Exkluzivně: Kapela A Banquet točí první klip, najali si mezinárodní štáb

Vydáno 30.03.2011 | autor: redakce

Nováček české hudební scény kapela A Banquet má před sebou slibnou kariéru. Krátce po vydání debutového EP s názvem Kiss The Night! si skupina zahrála po boku zavedených kapel, mimo jiné například 100°C, NiceLand, Cartonage nebo britských The Feud. V zakalených českých vodách vynikají krom image také vlastním hudebním stylem nazvaným futu-roll nebo akustickými online koncerty vysílanými přímo z obývacího pokoje. Na seznamu úkolů k odškrtnutí jim ale čím dál naléhavěji blikala položka videoklip, který nyní natáčejí k songu Freeze to Caress.

Exkluzivně: Kapela A Banquet točí první klip, najali si mezinárodní štáb Exkluzivně: Kapela A Banquet točí první klip, najali si mezinárodní štáb

 
005m Jako každá (nejen) začínající kapela v České republice se i A Banquet potýkají s nedostatkem peněz a jak sami přiznávají, vydat EP Kiss The Night! na vlastní náklady je coby studenty bez vlastních příjmů naprosto vyčerpalo. Přesto se rozhodli natočit svůj první videoklip, a z finančních důvodů poprosili své známé a fanoušky na Facebooku o pomoc. Výsledkem byl mezinárodní tým mladých nadšených filmařů.

Režie se ujal sedmadvacetiletý Holanďan Patrick Carelsz, který má na přípravě a realizaci klipu spolu s kameramanem Timem Sprengem z Německa největší zásluhu. „Na místě nám taky hodně pomohla Olga Pavlova z Ruska a dalších pár lidí různě ze světa... Vlastně jediní dva Češi, tedy Češky, které se v týmu objevily, byly maskérka Táňa Havlíčková a modelka Karolína Machová, obě byly úžasné,“ říká zpěvák Mathieu o natáčení.

Klip se natáčel v Týnci u Klatov, v barokních prostorách zchátralého zámku. "Za to obrovsky vděčíme panu Janu Pelánkovi, majiteli zámku, který nám ve všem vyšel vstříc. Pan 017Pelánek se snaží vlastními silami stavbu zrekonstruovat a my doufáme, že se i díky našemu klipu dostane místo více do povědomí,“ přeje si kapela.

Kapela se během natáčení musela potýkat také s řadou nástrah, od vlezlé zimy, ve které musel Mathieu natáčet bos a v roztrhané košili, přes majitelova vlkodava Mikýnka, který podle slov kapely děsil zejména ženskou část štábu, kterou tak museli všude doprovázet. „Dalším zážitkem bylo Michaelovo spuštění signalizačního zařízení při pokusu otevřít bránu do zámku a pak následné přelézání dvoumetrové brány... Poslední šílená věc se nám stala při odjezdu. Naše druhá půjčená dodávka prostě odmítla startovat, takže jsme přibližně dvě hodiny stáli před zámkem a pokoušeli se dobít baterii, což se naštěstí nakonec povedlo a v půl sedmé ráno jsme vyrazili zpátky do Prahy. Co je zajímavé, uvědomili jsme si, že to bylo na den přesně před rokem, co se nám takhle rozbilo auto při návratu z koncertu ze Strakonic,“ vypráví Mathieu.

012Nejnáročnější část má tedy kapela za sebou, práce na klipu ale stále ještě není u konce. Dřív, než ho A Banquet naservírují svým fanouškům, musí ještě projít editací a postprodukcí. I tak ale kapela netají své nadšení. „Bude to prostě bomba!:) Moc se těšíme, až klip zveřejníme. Stálo nás to obrovské úsilí, ale myslíme si, že to bude stát za to! Musíme taky ještě poděkovat lidem, mimo samotný tým, a firmám, co nám hodně pomohli – jsou to Lenny Trčková, Boris Carloff, Anna Řepková, dále Kytary.cz a Topman/Topshop, bez nich bychom rozhodně nemohli klip natočit v takové kvalitě – díky,“ vzkazují A Banquet na závěr.

Fotoreport ze zákulisí natáčení nového klipu A Banquet si můžete prohlédnout ZDE.

text: Marta Pušová, foto: Marie Bartošová, Olga Pavlova

zavřít