ANKETA: Jak se čeští hudebníci ohlížejí za rokem 2020? A co plánují letos? Zeptali jsme se Honzy Křížka, Jaye Kučeru ze Skywalker nebo Thoma Frödeho z Imodium

Vydáno 02.01.2021 | autor: Hana Bukáčková

V novoroční anketě jsme české muzikanty poprosili, aby se ohlédli za rokem 2020. O co kvůli koronaviru přišli, nebo co díky němu naopak získali? A jaké mají letos plány? V druhém dítě jsme se zeptali Jaye Kučeru ze Skywalker, Thoma Frödeho z Imodium a Walkmanz, Jakuba Königa ze Zvíře jménem Podzim, Filipa Vondráška z Fast Food Orchestra, Hynka Tomana ze Support Lesbiens, Jiřího Brablce z Post-It, Durexe z Hentai Corporation, Michala Horáka a Honzy Křížka.

ANKETA: Jak se čeští hudebníci ohlížejí za rokem 2020? A co plánují letos? Zeptali jsme se Honzy Křížka, Jaye Kučeru ze Skywalker nebo Thoma Frödeho z Imodium ANKETA: Jak se čeští hudebníci ohlížejí za rokem 2020? A co plánují letos? Zeptali jsme se Honzy Křížka, Jaye Kučeru ze Skywalker nebo Thoma Frödeho z Imodium


Jay Kučera (Skywalker)

Vezmu to z pohledu undergroundové hudby. Největší radost mi udělalo, jak bylo v létě na hudebních akcích vidět, jak moc jsou lidé hladoví a živí po muzice. Upřímně, v březnu jsem se bál, že s čím dál aktivnějším životem na sociálních sítích a mimo svět fyzický, nám možná livestreamy začnou připadat jako dostatečná náhrada za fyzickou přítomnost na koncertě. Zdá se ale, že to tak není.

ANKETA #3: Skywalker, Troublegang, MYDY, Slza a další vzpomínají na Hybrid Theory. Připomínáme 20 let od vydání debutu Linkin Park

Netuším, jaký dopad to bude mít na mainstream, ale mám dojem, že koncerty po covidu budou absolutní šílenství. Jak říká prastaré klišé: nejlíp poznáš, o cos přišel, až když to nemáš. Jen bych předem rád podotkl, že víc než kdy dřív, vás budou potřebovat vaše lokální kluby a lokální dobrý kapely!

Očkování je podle mýho soudu jedinou cestou ven. Konkrétní, jasná a doufám, že bude i koordinovaná. Plány jsou u nás jasný. Na začátku roku konečně nová deska, pak kolem níhromada práce po vydání – promo, časáky a podobně. Uvidíme, jak brzy se dostaví skutečný živý hraní. Evropský headline turné je prozatím odsunuto až na listopad, takže věřím, že se k němu prokopeme.

Thom Fröde (Imodium, Walkmanz)

V roce 2020 mně pochopitelně udělalo největší radost zdraví mé i mého blízkého okolí. Nakonec jsem zvládl udržet i zdravou mysl. Jsem rád, že i přes nepřízeň doby dokázala vzniknout další nová muzika. A nebylo jí málo. Víte, jak to je, dokud se zpívá... 

Imodium zahráli odsouzeným vězňům. V Kynšperku nad Ohří rozdávali naději na lepší zítřky

S vakcínou nemám problém a očkovat se nechám, jakmile to půjde. Já se vůbec už pár let snažím myslet co nejvíc pozitivně, takže se na rok 2021 těším. Mám několik hudebních plánů, které určitě uskutečním, a těším se, jaké plány se mi připletou do cesty samy od sebe! Taky doufám, že už si konečně vezmu moji holku, když to letos z všeobecně známých důvodů nevyšlo.

Jakub König (Zvíře jménem Podzim, Kittchen)

Největší radost mi dělá fakt fakt, že jsme loňský rok ve zdraví přežili. Hodně mě potěšilo, jak se spousta lidí semkla a navzájem si pomáhala, když bylo zle. To je, myslím, povzbudivá zpráva o stavu lidstva. 

RECENZE: Zvíře jménem Podzim - o temnotě s nadějí a zábleskem světla

Vstříc novýmu roku se dívám s nadějí. Myslím si, že nás všechny ta velká lekce, kterou dostáváme, může posunout dobrým směrem. Třeba k tomu, že si uvědomíme, že jsme tu všichni společně. Že nic není jen tak samo sebou, nic nám nikdo nemůže tak úplně zaručit. A taky, že bychom se měli víc spoléhat sami na sebe, na svý blízký a na svý okolí. Protože spoléhat na to, že nás ze srabu vytáhne nějaký politik, nebo někdo, kdo nám naslibuje hory doly, očividně nemá smysl. 

