RETRO: Iron Maiden v 93' poprvé v Česku, loučení s Brucem

Vydáno 07.06.2014 | autor: redakce

Dříve, než Iron Maiden dorazí 8. června do Brna, zavzpomínáme na rok 1993, kdy v Ostravě odehráli svůj vůbec první koncert v Česku. Tehdy se právě spekulovalo o nástupci Bruce Dickinsona, jenž měl kapelu zanedlouho opustit. Chvíli před tím, než publikem zacloumaly pecky jako Be Quick Or Be Dead, The Numbers Of The Beast, Two Minutes To Midnight nebo Fear of the Dark, zazněly během rozhovoru mimo jiné i důvody Dickinsonova odchodu.

RETRO: Iron Maiden v 93' poprvé v Česku, loučení s Brucem RETRO: Iron Maiden v 93' poprvé v Česku, loučení s Brucem


Rozplácnutý frňák, zlatá kštice, úsměv od ucha k uchu - Nico McBrain. Srdce bije na poplach. Gers... Murray... Harris (yeeeuh!) a Bruce, klid, jsou to jen lidi - ale stejně. Rock Report se ptá první a startuje tak záplavu zajímavých i zcela stupidních a nadutě přitrapnělých dotazů typu "...A když teď Bruce odchází, bude zpívat Eddie...?" apod. Haha, bavíme se zdvořile všichni a nejvíce snad protagonisté, plní nálady. Jak by ne, když při jejich prvním vizitu v Česku na hotelu už od rána neteče voda, před hotelem postávají ožralí Poláci, kteří se na tebe chtějí okamžitě vrhnout a cynicky vyžadují podpis familiérními pokřiky Bruce, Bruce! Je to veselý den a Maidens mají před sebou ještě Bratislavu. Poor boys!

LIVE: Iron Maiden jako nostalgická, ale stále přitažlivá dáma

Je opravdu nezvratné, že Bruce Dickinson Iron Maiden po dvanácti letech opouští?
McBrain: Ano, je to nezvratný fakt.
Harris: Bruce své stanovisko přednesl kapel přesně 22. února, ještě před začátkem turné. Plně ho respektujeme.

Teď budete vybírat nového vokalistu. Budete se snažit, aby to byl člověk s podobnou image a výrazem jako Bruce?
Gers: Ne ne, rozhodně pouze kvalita.
Murray: Už skoro měsíc vybíráme z množství nabídek. Jak říká Janick, nezáleží na jméně, ale na kvalitách toho kterého zájemce.
Harris: Samozřejmně to ale musí být protřelý zpěvák, který je zvyklý zpívat a vést kapelu před mnohatisícovým kotlem. Takže ne že bychom předem zavrhovali mladé a nadějné vokalisty, ale podmínkou je, aby dotyčný měl přece jen zkušenosti s hraním před obrovským davem.

Pane Dickinsone, mohl byste v krátkosti uvést důvody, které vás vedly k tomuto rozhodnutí?
Dickinson: Rád. Předně bych chtěl uvést, že to bylo rozhodnutí nesnadné a rodilo se těžce. V kapele jsme strávili dlouhou dobu a vděčím jí za pozici, ve které snad jsem. Ale poslední dobou u mě došlo k nepříjemným střetům zájmů rodina - sólová dráha - Iron Maiden. Takže v krátkosti, nemohl bych ani kapele ani fanouškům zaručit v budoucnu stoprocentní soustředění se pouze a jen na Iron Maiden. V tomto případě mě připadalo férovější nalít čistého vína.

Kde a kdy vás uslyšíme příště?
Dickinson: Každopádně budu zpívat i nadále. Jen trochu něco jiného. Připravuji sólové album, které by mělo vyjít zhruba na podzim 1993.

Jak se díváte, jako výrazní představitelé typicky britské větve heavy metalu na současnou situaci v HM na ostrovech, v souvislosti s invazí komerčně úspěšných amerických kapel?
Harris: Iron Maiden jsou tam, kde jsou hlavně díky tomu, že si vždy stáli za svým.
Dickinson: Samozřejmě ta invaze US kapel je cítit, ale místa je dost pro každého...
McBrain: Doufejme že i pro Iron Maiden.

Jaké máte pocity ze své vůbec první návštěvy v ČR?
Harris: My jsme už před drahnými léty hráli v Polsku, nevím přesně kdy.
Murray: V osmdesátém čtvrtém.
Harris: Jo, a tak víme, že tady máme spoustu fanoušků, kteří dokáží vytvořit pořádnou atmosféru...
Dickinson: Uvidíte večer.

Tolik jen v krátkosti pár zajímavostí, po tiskovce se Maidens odešli připravovat na koncert. Podle nejčerstvějších informací v Iron Maiden se v současnosti ohledně výměny zpěváka v tomto metalovém monstru skloňují nejčastěji už jen tři jména. Začněme odzadu. Paul DiAnno - samozřejmě zpěvák IM v létech 1979-81 (alba Iron Maiden '80 a Killers '81), v současnosti vedoucí svého souboru Killers. Podle jeho vlastních slov je s Maiden v kontaktu! Více šancí se dává jménu Blaze Bayley, ten je však zainteresován na vlastní, již zavedené kapele Wolfsbane. Ale nejžhavější, favoritem je - Michael Kiske ze stagnujících německých Helloween. Skončeme tedy lapidárně - uvidíme...

Text: Jan Petričko, foto: archiv

Témata: Iron Maiden, Bruce Dickinson, metal

zavřít