Zlý chlapec Malcolm McLaren, podlý kouč Sex Pistols

Vydáno 18.11.2011 | autor: redakce

Pokud vám jméno Malcolm McLaren něco říká, tak pravděpodobně to, že jde o ziskuchtivého manažera zodpovědného za rozpad Sex Pistols, který byl nazývaný největším vyčuránkem londýnské scény, a kterého znáte z mnoha dokumentů, kde mu přirostla role záporáka. Ano, je to on.

Zlý chlapec Malcolm McLaren, podlý kouč Sex Pistols Zlý chlapec Malcolm McLaren, podlý kouč Sex Pistols

malcolm mclaren„Víš, Malcolme, je velmi důležité být zlým… Myslím, že bys na tom měl pracovat. V dnešní době už nikomu neprospěje být hodný,“ byla slova, se kterými McLaren vyrůstal. Oblečený do holčičích šatů, s bledými kudrnatými vlasy a pokožkou jako mléko, spával v jedné posteli se svou babičkou až do svých patnácti let. Rose Carre, což bylo umělecké jméno této dámy (jinak také herečky a blízké přítelkyně Agathy Christie), vychovávala svého vnuka narozeného v roce 1946 v Londýně, který nikdy nepoznal otce a matčin druhý muž s ním nechtěl mít nic společného, od útlého dětství. „Nemohl jsem si vytvořit vztah k nikomu jinému než k ní,“ popisuje podivný život s babičkou McLaren. „Chtěla, abych byl zlý chlapec, ale nutila mě jít studovat módní design jako holka.“

LET IT SEX
Malcolm vystřídal hned několik uměleckých univerzit. V roce 1971 si spolu s přítelkyní Vivienne Westwood otevřel obchod s oblečením pro přívržence hnutí Teddy Boys, který pojmenoval Let It Rock. Jeho modely ovlivnila ideologie SI (Siruacionir International) a jeho originalitu se snažil obhájit po celém světě. Na cestě do USA potkal členy kontroverzní formace New York Dolls a rozhodl se je zastupovat. To, že jim pedantně vytvořil image skládající se z kožených bund a roztrhaných kalhot, nestačilo na to, aby se kapela nerozpadla a nesvalila vlnu na mladého manažera. „Nedalo se žít pod nadvládou britského obchodníka s galanterií!“ uvedl zpěvák David Johansen. A tak Malcom zjistil, že je nutné být zlý, pokud chce uspět. „Byl to moment, kdy jsem začal být schopný naplňovat babiččiny představy… Chtěl jsem dávat věcem nový rozměr, věděl jsem, že mě to proslaví.“ Pod jeho vedením z Let It Roll vznikl SEX, který se stal centrem nepokojné londýnské mládeže. V té době si ale McLaren už uměl dát dvě a dvě dohromady.

RECEPT NA PRŮSER
„Našel jsem recept, jak se dá z lecčeho udělat průser, a průsery jsou věci, které lidi hodnotí nejlíp, pokud je kreativně využiješ. Mojí ideou bylo vytvořit takový průser, který by úplně všechno prolomil.“ Sex Pistols se stali nejpřelomovějším průserem hudebního světa. McLaren měl dar odhadnout, co společnost pobouří a z Pistols udělá legendu. Například to, že singl God Save The Queen vyšel v tom samém čase, jako královnino stříbrné jubileum, nebo pověstný koncert na lodi, která se plavila po Temži po dobu velkých oslav v parlamentu, což se spolu s hromadným zatýkáním dostalo do novin po celém světě, měl na svědomí on. Pánové z kapely ale začali mít plné zuby tohoto plánovaného šokování. „Muselo to skončit, už se to zvrhávalo do Rolling Stones!“ vykřikoval před novináři McLarenův úhlavní nepřítel Johnny Rotten. Ale zatímco "Pistole" měli svoje dny spočítané, jejich manažer, jehož v kuloárech přezdívali „vychcaná londýnská krysa“, se dostával na vrchol. „Moje motto je: nezabíjej zlatou husu,“ říkával při nacházení nových talentů a spokojeně si mnul ruce.

sexpSTRATEGIE Z PEKLA
Úspěch se mu neotočil zády ani při manažerování Adam & The Ants či new wave Bow Wow Wow, kde se po boku čtrnáctileté zpěvačky Annabell Twin poprvé objevil Boy George. Pomáhal také při budování popularity širokému spektru rozmanitých osobností (Happy Mondays, Sinead O´Connor, Eminem…) a výrazně se zapojoval i do politiky. V roce 1999 kandidoval na post starosty Londýna s originálním volebním programem, který zahrnoval finanční podporu prodejcům sendvičů, povinné čepování piva ve veřejných knihovnách a řešení problému nezaměstnanosti tak, že si bezdomovci začnou vydělávat prodejem lístků do loterie. „Myslíte si, že jsem jen extrémně provokativní pekelník, ale musíte uznat, že je to dobře promyšlená strategie,“ nechal se slyšet.  Postupem času pro něho začínalo být těžší chovat se jako kdysi. „Musím na tom občas ještě pracovat. Ale kdo dnes chce být hodný? Tony Blair chtěl být hodný, a jaká to byla hrůza. To radši budu ten nejhorší na světě!“ prohlásil ve věku dvaašedesáti let. Jeho předsevzetí mu však nevydrželo dlouho, o dva roky později zemřel na rakovinu.

text: Katarína Šamajová, foto: archiv, EMI


malcolm mclaren  kopie 

 

 

zavřít