Věřím a doufám, že se během léta rozjedou festivaly, který letos bejt nemohly. A že lidi budou chodit na koncerty, který nám všem tolik chyběly.

Filip Vondrášek (Fast Food Orchestra)

Rok 2020 byl masakr, ale vlastně z něj nemám ve finále zase tak šílený pocit. Ještě před vypuknutím pandemie jsem projel Senegal a Gambii, užil si parádní jaro a léto v české přírodě, natočili jsme a vydali desku, udělali několik videoklipů, takže snad jen toho živého hraní bylo méně.

TRACKLIST | Píseň po písni s novým albem Fast Food Orchestra. Nechte se vzít s sebou

Na rok 2021 se těším, samozřejmě plány jsou, i když jsme už trochu obezřetnější. Všichni už víme, jak je situace nepředvídatelná. Tady hodně sedí pořekadlo: chceš-li rozesmát boha, řekni mu o svých plánech.  Každopádně plánujeme, jaro, léto, podzim, koncerty, festivaly. Určitě nestahujeme kalhoty, neb brod je ještě daleko.

Hynek Toman (Support Lesbiens)

Co se hudby týče, největší radost mi udělal úspěch našeho singlu White Lines. To v této době obzvláště potěší. Jinak mi dělá radost můj syn Bruno. Je to sportovec, hraje tenis a baví ho to. Ve svých sedmi letech se stal mistrem republiky v minitenise družstev za TK Sparta Praha. Z celého této situace má depky už i on, ale bere to statečně. Naštěstí je ve druhé třídě, takže může chodit do školy. Bez kámošů mu taky lehce hrabalo, úplně stejně jako nám.

Support Lesbiens interview: Představení nové desky chceme pojmout jako mejdan

Než se všichni proočkujeme, tak to bude nějaký čas trvat. Počítám s návratem živých vystoupení v nějakém normálním režimu až v roce 2022. Když to bude dřív, budu samozřejmě rád. Prozatím proto nic většího neplánujeme, asi jen zase nějaký další povedený singl.

Když je očkování dobrovolné, obávám se restrikcí vůči lidem, kteří se očkovat nechtějí. Vláda sice tvrdí, že nebudou, já se ale obávám, že ano, a to pak bude další věc, která bude rozdělovat společnost. Musíme to nějak všichni zvládnout. Všem přeji hodně sil a hlavně zdraví v roce 2021.

Jiří "Porne" Brablc (Post-It)

Největší radost v letošním roce? Těžký, těžký… Asi první lockdown. Rozhodl jsem se uklidit garáž a zjistil jsem, že mi to dělá velkou radost. Taková ta normální manuální práce - vytahat starý hmoždinky, díry zasádrovat, vymalovat a tak dále. A dotáhl jsem to až do nových polic, zavěšení kol a jako třešničku na dortu jsem zvládnul nainstalovat nový ponk s krásným velkým svěrákem. Prostě nádhera. A bonus, konečně se mi do garáže vleze auto. Taková blbost, a jak mě to pořád těší.

Post-It interview: V jádru jsme pořád stejní blázni jako před deseti lety

Z nový vakcíny mám fakt radost. Světlo na konci tunelu. Je neuvěřitelný, jak je v dnešní době lidstvo sofistikovaný, že dokáže vymyslet látku, která cílí na nějaký konkrétní protein (nebo jak to vlastně funguje). Mám rád nový technologie, vychytávky. Se svým vlastním tělem moc neexperimentuji, vlastně se tak nějak podvědomě bráním užívání jakýchkoliv léků. Ale s očkováním problém nemám, vlastně naopak. Naprosto očkování důvěřuju. Takže moje pocity a plány? Těším se, že se díky očkování budeme zase moct scházet s kámošema, prarodičema, že budeme moct zase cestovat. A hlavně, že si snad se svýma nejlepšíma kámošema konečně střihnem nějakej ten gig. Tak snad to klapne!

Durex (Hentai Corporation)

V roce 2020 se toho stalo fakt hodně, jak v kapelním, tak v mém osobním životě, takže i když se nehrálo, furt se vlastně něco dělo. Vydali jsme EP s parádní doprovodnou telefonní linkou, který jsme bohužel nemohli naživo moc prezentovat. V létě jsme v ostravským Citronu natočili singl, kterej snad brzo vypustíme ven i s klipem, pokud to vyjde a vyšťouráme na něj nějaký prachy. Několikrát jsme se málem rozpadli, ale když teď Ráďa začal abstinovat, hledíme nadšeně do budoucna. Rozhodně neházíme flintu do žitieren!

