Aneta Langerová

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Aneta Langerová se narodila 26. listopadu 1986 v Benešově. Jedná se o českou zpěvačku, která v červnu roku 2004 zvítězila v prvním ročníku televizní soutěže Česko hledá SuperStar a jako jedna z mála finalistů této soutěže se uchytila na české hudební scéně. Toto vítězství ji přineslo možnost nahrát album Spousta andělů. Mimo jiné v letech 2005 i 2006 zvítězila v kategorii zpěvaček v soutěži Český slavík. Aneta vystudovala obchodní akademii v Praze.

V šesti letech začala hrát na klavír, na který se učila v „Lidové škole umění“. O dva roky později se pak přihlásila na kytaru do sboru Jiřího Bardy v Říčanech, kde krom hry na kytaru začala také zpívat se sborem, ale i sólově.

Ve čtrnácti letech se pak stala součástí kapely SPB (Spolek přátel bigbítu) na Sázavě. Vyhrála soutěž DO-RE-MI a dostala se do finále Rozjezdy pro hvězdy. Po vítězství v soutěži Česko hledá SuperStar vydala i krom alba Spousta andělů také živý záznam s názvem Spousta andělů: koncert ze dne 9. září 2005. Tento záznam vyšel i na DVD pod názvem Spousta andělů …na cestě. O další dva roky později, tedy v roce 2007, vyšel její druhý studiový počin Dotyk, který se pro svůj alternativní nádech nedobral takovým číslům v prodejnosti jako debut, ale rovněž se stal nejprodávanější deskou v České republice. Třetím počinem byla deska Jsem, která vyšla roku 2009. Podle jejích vlastních slov se jedná o jakýsi zlatý střed mezi popovým debutem a následujícím alternativním Dotykem.

Jejím hudebním vzorem je Alanis Morissette a Édith Piaf. Devět let byla patronkou projektu Světluška Nadace Českého rozhlasu, který se zaměřuje na pomoc nevidomým a slabozrakým. Dne 20. října 2005 pořádala benefiční koncert Aneta pro Světlušku v pražské Lucerně, kde se pro nadaci vybralo více než pět milionů korun.

V roce 2010 potvrdila spekulace o své homosexuální orientaci a poté se umístila na prvním místě v žebříčku nejvlivnějších českých homosexuálů vyhlašovaným portálem Colour Planet. Její doposud poslední album se jmenuje Na Radosti a bylo vydáno v roce 2014.

 

Diskografie:

Spousta andělů (2004)
Dotyk (2007)
Jsem (2009)
Na Radosti (2014)

Další články interpreta

zavřít