Mikolas Josef

Vydáno 02.09.2019 | autor: Alena Kaňová

Mikolas Josef Mikolas Josef

Mikolas Josef je mladý, nadějný hudební skladatel, producent, zpěvák, multiinstrumentalista, režisér hudebních videoklipů a reprezentant České republiky na Eurovision Song Contens 2018. Umístil se na šestém místě, což je historicky nejvyšší ocenění pro naši zemi.

Narodil se 4. října 1995 v Praze. Jeho otec je zčásti Rakušan. Miluje historii, zejména Habsburků, a proto pojmenoval svého nejmladšího syna po vzoru císaře Franze Josefa, tedy Mikolas Josef.  Matčini předkové pochází z Německa a Itálie. Jeho rodina je hudebně založená. Hře na kytaru se začal věnovat již v pěti letech. Vyrůstal střídavě mezi Prahou a Znojmem.

Vystudoval Anglické gymnázium v Praze, kde v roce 2015 maturoval. Přestože mu skvělé studijní výsledky umožňovaly pokračovat ve studiu na prestižních vysokých školách i v Anglii, rozhodl se dál nepokračovat na vysokou školu, ale věnovat se své hudební kariéře. Již v sedmnácti letech získal nejvyšší možné herecké ocenění – zlatou medaili od London Academy of Music and Dramatic Arts.

Rok se zkusil živit jako mezinárodní model pro značky Prada, Replay, Diesel atd., ale nelíbily se mu praktiky spojené s modelingem, tudíž spolupráci ukončil. „Co mě dorazilo, byl pánský fashion week v Miláně. Přijedete tam a přijdete si lidsky jako hadr na vytírání. Ubytují vás v bytě s dalšími sedmi kluky, co si po sobě neumyjí ani talíř a chodí domů zfetovaní ve čtyři ráno. Vidíte dvanáctiletou holku, která vystavuje prsa do objektivu, pózuje nahá a bere to jako normální věc. Chodí za vámi chlapi a říkají, že jestli se s nimi vyspíte, dostane zítra tu a tu práci,“ uvedl pro iDnes.

Po opuštění světa modelingu cestoval po Evropě a v městech jako Oslo, Curych, Hamburg, Vídeň, ale také Praha. Zde rok zpíval, hrál jen tak s kytarou jako pouliční muzikant. Tak se mu podařilo vydělat peníze, které následně investoval do své hudební produkce, a tak v roce 2015 spatřil světlo světa jeho první singl a videoklip Hands Bloody, kde vyjádřil své pocity ze studií, kdy trpěl sociální fobií.

O rok později vydal další singl Free, který se umístil jako čtvrtá nejhranější tuzemská skladba. Velký úspěch pak zaznamenala i píseň Believe, která se držela tři týdny na prvním místě hitparády Evropy 2 music chart.

Na pozvání známého evropského mix engineera Nikodema Milewskeho se přestěhoval do Vídně, kde intenzivně pokračuje v práci na své hudební kariéře. Ve svých 21 letech režíroval hudební videoklipy pro významné nahrávací společnosti. Například pro německý Warner Music vytvořil vizuál k písni Eye of The Tiger (Feta. Rob Lundgren, Metal Cover)

Ve svém volném čase se věnuje převážně sportu – skateboardingu, freestyle snowboardingu, ale také bojovým sportům. Absolvoval mimo jiné kurz thajského boxu ve výcvikovém kempu Khao Lak na ostrově Phuket. Od svých patnácti let je navíc členem gymnastického oddílu SK Hradčany, kde se soustřeďuje zejména na breakdance. Jao Relax si rád zajezdí na koni. Hudbu skládá nejčastěji při řízení auta na dlouhých cestách.

3. dubna 2019 se konal ve Forum Karlín jeho debutový koncert My name is Mikolas Josef, kde předvedl světovou show.

Diskografie:

(singly)
Hands Bloody (2015)
Free (2016)
Believe (2016)
Lie to Me (2017)
Me Gusta (2018)
Abu Dhabí (2019)
Acapella (2019)

zavřít