Příběh československého hitu: No Name - Žily

Vydáno 13.05.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Každá kapela má minimálně jednu písničku, která musí zaznít na každém koncertě. U No Name je to mezi jinými bezesporu i skladba Žily, která se objevila na albu Počkám si na zázrak. Právě ona a Ty a Tvoja sestra změnily skupině život. Do té doby ne příliš známou skupinu začala hrát rádia a stávala se headlinerem festivalů.

Příběh československého hitu: No Name - Žily Příběh československého hitu: No Name - Žily

Za skladbou Žily stojí Igor Timko s bratrem Romanem. Jak zpěvák uvedl pro iREPORT, při psaní se nechali inspirovat svými nešťastnými vztahy. „Vznikla, když jsme oba zažili nevěru,“ prozradil frontman No Name. „Jeho přítelkyně něco provedla, moje taky, a tak jsme si jako začínající umělci zkroušení životem sedli a napsali Žily.“

Jak se žije na šňůře | Terčem vtípků v No Name je Zoli. „Jednou jsme ho nechali v Rakousku na pumpě,“ vzpomíná Igor Timko

„To, čo som s tebou skúsil / s nikým už nemusím / čo som s tebou musel / s nikým už neskusim / zavrela si mi dveře / za nimi žila s ním / akt úžíš po něvere / ďakujem neprosím,“ zpívá se v refrénu, jehož autorem je Roman Timko. Napsal ho v obývacím pokoji v rodném domě bratrů. Sloky si vzal na starost Igor. Jak vzpomíná, vznikly v jeho dětském pokoji. „A bridge jsme dali spolu na chodbě,“ směje se dnes zpěvák No Name.

Jak už dříve prozradil, s kapelou přemýšleli, zda fráze „preťal som si žily“ není až příliš. „Mému otci se to zdálo tvrdé a sadistické. Řekl nám, abychom písničku raději ani nehráli,“ zavzpomínal pro Nový Čas Igor Timko. Na slova otce však nedal, a jak se později ukázalo, správně udělal. Text byl oceněn slovenskou Grammy a píseň se stala hitem nejen na Slovensku, ale i v České republice.

Skupina k ní následně natočila i videoklip. Ten zachycuje Igora Timka procházejícího se v Košicích dumat nad zmařeným vztahem. V dalších obrazech se pak objevuje i se zbytkem kapely.

Žily rezonují v posluchačích dodnes, o čemž svědčí neustálá rotace skladby v rádiích i fanoušci, kteří si ji žádají na každém koncertě. Příběh, jež vypráví, je totiž blízký mnoha z nich. A pravděpodobně i proto píseň slaví úspěch. Kdo z nás někdy neměl zlomené srdce?

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: No Name, Igor Timko, Roman Timko, Žily, Příběh československého hitu

zavřít