ROCKBLOG: Analýza klipu Deutschland od Rammstein aneb Historie Německa v necelých deseti minutách

Vydáno 07.04.2019 | autor: Aleš Harazim

Rammstein provází jistá dávka kontroverze po celou jejich kariéru, takže se ani nelze divit, že nový videoklip k písni Deutschland ji opět vyvolal. Jak už jsme psali, těch devět minut a dvaadvacet sekund má řadu kritiků. Někteří dokonce chtějí, aby byl klip z internetu stažen. Při tom rychlém odsuzování se už tolik nehledí na to, jak obsahově sdělné video je. Mapuje totiž násilnou a pro mnohé drsnou historii Německa.

ROCKBLOG: Analýza klipu Deutschland od Rammstein aneb Historie Německa v necelých deseti minutách Deutschland od Rammstein


Než se pustíme do rozboru, můžete si videoklip připomenout.

VIDEO: Kanibalismus, koncentrační tábory a vidina budoucnosti, to je comeback Rammstein


ZAČÍNÁME GERMÁNSKÝMI KMENY

Deutschland začíná vyobrazením událostí po slavné bitvě v Teutoburském lese, ocitáme se tedy v roce 16 našeho letopočtu. Při této bitvě se střetla římská vojska s germánskými kmeny. Šlo o jednu z největších a nejdrtivějších porážek Říma v historii, protože při ní byly zlikvidovány hned tři legie. Germánské kmeny se spojily pod vedením Arminia a ukradly tři legionářské standarty, což pro Řím znamenalo extrémní porážku - i morální. Pak už se Římané nikdy nepokoušeli dobýt oblast za Rýnem, známou jako Germánii.

Rammstein v Praze: Provokatér Till Lindemann se jako terorista odpálil na pódiu


ŽENA JAKO SYMBOL NĚMECKA

Germánie nebyla jen oblast na mapě. Lze ji vnímat i jako symbol reprezentující německý lid. Germánie je silná žena ve zbroji, připravená k boji. Ve videoklipu začínáme v její společnosti cestovat různými časovými obdobími. Všechny nám ukazují, jak Německo v celé jeho historii provází neustálé násilí.

LIVE: Pekelně plamenní Rammstein v Praze stříleli rachejtle vysoko nad Eden


DŮLEŽITÉ MOMENTY NĚMECKÉ HISTORIE

Videoklip nemá chronologický děj, hodně v něm přeskakujeme v čase. Vidíme například pád zeppelínu Hindenburg, který vyrazil z Frankfurtu a při přistávání na letišti v New Jersey začal hořet. Při obrovské nehodě zemřelo 36 lidí, 62 se jich překvapivě zachránilo. Rvačka se zase odehrává v době Výmarské republiky po pádu monarchie (1918 až 1933), kdy Německo zažívalo velkou politickou nestabilitu, ale zároveň obrovskou kulturní osvětu.


SYMBOLY A METAFORY

Klip je také protkaný velkou symbolikou. Ke konci třetí minuty vidíme skupinu mnichů, jak pojídá vnitřnosti Germánie ležící na stole. Chvíli předtím sledujeme generály, popíjející z pohárů při luxusní oslavě. Dokonalá ukázka třídního rozdělení společnosti a odpustků. Jen se podívejte, co je například pod stolem mnichů. Reprezentace pekla, kterého by se měli obávat.

Později vidíme v rychlých střizích, jak církev upaluje čarodějnice a nacisté pálí knihy. Následně se člen SS objímá s církevním hodnostářem, což znázorňuje, jak si církev s nacismem rozuměla.


KOSMONAUTI?

Ukazují budoucnost? Nebo jde o narážku na Sigmunda Jähna, prvního německého kosmonauta, který se účastnil sovětského programu? Přesnou odpověď vám neřekneme, protože symbolika se dá interpretovat různě.


POLETUJÍCÍ PENÍZE VE VĚZENÍ

Tohle velice pravděpodobně zobrazuje hyperinflaci, kterou Německo zažívalo ve dvacátých letech, po první světové válce. Nakonec vedla k velké frustraci a nespokojenosti německého obyvatelstva. To začalo věřit, že spásou budou nacisté, kteří tehdy uspěli ve volbách. A dál ten příběh všichni známe...


NACISTICKÉ NĚMECKO A HOLOCAUST

Pro mnohé asi nejkontroverznější část videoklipu, ale ve skutečnosti prostě jen další část německé historie, která by rozhodně neměla být opomíjena. Čtyři členové kapely mají být pověšeni. Všichni mají uniformy vězňů z koncentračních táborů, každý je označkovaný "zločinem", kvůli kterému má být pověšen - růžový trojúhelník označoval homosexuály, žlutá hvězda židy a červená hvězda politické vězně.

I tady je silná symbolika - možná málokdo si všimne vězně čistícího boty příslušníka SS. Tento fragment připomíná, že někteří vězni pomáhali nacistům v plnění jejich hrůzných úkolů, protože si mysleli, že jim to pomůže přežít.


FRAKCE RUDÉ ARMÁDY

Současnost nevidíme v žádném momentu klipu. Nejblíže se k ní dostáváme díky vyobrazení Frakce Rudé armády, levicové teroristické skupiny, která byla aktivní od sedmdesátých let do roku 1998. Označovala se jako komunistická partyzánská skupina. Till Lindemann v dámském oblečení nejspíše hraje Ulrike Meinhofovou, bývalou novinářku a zakladatelku Frakce Rudé armády.


NADĚJE?

Germánie v šesté minutě dál rodí psy, které pak vědci nadšeně drží. Co to může znamenat? Že by pro Němce nadějnou budoucnost navzdory přetrvávajícímu násilí? Jde o německé leonbergery, plemeno, které málem vůbec nepřežilo první a druhou světovou válku.


Každé umění může mít spoustu interpretací, dá se na něj dívat různými pohledy. Znamená to, že videoklip Deutschland od Rammstein je umělecké dílo? Rozhodně.

text: Aleš Harazim

Témata: Rammstein, Deutschland, analýza

zavřít