Dave Mustaine z Megadeth: Megasmrťák

Vydáno 08.04.2011 | autor: redakce

Pokud jste citlivá bytost hledající v hudbě láskyplné texty a optimistická poselství, koncertu kapel Megadeth a Slayer, který se uskuteční již zítra, se raději obloukem vyhněte. S thrashmetalovým nářezem si moc romantiky neužijete. Co také čekat například od takového Davea Mustainea (48), který svou kapelu nazve Megadeth a debutové album Killing Is My Business... And Business Is Good!?

Dave Mustaine z Megadeth: Megasmrťák Dave Mustaine z Megadeth: Megasmrťák

davemSebestředný Mustaine je vůbec divný pták, o jehož nesnesitelné povaze svědčí už jen fakt, že je jediným členem Megadeth, který vydržel ve skupině od jejího vzniku až dodnes. Vedle toho, že je uznávaným rockovým kytaristou i zpěvákem, získal si za téměř tři desítky let svého působení na hudební scéně pověst cholerického a protivného člověka, s nímž se velmi špatně spolupracuje.

 

MUSTAINE VS. METALLICA
Poměrně krátké působení v Metallice už zůstane celý život Mustaineův traumatem i důvodem velké pracovitosti. Už přes čtvrt století se určitou posedlostí se svou novou kapelou, jejíž název je zkomoleninou slova megadeath (masová smrt), snaží Metalliku spíše s menším než s větším úspěchem předčít.

„Postavím největší metalovou kapelu na světě,“ vykřikoval do světa v roce 1983, kdy byl po necelých dvou letech kvůli problémům s alkoholem a drogami vyhozen. Stihl se tak podílet pouze na albu Kill ’em All, kde je například jeho píseň The Four Horsemen, kterou později vydal na prvním albu Megadeth jako Mechanix. Ještě spoustu let po jeho vydání se Mustaine rozčiloval, že sóla v některých skladbách patří jemu, zatímco Kirk Hammett tvrdil opak. „Hammett ukradl mou práci!“ tvrdí Mustaine, za jehož vyhazovem z Metalliky údajně stojí především bubeník Lars Ulrich.

Ani po letech se dlouhovlasý nervák nemohl vzpamatovat ze způsobu, jakým byl v dokumentu  o Metallice nazvaném Some Kind of Monster zachycen jeho nedobrovolný odchod. „Točili nás zhruba tři hodiny, jak se s Larsem Ulrichem bavíme o mém vyhazovu, ale ve filmu pak použili asi tři minuty. Proč tam třeba nenechali pasáž, jak jde Lars do koupelny a pláče, protože jsem ho k tomu prakticky donutil?“ stěžoval si ještě po letech Mustaine.

megadethNedořešené vzájemné vztahy Metalliky a lídra Megadeth se projevily také při loňském rozruchu kolem uvedení Metalliky do Rock’n’rollové síně slávy v Clevelandu. Kapelu měli podle některých zpráv do síně uvádět různí hudebníci, byli přizváni tři žijící baskytaristé skupiny Newsted, McGovney a Trujillo i otec zesnulého Cliffa Burtona. Mustaine však mezi pozvanými nebyl.  „Není to z mojí hlavy. Je to rozhodnutí skupiny. Uveden bude jen ten, kdo se objevil na oficiálních nahrávkách,“ přilil oleje do ohně nejasným prohlášením Ulrich. Nakonec se emoce uklidnily a ukázalo se, že Mustaine měl Metalliku uvádět do síně slávy na požádání jich samých, ale nemohl se akce zúčastnit, protože byl s Megadeth na turné.

Jak tedy po letech vypadá souboj Metalliky a Megadeth? Z hlediska prodejnosti desek sice zaznamenali Megadeth solidní úspěch, nicméně Mustaineův sen o pokoření Metalliky se nevyplnil. Zdá se, že na odchodu problematického kytaristy z Metalliky vydělali hlavně metaloví fanoušci. „Nakonec to bylo nejlepší řešení, koneckonců máme dnes díky Mustaineovu vyhazovu dvě super kapely namísto jedné,“ píše jeden z nich na netu.

KYTAROVÝ GÉNIUS A MIMOŇ
David Scott Mustaine se narodil 13. září 1961 v kalifornském La Mesa. Od 15 let žil ve vlastním bytě, když si na nájem vydělával obchodem s drogami. Později uznávaný metalový kytarista a zpěvák založil Megadeth po vyhazovu z Metalliky s tím, že postaví největší metalovou kapelu na světě. Kapela od prvního po zvukové stránce nevyváženého alba Killing Is My Business... And Business Is Good! spojovala thrash metal s takřka punkovou naštvaností a texty zabývajícími se hlavně politickou a protiválečnou tematikou.

V podstatě všechno v Megadeth píše a vůbec řídí Mustaine, kolem kterého se vystřídala řada muzikantů. S mimoněm Mustainem, který dokázal během koncertu v Severním Irsku omylem věnovat píseň teroristům z IRA, za což ho ze země doprovodila ozbrojená eskorta, určitě není snadné vyjít.

dave_mustaine_2606608Předvedl to třeba v roce 2001, kdy vyšlo album The World Needs Hero s novým kytaristou Alem Pitrellim. Ten se záhy na nátlak Mustainea musel z kapely pakovat po celkem šokujícím prohlášení jejího šéfa: „Al byl příjemný hoch a výborný kytarista, ale do skupiny se nehodil a navíc měl problémy s alkoholem, což bylo velice nepříjemné,“ nechal se slyšet Mustaine, jako by sám neměl za sebou divoké období s alkoholickými a drogovými excesy a vyhazovem z Metalliky.

V létě 2002 se Megadeth dokonce nečekaně rozpadli, když si Mustaine nepříjemě poranil zápěstí a poté, co nemohl hrát na kytaru, skupinu oficiálně rozpustil. Po dvou letech však kapela, která se nesmazatelně zapsala do dějin metalu, byla zpět, samozřejmě v čele se svým kontroverzním lídrem. Díky tomu jsme ji mohli slyšet před dvěma lety na festivalu Metalmania ve Zlíně, kde představila album United Abominations, na němž se Mustain vrátil ke kořenům klasických Megadeth. „Vrátil jsem se k tomu klukovi uvnitř, který rád hraje věci, jež dokážou lidmi pohnout. Z mého pohledu je tato deska hodně introspektivní, promítlo se do ní hodně osobních věcí, které se mi poslední dobou přihodily,“ podotkl Mustaine.

A přihodilo se dost. Například se Mustaine znovu v kapele sešel s baskytaristou Davem Ellefsonem, s nímž tvořili nerozlučnou dvojici až do roku 2002, kdy Mustaineova zraněná ruka zapříčinila konec kapely. Ohlášení comebacku o dva roky později přineslo šok, když v nové sestavě Ellefson chyběl. Následovaly spory o 18,5 milionu dolarů, vzájemné urážky v novinách a mnoho dalších nechutností.

Nyní se zdá vše zapomenuto a Megadeth i s Ellefsonem bude 19. června 2010 v Mimoni na pódiu kam patří, tedy mezi čtyřmi nejslavnějšími metalovými kapelami světa včetně Metalliky. „Tohle je jediná šance v životě, jediná možnost, aby fanoušci mohli vidět všechny čtyři největší heavy metalové kapely v americké historii na jednom pódiu. Jestli vám z toho všeho na konci Sonisphere nepraskne hlava, tak jste tam neměli co dělat,“ láká Mustaine.

text Roman Jireš

 

 

zavřít