SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Lennon (3.)

Vydáno 09.10.2011 | autor: Josef Martínek

"Když vzpomínám jakej John byl... byl fantastickej. Vždycky jsem si ho idealizoval. Všichni jsme to dělali, celá kapela. Nevím, jestli vám to řeknou ostatní, ale on byl prostě náš idol," řekl Paul McCartney o Johnu Lennonovi, který by dnes oslavil své 71. narozeniny.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Lennon (3.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Lennon (3.)


BORN TO BE REVOLUTIONARY


Je 9. října 1940. Nad Liverpoolem od noci burácejí letouny Hitlerovy Luftwale. V sedm ráno se v nemocnici na Oxford Street narodil Julii a Alafu Lennonovým syn. John Winston Lennon. Jménem John po svém dědečkovi, který byl zakládajícím členen putovní americké hudební skupiny Kentucky Minstrels a Winston k poctě nastupujícího ministerského předsedy Churchilla.

ROCKBLOG: Fanoušek, nebo fanatik? S agresivními obdivovateli se setkali John Lennon, Justin Bieber i Rihanna

Protože Julia ztratila naději na to, že by se její manžel, lodní steward a světoběžník, někdy usadil, rozhodla se po čtyřech letech ukončit jejich nefunkční manželství a přistoupit na to, aby péči o prvorozeného syna převzala jeji usedlá sestra Mary E. "Mimi" Smith s manželem. To byly Johnovi dva roky.



Číst a psát se John naučil o poznáni dříve než jeho vrstevníci. Už v sedmi letech píše básničky, zapisuje si krátké příběhy a hlavně - hodně čte, i přes svůj horší zrak. Jeho nejoblíbenější knihou je Alenka v říši divů a Za zrcadlem od Lewise Carrolla. Fantasknost příběhu jej fascinuje a provokuje k „tvorbě". "Lidi jako já si uvědomí, že jsou geniální, tak kolem deseti. Vždycky jsem se divil, že na to tehdy nikdo nepřišel."

S hudebními aktivitami to ovšem tak horké nebylo, na obligátní housle nebo klavír rezignoval, protože to předpokládalo pravidelný režim. Jediného hudebního vzdělání se mu dostalo v místním svatopetrském kostelním sboru. Ve dvaapadesátém nastupuje do gymnázia Quarry Bank. O rok později se mu splnilo nejtajnější přání. V doprovodu tety Mimi navštívil liverpoolský Hessyho obchod s hudebními nástroji a odnesl si odtud španělku za sedmnáct liber. Nástroj, který jiní rodiče svým mazánkům zakazovali, protože pro ně nebyl dost "nóbl". Novopečený majitel kytary tak ještě poskočil na žebříčku zájmu svých vrstevníku, kteří ho už předtím považovali za jednoho z "tops".



Na podzim roku 1955 vytvořil John se spolužákem Peterem Shottonem, ovlivněn hudebními trendy té doby, skifflové duo Ouarrymen, které se časem rozrostlo až na sextet. Vlna skifflu však byla naštěstí v pravou chvíli převálcována americkým rock´n´rollem. Rock Around The Clock Billa Haleyho a Heartbreak Hotel Elvise Presleyho byly nepřeslechnutelnými fenomény a věděli to i Ouarrymen. 15. června 1956 se John poprvé setkává s Paulem McCartneym. Stalo se tak u příležitosti vystoupení Ouarrymenu na jednom "odpoledním představení". Krátce na to byl Paul vyzván, aby se ke skupině připojil.

Dva roky nato je Lennonova matka Julia zabita projíždějícím autem. V roce 1960 se skupina přejmenovala na Silver Beatles a vyrazila do německého Hamburku. Tvořili ji Lennon, McCartney, Harrison, Sutcliffe a Best. V Hamburku se projevil skutečný, necenzurovaný a opravdový John Lennon. Hell angel. Vagabund, tvrďák, chuligán bez jakéhokoli respektu, oblečen v černé kůži, obscénní, opilý a sjetý "na plech" Lennon umělec, Lennon rebel. Lennon enfant terrible. "Byla to velká doba. Tehdy jsme byli králové džungle. Vždycky jsem potřeboval nějaké drogy, abych vůbec přežil. Ostatní taky, ale já toho vždycky bral víc, víc všeho, protože jsem asi větší blázen."

