Razorlight

Vydáno 12.12.1998 | autor: Dominik Pavliš

Razorlight Razorlight

Britsko–švédská kapela Razorlight se žánrově pohybuje kolem indie rocku a post-punku. V začátcích byla skupina nejvíce ovlivněna kapelami The Clash, Televison či The Kinks. Kapela hraje ve složení Johnny Borell – zpěv, kytara, Björn Ågren – kytara, Carl Dalemo – baskytara a David Sullivan- Kaplan – bicí. Již bývalími členy jsou bubeníci Christian Smith- Pancorvo a Andy Burrows.

V roce 2002 se Johnny Borrell, coby dvaadvacetiletý angličan milující hudbu, rozhodl, že založí svou vlastní skupinu. Inspiroval se skupinou The Libertines, kde účinkoval jakožto baskytarista. Podal si inzerát do magazínu NME, aby našel spoluhráče do svého vysněného uskupení. Na tento inzerát se mu ozval pouze jediný člověk, kterým byl švéd Bjorn Agren. Borrell v něm našel spřízněnou duši a ve dvojici poté našli i zbytek členů.

První demonahrávka s názvem Hackney se dostala až do rádia XFM, což byl na začínající kapelu solidní úspěch. To vedlo k tomu, že roku 2003 podepsali smlouvu u nahrávací společnosti Mercury – label Vertigo. První singlová deska Rock ‘N’ Roll Lies, ke které vyšel i stejnojmenný videoklip, vyšla roku 2004.

Tentýž rok Razorlight dokončili práci na své debutové dlouhohrající desce Up All Night, která vyšla v červnu. Kapelu opoustil bubeník Christian Smith a nahradil ho Andy Burrows. Krom této události se skupině dařilo a stala se anglickým objevem roku. Prvotní album bylo třetím nejprodávanějším ve Velké Británii a později se stali předkapelou U2.

Roku 2005 vystupovali na festivalu Glastonbury, objevili se také na Live8 a začali koncertovat po celém světě. O rok později vyšlo druhé album, na kterém se produkce ujal Chris Thomas, který produkoval taková jména, jako například Beatles, Pink Floyd, Pulp či Roxy music. Deska se stala nejprodávanějším albem po několik týdnu na britských ostrovech. Třetí album Slipway Fires z roku 2008 již tak dobře kritikou přijatou nebylo.

Po nebýválém úspěchu se skupina na nějakou dobu odmlčela, aby v roce 2018, tedy deset let od posledního alba, vydala desku Olympus Sleeping, o které Johnny říká: “Tuhle desku jsem složil s čistým potěšením. Je to moje vyznání určitému druhu muziky – muziky, která inspirovala tolik lidí ke vzniku a následování kapel.”

 

Diskografie:

Up All Night (2004)
Razorlight (2006)
Slipway Fires (2008)
Olympus Sleeping (2018)

zavřít