LP

Vydáno 10.01.1997 | autor: Marta Šindlauerová

LP LP

 

LP (vlastním jménem Laura Pergolizzi) je americká zpěvačka a skladatelka. Narodila se 18. března 1981 v New Yorku.

Už podle jména je jasné, že má LP italské předky. Její prarodiče pocházejí z italských měst Neapol a Palermo. V roce 1996 odmaturovala a začala se naplno věnovat hudební kariéře. Ta se dala do pohybu, když si ji povšimnul David Lowery z kapely Cracker. Ten jí pak zprodukoval její první desku Hearth-Shaped Scar (2001). Druhá deska Suburban Sparwl & Alcohol pak vyšla o tři roky později. Na této nahrávce spolupracovala s velkým jménem - Lindou Perry. To bohužel mělo pramalý význam, album nezískalo téměř žádná ohlas.

V roce 2006 se jí nicméně podařilo podepsat smlouvu s velmi prestižním labelem Def Jam, ovšem od dokumentu zakrátko ustoupila, protože jí vydavatelství nedávalo téměr žádnou tvůrčí svobodu. Proto se znovu velmi rychle vrátila k nezávislému vydavateli - alespoň co se její vlastní tvorby týkalo. V této době se také postupně začala dostávat k nabídkám psát pro ostatní umělce (Backstreet Boys, Heidi Montag, Erik Hassle), a to především přes velká vydavatelství. Na jednom malém labelu producenta RedOne se nachomýtla k napsání songu pro Rihannu Cheers (Drink To That) či Christinu Aguileru (Beautiful People).

I díky tomu se jí podařilo upsat se labelu Warner Bros, který jí nejspíše přinesl štěstí, protože její vlastní song Into The Wild vydaný již pod hlavičkou Warneru měl velice slušný úspěch a LP se tak konečně dostala do širšího povědomí a vystupovala na několika důležitých festivalech, i díky desce Forever for Now, na kterém se song objevil. Na této řadovce spolupracovala se skvělými muzkanty (napřílad Isabelle Summer z Florence and the Machine) a celé album produkoval známý Rob Cavallo.

V září 2015 pak LP vydala singl Muddy Waters, předzvěst k čtvrté studiové desce Lost On You. Song se objevil v populárním seriálu Orange Is the New Black, čímž se popularity zpěvačky značně pozvedla, to ještě ovšem málokdo tušil, že ještě LP neřekla poslední slovo. Za to, kde je Pergolizzi teď, můžete hudebnice vděčit v první řadě Řecku. Tamní rádia totiž jako první v Evropě začala hrát její song Lost On You právě ze stejnojmenné desky a přes Řecko se skladba dostala do dalších zemí Evropy a následně i do rodné Ameriky. LP pobláznila tímto songem celý svět a stala se tak vzorem pro hudebníky, kteří už nejsou nejmladší, ale přesto to nevzdávají a věří v to, že se jednoho dne prosadí. Stejně jako to dokázala LP.

Diskografie:
Heart-Shaped Scar (2001)
Suburban Sprawl & Alcohol (2004)
Forever for Now (2017)
Lost On You (2016)

Další články interpreta

zavřít