JEDEN Z BEATLES


Po roce hamburského tripu se The Beatles vrátili do rodné Anglie a 21. března 1961 poprvé vystoupili v klubu The Cavern, legendární "Jeskyni". V roce 1962 nahradil bez velkých štráchů Richard Starkey alias Ringo Star za bubny Peteho Besta a velkolepá kariéra The Beatles mohla začít. Ještě téhož roku. přesně 23. srpna, se John oženil se Cynthii Powell, spolužačkou ze střední školy. Zásadní zvrat nadešel, když se kapely chopil zkušený manažer-otec Brian Epstein. John přišel o svoje kožené oblečení, o své nevázané způsoby, o svou uměleckou svobodu a identitu. Už nemohl vyřvávat Hound Dog se záchodovým prkýnkem kolem krku. Už se to nehodilo. Musel se stát jedním ze čtyř slušných, upravených a hodných hochů, protože při jiné image by těžko prodali tolik desek.

"Ze začátku to byl neustálý boj mezi Paulem, Brianem na jedné straně a Georgem a mnou na druhé. Brian nás navlíknul do nažehlenejch hadrů a Paul ho v tom podporoval. Nesedělo mi to a tak jsem popichoval George, abychom se vzbouřili. Pojď. vyhodíme ty hnusný hadry z okna, říkal jsem mu. Taková moje malá vzpoura byl alespoň rozepnutý knoflík u krku a povolená kravata. Paul vždycky přišel a upravil mě.“

8. dubna 1963 se Johnovi a Cynthii narodil syn John Charles Julian Lennon a o rok později vydal John svou první knihu In His Own Write (později vyšla česky jako Písání). O rok později přibyla druhá – A Spaniard  In The Works. John se tehdy rovněž odměnil tetě Mimi za to, "že se ho ujala a vychovala ho“ a koupil jí dům na pobřeží v hrabství Dorset. Mezitím samozřejmě pracuje s Paulem na repertoáru Beatles. Vznikly velké desky Please Please Me, With the Beatles, A Hard Day´s Night, Beatles For Sale a Help. "Beatlemusic, to je jen když hrajeme spolu. Víte, já pořád chci, aby moje písničky zněly jako moje. Paul zní jako Paul. Někdy jsme skládali dohromady, ale ty největší věci jsme napsali odděleně.“

Taky se podílí na beatlovských filmech, A Hard Day's Night, Help!, Magical Mystery Tour a Let It Be, o nichž nepokrytě řiká: "Byla to komerce, byl to vopruz, ale někdy nás to bavilo. Tehdy, když jsme to dělali podle sebe a ne podle nich. Bylo dost složitý jim vysvětlit, že je to film, ne reklama. Nestydím se za to, co jsem v těch filmech byl. Líbí se mi čas od času něco natočit... a za pár let třeba zjistit, že je to vodvar. A co. Tak je to vodvar."



11. července 1965 královna Alžběta, u příležitosti svých narozenin, zařadila The Beatles na čestnou jmenovací listinu členů nejvznešenějšího Řádu britského impéria. "Tehdy jsme hodně zradili. Přijmout to, znamenalo zradit. Vždycky jsem si myslel, že musíte jezdit v tanku a vyhrál válku, abyste dostal M.B.E. Ale jsem rád. že jsem ho přijal, protože to znamenalo, že jsem mohl později udělat gesto. Vrátit ho."

V březnu 1966 rozpoutal Lennon svou nejznáméjši mediální válku, když řekl: „Jsme teď mnohem populárnější než Ježíš. Nevím, co zajde dřív, jestli rock'n'roll nebo křesťanství. Ježíš byl dobrej, ale jeho následovníci byli moc zabedněný a obyčejný. Byli to oni, kdo to překroutil a tím to pro mě naprosto zazdil."

V Americe bylo zakázáno hrál desky skupiny, ty byly dokonce veřejně páleny. Svoboda slova po amerikánsku. Téhož roku se John poprvé setkává s dcerou bohatého tokijského bankéře, o sedm let starší Yoko Ono. Stane se tak na vernisáži její výstavy Nedokončené obrazy a předměty. V únoru 1968 se Beatles s přáteli uchýlili na dvouměsíční instruktážní kurs transcendentální meditace který vedl věhlasný Maharaši. Nutno říci, že je tato zkušenost ovlivnila měrou nebývalou. "Mám pocit, že bych teď mohl zvládnut cokoli. Nikdy předtím jsem takový pocit neměl. Znáte to, dobré dny a špatné dny. Teď mám třeba špatné období, ale jen ve hmotném slova smyslu Niterně je to už hodnou chvíli moje nejúžasnější období." Začínala nebo končila doba pravých hippies?



