Pavel Calta

Vydáno 04.11.2019 | autor: Alena Kaňová

Pavel Calta Pavel Calta

Pavel Callta je zpěvák, muzikant a také bývalý sportovec. V roce 2011 v soutěži Česko Slovensko má talent postoupil až do semifinále. Poprvé zaujal v roce 2012 debutovým singlem Ve hvězdách a a v roce 2015 vyšlo pod patronátem Lucie Bílé jeho autorské album Momenty. Texty ke svým písním si píše převážně sám a vychází z ne vždy veselých osobních zkušeností.

Pavel Calta se narodil 12. února 1989 v České Lípě na severu Čech. Tam také žil až do svých osmnácti let. Vystudoval střední školu se zaměřením na ekonomiku a následně nastoupil na Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. Souběžně studoval také vysokou školu, obor Mediální komunikace a žurnalistika. Studium na konzervatoři ovšem nedokončil.
K hudbě měl vztah již od dětství, jeho rodina byla velmi muzikálně založena. Jak sám říká, jeho dědeček dodnes hraje na piáno a dechové nástroje. Sám se ovšem začal věnovat kytaře, které zůstal věrný až dodnes. Svůj první song napsal v šestnácti letech, základní motiv pro něj ho napadl při sekání zahrady. Ve stejné době taká začal zpívat se swingovým orchestrem Low attendanceband.

První zkušenost s tou opavdovou hudební sférou přišla v roce 2008 a to s pražskou ska-reggea kapelou Unity. Následně působí jako frontman kapely Sweeper, se kterou poprvé zažil atmosféru pražských klubů, jak je například Roxy, Rockcafé nebo Akropolis. Po tomto první kontaktu s muzikantským životem se rozhodl se na chvíli někam ztratit. Nějakou dobu tak dokonce působil jako delegát v Egyptě a Turecku. Cestování ho natolik okouzlilo, že v roce 2010 odletěl studovat do New Yorku, a poté do Belgie.

Po všech těchto životních zkušenostech vydává svůj první singl Ve hvězdách. V klipu si navíc zahrála i herečka Andrea Kerestešová. Po této vánočně laděné písničce přichází už letní singl Naštěstí. Ten má dnes již asi 9 miliónů shlédnutí! Dalším úspěšným singlem se stala píseň Zrzka. V roce 2014 vydává svou nejosobnější píseň, která nese název Mami a vychází ze smutné osobní zkušenosti, kdy jeho maminka podlehla zákeřné nemoci. A nebyla to jediná bolestná ztráta. 
"V době, kdy jsem ten song vydával, si nečekaně vzal život táta. Oběsil se, přestože sebevraždu vždycky radikálně odsuzoval.“ Dodal tehdy Pavel pro média.

Není tedy možná k podivu, že jeho prvním rádiovým singlem se stává píseň Terapeut. Ač šlo o spontánně složený hit, je dodnes jeho nejhranější a možná i nejznámější skladbou. V červnu 2015 vychází jeho debutové album pojmenované Momenty. Jeho kmotrou byla Lucie Bílá. Brzy se album stává platinovým. O dva roky později v Hudebních cenách Evropy 2 vyhrává kategorii Zpěvák roku.

V roce 2018 přichází se singlem Nezapomeň, který ohlašoval připravované album Součást. To vychází hned v listopadu téhož roku. Album vznikalo během tří let a všechny skladby na něm jsou autorské. Svou hudbu si totiž zásadně píše sám. Na albu se objevuje také několik duetů. V motivační písni Žijem si svůj sen rapuje s Leošem Marešem„Tu skladbu jsem měl rok a půl v šuplíku, dokonce jsme ji už i hráli s kapelou. Napadlo mě ale nazpívat ji s někým ve spolupráci, a jelikož jsme se s Leošem znali ze společných akcí, kde on moderoval a já zpíval, dostal jsem nápad zrealizovat ji s ním. Motiv jeho koncertu je v textu proto, že se to sešlo. Není to píseň napsaná u příležitosti vystoupení,“ řekl Callta pro média. Další duet vznikl náhodou a na albu se objevil na poslední chvíli. Skladba, pojmenovaná jednoduše Písnička a vznikla ve spolupráci s Pokáčem. V dubnu napsal píseň Nechat vítr vát, která se stala písní pro Avon pochod 2019. Tento duet nazpíval s Martou Jandovou. Aktuálně pracuje na své knize, která má být autentickým deníkem od roku 2014 doposud. Svůj zatím největší koncert odehrál 7. listopadu 2019 ve Fóru Karlín. Zde také pokřtil svou připravovanou knihu.

zavřít