RECENZE: Hentai Corporation znovu útočí! Na novém EP varují před ekologickou katastrofou a ukazují progresivnější polohu

A co rok 2021? Samozřejmě se těšíme, až budeme znovu hrát, protože bez kontaktu s fanoušky je to fakt na nic. 22. ledna budeme mít streamovanej koncert z Akráče v rámci obývák.tv, takže jestli nás chcete podpořit, tak si kupte lupen a případně i nějakej merch, ať pak máme za co nahrávat nový věci, na kterých začínáme pracovat. Streamy jsou hlavně pro klubový kapely, jako jsme my, jenom takový šidítko, ale zatím nic jinýho nevymyslíme, dokud nebude s tím covidieren ámen.

Už je jasný, že jarní koncerty nebudou, ale snad na podzim by mohlo konečně bejt československý turné s Čad, který jsme měli hrát na podzim. Teda za předpokladu, že to přežijou kluby, a že vůbec budeme mít kde hrát. Takže do roku 2021 se těšíme a doufáme, že se zas někde potkáme při nějaký pěkný taškařici!

Michal Horák

Člověku se trochu posunuly priority, tak jsem měl najednou radost z úplnejch maličkostí. Třeba jsem se vždycky těšil, jak ráno brzo vstanu, půjdu si se ségrou zaběhat do lesa, pak si udělám kafe a stihnu dodělat něco do školy a tím si odškrtnu něco, co bych normálně horko těžko stíhal. O to větší ale bude euforie, až si zase dopřejeme koncerty, výlety a podobně!

Michal Horák interview: Na nic si nehraju a tím pádem jsem na pódiu tak trochu za blbečka

Myslím, že uplynulej rok nás naučil určitý pokoře před vším, co jsme měli k dispozici. Aspoň já to tak vnímám. Čili se těším úplně na všechno! Jak to půjde a budou povoleny akce aspoň pro 50 lidí, tak beru kytaru a jedu obrážet hospody a menší sály. Zároveň pandemie nepandemie, bude brzo jaro a teplo, tak se těším, až doženu všechny výlety. S vyhlídkami jsem zkrátka optimista.

Honza Křížek

I přesto, že to byl hodně náročný rok, podařilo se mi vydat 4 nové singly a videoklipy k nim. Odehrál jsem spoustu on-line koncertů sám i s kapelou. Tu se mi na konci roku povedlo přestavět konečně ke svému obrazu a máme společně spoustu plánů na příští rok. Začali jsme okamžitě pracovat na mojí druhé desce, kterou chceme příští rok nahrát a doufám, že ji i stihneme vydat! A od ledna startuje nový hudební pořad Bejvák Honzy Křížka, který by měl vycházet pravidelně dvakrát do měsíce na YouTube kanále hudební prodejny Music City. Jeho obsahem bude podobně, jako v mých předchozích pořadech, především zajímavý hudební host a jedna hudební skladba hraná živě s kapelou. 

VIDEOPREMIÉRA: Vizionář Honza Křížek věští dobrý léto

Do roku 2021 bych nám všem přál, abychom ho zvládli lépe než ten předchozí. Abychom využili šanci vyměnit vládu a místo lhářů, podvodníků a zlodějů, kteří nás vedou teď, jsme zvolili takovou vládu, která nás provede další krizí duchaplněji, s rozumem a srdcem. Možnosti tu zcela jistě jsou! Přeju všem v naší hudební branži, a především technickým profesím, ať se spolu zase potkáme, ať co nejmíň skvělých a poctivých řemeslníků a muzikantů musí změnit pracovní prostředí a ať můžeme všichni dělat to, co nás baví, živí naše rodiny a čemu odjakživa věnujeme svoje životy. Buďme všichni spolu s vírou a láskou, hlavně zdraví a ohleduplní k sobě navzájem.

Zpracovala: Hana Bukáčková, red, foto: proma interpretů, Michal Ivanega
Témata: Jay Kučera, Skywalker, Thom Fröde, Imodium, Walkmanz, Jakub König, Zvíře jménem Podzim, Filip Vondrášek, Fast Food Orchestra, Hynek Toman, Support Lesbiens, Jiří Brablc, Post-It, Durex, Hentai Corporation, Michal Horák, Honza Křížek

zavřít