Ten samý rok podala Cynthia žádost o rozvod. Jako důvod uvedla Lennonovo cizoložství s Yoko Ono. To bylo v srpnu 1968. V říjnu byli John s Yoko zatčeni kvůli přechováváni 219 gramu hašiše. V listopadu byl John se Cynthii rozveden a na trh uvedl sólové album Unlinished Music No.1: Two Virgines, které vytvořil spolu s Yoko. Na přebal se s ni dal vyfotit nahý.

LENNON ZASE JENOM LENNON


Po smrti Epsteina (1967) a seznámeni s Yoko začal John pociťovat fakt, že nejen společenská situace se vyvinula tak, že by se zase mohl stát oním pravým Johnem Lennonem, kterým přestal být někde na cestě z Hamburku do Epsteinovy kanceláře. Vždyť na konci 60. let už ani ostatní Beatlové nevypadali ani nepůsobili tak formálně jako na začátku. Stačí připomenout alba Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, The Beatles, Abbey Road a Let It Be. 30. ledna 1969 hraje skupina naposledy veřejně - na střeše studia Apple. John v té době dopisuje podklady pro svou další knihu Skywriting By Word Of Mouth (desky jako Nanebepění). 20. března 1969 uzavírají John s Ono sňatek na ostrově Gibraltar. V květnu pak novomanželé stráví osm dní v posteli - Bed In: Give Peace A Chance!

10. dubna 1970 Paul McCartney veřejně opouští The Beatles. "Poslechněte si White Album. Každá stopa je individuální, nic z beatlemusic. John a kapela. Paul a kapela, a tak. Tak jsem si řekl. do prdele s takovou kapelou. Proč neudělat John a Yoko?"



3. září 1971 se Lennonovi rozloučili s Anglií a odletěli vstříc novým americkým zítřkům. To už dávno existuje  all-stars projekt Plastic Ono Band (spoluúčinkují např. George Harrison, Ringo Starr, Eric Clapton, Bili Preston nebo Keith Moon). 9. října 1975 se jim narodil jediný syn. který byl pokřtěn Sean Ono Taro Lennon (ano, ve stejný den jako John!). V té době John "přestoupil" z popmusic do undergroundu a více než muzikantem byl teď mírovým a politickým aktivistou, jeho spojení hudby a politického protestu, které oslovovalo víc a víc lidi, se stalo nebezpečným pro americký establishment. Začínali se ho bát. Byl sledován FBI. „Víte, já byl vždycky politicky založený. Když je někdo vychován lak jako já, má v sobě jako základní to, že má strach z policajtů a nenávidí je jako své úhlavní nepřátele, že pohrdá armádou jako něčím, co každého schramstne a pak ho někde nechá mrtvého ležet."

Ještě než nastalo "období muže v domácnosti" (1976-80), vznikají alba Plastic Ono Band, Imagine, Sometime In New York City a také Live In New York City. 27, července 1976 dostal Lennon při imigračním slyšení "zelenou kartu", Konečně. Začalo jeho období muže v domácnosti. "Mou hlavní povinností je odteď rodina." O dovolené v roce 1980 začíná znovu skládat. Měla vzniknout dvě alba, Double Fantasy a Milk And Honey. To první se na trh dostalo 17. listopadu 1980. Druhé vyšlo až posmrtně.

JOHN JE MRTEV - AŤ ŽIJE JOHN!


V pět hodin ráno 8. prosince 1980 se Mark David Chapman s Johnem a Yoko setkává poprvé. To když šli do Record Plant. Nechává si je oba podepsat. Ve 22.50 se setkávají podruhé. Tentokrát před rezidenčním domem Dakota, kde Lennonovi bydlí. Yoko jde napřed. Když vchodem Dakoty prochází John ozve se: "Pane Lennone!" John se otáčí po hlase a zírá do ústí Chapmanovy osmatřicítky. Pět kulek Johna zasahuje. Jedna mine cil. Umírá jedna z nejzásadnějších rockových osobnosti všech dob. Kromě tahanic o práva na nahrávky a dalších nechutností (M. Jackson odkoupil autorská práva na nahrávky Beatles a ta pak dával k dispozici reklamním agenturám, které jimi obohacovaly své spoty na psí konzervy a podobně), stojí za zmínku to, že v roce 1996 Ringo, George a Paul spojili své síly a vyprodukovali The Beatles Anthology. Sérii tří dvojalb, zachycujících nejlepší okamžiky kariéry The Beatles a dvě lahůdky v podobě nových písní s Johnem Lennonem! Obě dvě, Free As A Bird i Real Love vznikly v roce 1996. Byly natočeny na základ dvou starých Johnových demosnímku.
Komerce?
Ne - Beatles!

text a foto: archiv

Témata: John Lennon, Beatles

zavřít