od techna zpět ke klasické hudbě, kterou jsem vystudoval." K natočení alba přizval renomované hudebníky (Proudfoot, Kryšpín, Kop, Hloucal, Jakubec, Scheufler) a zpěváky či rappery (Natalie Kocab, Matěj Ruppert, Vladimír 518, Radek Banga). Svoji první nahrávku má na albu nejmladší Kocábův syn David a svérázné role se v jedné písni ujal jeho prvorozený syn Michael.

 


Queen
- On Air

Queen se v sedmdesátých letech zapsali do historie jako nejvíc vizionářská, nejvynalézavější a nejcharismatičtější skupina. Ale existuje ještě jedna podoba raketového úspěchu Queen, která byla dosud převážně přehlížená. V období mezi únorem 1973 a říjnem 1977 skupina nahrála šest rozhlasových sessions exkluzivně pro BBC. Toto nahrávání přineslo dvacet čtyři nahrávek, které zahrnovaly alternativní verze debutového singlu, jedinečné podoby skladeb z alb a radikálně přetvořené verze jedné z jejich nejznámějších písní, které se nikdy předtím neobjevily na studiových albech Queen. Nyní vychází šest BBC sessions Queen od názvem Queen On Air.


Dále vychází:

 

Témata: Metallica, Bruno Mars, No Distance Paradise, Sixx:A.M., Sting, Rolling Stones, Emeli Sandé, Jana Lota, EnigmaRobbie Williams, Alicia Keys, Queen, Petr Bende, Michael Kocáb, nové desky

zavřít