Na Colours do Ostravy přijede i bejvalka Damiena Rice Lisa Hannigan

Vydáno 31.03.2011 | autor: PR

Vedle divoké world music z celého světa či hlasitého rocku Grindermana Nicka Cavea se mohou návštěvníci festivalu Colours of Ostrava (14. – 17. července) letos těšit i na něžné tóny irské hudby. Vůbec poprvé u nás zde vystoupí kapela Clannad, která patří vedle zpěvačky Enya k nejznámějším představitelům spojujícím tradiční irskou hudbu s folkem, elektronikou a rockem.

Na Colours do Ostravy přijede i bejvalka Damiena Rice Lisa Hannigan Na Colours do Ostravy přijede i bejvalka Damiena Rice Lisa Hannigan

clannadDruhým novým jménem ze „zeleného ostrova“ je křehká písničkářka Lisa Hannigan. Ta se proslavila díky spolupráci s Damienem Ricem, na sólové dráze ale okouzlila i Herbie Hancocka, Glena Hansarda nebo členy skupin The Chieftains a BellX1. Další výjimečný koncertní zážitek – i když pochází z opačného konce zeměkoule - nabídne Frank Yamma, písničkář z aboridžinského národa Pitjantjatjara v Austrálii.


Clannad
, kteří za desku Landmarks obdrželi cenu Grammy, přijedou na Colours of Ostrava v původní sestavě, je to pro ně jedna z mála zastávek na světovém turné. Jejich kouzlo kdysi odhalil další Ir - Bono VoxU2, který s nimi také spolupracoval: „Clannad jsou tak unikátní, jak dokáže být pouze rodina, ale nic záhadného na nich není. To je také jejich jediné tajemství.“

lisa_mailLisa Hannigan
okouzlila Damiena Rice, Herbie Hancocka, Glena Hansarda i členy skupin The Chieftains a BellX1. Přišla k tomu vlastně náhodou: když ji Rice, kterému byla tvůrčí múzou a rozzářila mu dvě první úspěšná alba, před koncertem bez vysvětlení na minutu vyrazil, musela se postavit na vlastní nohy. A tak zanedlouho s kamarádem na farmě nedaleko Dublinu vyhnali ze stodoly zvířata, a zatímco ta se toulala po okolí, nazkoušeli základy jejího debutového alba Sea Sew oceněného v roce 2008 nominací na Mercury Prize. Americký písničkář Jason Mraz ji pak s sebou zanedlouho vzal na turné po USA a skladba Lille prolétla spoustou rozhlasových stanic. Vystupovala a nahrávala s irskými přáteli: Mickem Flannerym, Cathy Davey, Davidem Kittem nebo skupinou Snow Patrol. Pozvali ji do televizního hudebního pořadu Later With Jools Holland a na festival v Glastonbury. Zúčastnila se také kampaně Oxfam's Make Trade Fair a zatímco Michaela Stipea polévali mlékem, Lisa poprosila o horkou čokoládu. 

Frank Yamma, písničkář z aboridžinského národa Pitjantjatjara, přichází z pouště s nadýchanými horoucími melodiemi a mytologickými příběhy Dreaming. Představují kroniku stvoření, jakousi nekonečnost spojující minulost s přítomností a nastiňující budoucnost. Yamma patří k nejvýraznějším bardům australských Aboriginců. Vystupoval na mnoha světových festivalech, včetně WOMADU, je respektován také bílými Australany. Zpívá střídavě anglicky a v jazyce pitjantjatjara a přestože má za sebou letité zkušenosti z folkrockových kapel, dává přednost akustické kytaře. S hluboce emotivním, těžko popsatelným nádherným hlasem jedněm připomíná Johnnyho Cashe, druhým vytí opuštěného psa dingo.

K dalším potvrzeným zahraničním kapelám Colours of Ostrava patří: Grinderman (UK), Youssou N´Dour (Senegal), Public Image Ltd. (UK), The Horrors (UK), Apollo 440 (UK), Swans (US), Semi Precious Weapons (US), The Herbaliser (UK), Blackfield (UK / ISR), Balkan Brass Battle s Fanfare Ciocarlia (Rumunsko) a Boban i Marko Marković Orkestar (Srbsko), Andreya Triana (UK), Joan As Police Woman (US), N.O.H.A. (ES, D, USA, CZ), Dubioza Kolektiv (Bosna a Hercegovina), Bomba Estéreo (Kolumbie), Sam Karpienia (Francie), La Shica (Španělsko), SMOD (Mali), Luísa Maita (Brazílie), Stephan Micus (Německo), David Hykes (US), Desert Slide (Indie), L'Orchestre International du Vetex (Belgie), Moana and the Tribe (Nový Zéland), Aranis (Belgie).


Z domácích kapel jsou na letošních Colours zatím potvrzeni: 5P Luboše Pospíšila, Café Industrial, CCTV Allstars, Čankišou, Divokej Bill, Fiha, Garage & Tony Ducháček, Houpací koně, Jiří Schmitzer, Kacu!, Le Pneumatiq, Luno, Madebythefire, Marsyas, Monkey Business, Navigators, Nightwork, Oldřich Janota, Prago Union, Priessnitz, První hoře, Republic of Two, Stanley`s Dixie Street Band, Sto zvířat, Tata Bojs, Tatroska, The Plastic People of the Universe, The Pooh, Tleskač, Traband, Unifiction, Už jsme doma, Vladimír Mišík & ETC..., Vladivojna La Chia a Vltava.

TZ, dm

zavřít