Illustratosphere

Vydáno 19.01.2020 | autor: Alena Kaňová

Illustratosphere Illustratosphere

Illustratosphere - okouzlujíci kapela české hudební scény - ve spojení s nezaměnitelným hlasem Dana Bárty a jeho vynikající technikou zpěvu, prvotřídní hudebníci a písně vzlétající nad tuzemský standard populární hudby. Nadchli posluchače napříč generacemi i hudebními žánry. 

Kapela Illustratosphere je jedna z mnoha kapel, která je spojena se zpěvákem Danem Bártou. Prvotní impuls ke vzniku kapely dává právě Dan Bárta a to v roce 2000.
Kromě nezaměnitelného hlasu je kapela typická prvotřídními hudebníky a nezaměnitelnou poetikou textů. Své první album vydává kapela již v roce 2000 a nese název kapely. O tři roky později přichází kapela s albem Entropicture, v roce 2005 na něj navazuje živým albem Retropicture. V roce 2008 vychází album Animage, které obsahuje hned 13 písní. Oproti předchozím albům je Animage silně protkáno jazzem. Zatím posledním vydaným albem je Maratonika. Po dvaceti letech od svého vzniku, kapela připravila své další album Kráska a zvířený prach.
Zpěvákem kapely Illustratosphere je již zmiňovaný Dan Bárta. Věnuje se hned několika hudebním projektům, jako je například kapela Alice, J.A.R.  nebo nedávno znovuobnovení Sexy Dancers. Asi nejvíce jej proslavila role Jidáše ve velmi úspěšném muzikálu Jezus Christ Superstar. O několik let později vystoupil také v muzikálu Edita. Za svou hudební činnost byl desetkrát oceněn Cenou Anděl, v roce 2015 získal cenu Zpěváka čtvrtstoletí.  
Klávesistou kapely je Filip Jelínek, který také působil v kapelách J.A.R. a Sexy Dancers. Tento absolvent Pražské konzervatoře a AMU je mimo jiné autorem hudby k divadelnímu představení Příběhy obyčejného šílenství nebo k filmu Tři sezóny v pekle.
Na basu, případně kontrabas kapelu doprovází Robert Balzar. Pohybuje se hlavně na jazzové scéně, v roce 1996 zakládá svou vlastní kapelu Robert Balzar trio, kde stále spolupracuje s Danem Bártou.
Dalším významným členem kapely je mezinárodně uznávaný bubeník Martin Valihora. Je známý svou spoluprací s japonskou jazzovou klavíristkou Hiromi Uehara. Hostuje s různými interprety v USA. Kytaristou kapely je Miroslav Chyška, který je také členem kapely J.A.R. Jako skvělý kytarista se předvedl v muzikálu Jesus Christ Superstar a jako skladatel filmové hudby ve fil­mech jako Rafťáci, Ro(c)k podvraťáků, Snowboarďáci nebo O život. Za hudbu k filmu Snowboarďáci  získal v roce 2004 ocenění Český lev za nejlepší hudbu.

Diskografie:
Illustratosphere (2000)
Entropicture (2003)
Retropicture - Live  (2005)
Animage (2008)
Maratonika (2013)


 

 

 

zavřít