Michael Jackson: fotografie z pitvy putují k soudu

Vydáno 22.04.2011 | autor: redakce

Žalobci v soudním procesu v případě neúmyslného zabití zpěváka Michaela Jacksona budou moci u soudu použít videozáznamy zachycující Krále popu krátce před jeho smrtí, jak se připravuje na vystoupení, i fotografie z pitvy, které mají dokázat, že neměl sebevražedné sklony.

Michael Jackson: fotografie z pitvy putují k soudu Michael Jackson: fotografie z pitvy putují k soudu

michael-jackson-

Ve čtvrtek o tom rozhodl soudce Michael Pastor. Zakázal však použití fotografií z pitvy, jež by mohly rozrušit rodinu zesnulého Krále popu. Stejně i videa z koncertního filmu This Is It budou muset pro potřeby soudu sestříhat tak, aby nepůsobily zábavně, ale jen ukázaly zpěváků psychický a fyzický stav krátce před smrtí.

Pastor povolil použití dvou fotografií, na kterých vidět Jacksonovo tělo na pitevním stole. Na jedné je v nemocničním oblečení, na druhé je nahý, ale intimní partie jsou zakryty, informovaly žalobci. "I když jsou tragické, nejsou hrůzostrašné ani krvavé," uvedl zástupce okresního prokurátora David Walgren. Obhajoba zpěvákova osobního lékaře Conrada Murrayho, který je obviněn z jeho neúmyslného zabití, přitom žádala zákaz používání fotografií, protože podle nich mohou ovlivnit porotu. Walgren trval na potřebě jejich použití, protože mohou podpořit jejich tvrzení, že Jackson byl v době úmrtí na předávkování anestetikem a sedativy, které mu měl podat Murray, zdravý. "Je to vražda a my nemůžeme předstírat, že není," konstatoval Walgren. Soudce s potřebou fotografií souhlasil s tím, že během předběžného výslechu svědci označovali Jacksona za extrémně pohublého a jeden ho dokonce přirovnal k pacientovi hospice.

Videa z koncertního filmu mají podle soudce ukázat porotě jen relevantní pasáže z písní Earth Song a The Way You Make Me Feel, které vznikly během posledních dvou dnů jeho života. Právě Earth Song je přitom podle žaloby poslední, kterou Jackson nahrál den před smrtí. Použít mohou podle Pastora jen záběry zpívajícího Michaela Jacksona, ne "rozkošné děvčátko a kosatky a květiny a faunu". Obhájce Edward Chernoff odolné videí namítl s tím, že jsou sestříhané tak, aby ukázaly Jacksona v nejlepším světle. Podle Walgrena chtějí ukázat, že Jackson byl energický muž, který se chtěl podílet na turné a chtěl žít.

Pastor dále žalobě povolil předvolání několika Murrayho milenek s tím, že obscénní detaily, jako například lékařovo seznámení se s dvěma z nich ve striptýzových klubech, mají vynechat. Žaloba se rovněž nesmí zabývat Murrayho problémy s výživným na děti ani tím, kolik potomků má. Obhajoba naopak nebude moci hovořit o zpěvákově finanční situaci. Zahajovací řeči by měli právníci přednést 9. května a rozhodnutí by chtěl mít soudce do 1. července.


Jeden z nejpopulárnějších hudebníků všech dob, legendární Michael Jackson, zemřel 25. června 2009 v Los Angeles ve věku 50 let po selhání srdce. Prvotní příčinou úmrtí Krále popu byla "akutní intoxikace" anestetiky, ale významně přispěl i účinek sedativ. Murrayho obviňují, že postupoval nestandardně, když Jacksonovi podal silné anestetikum s aktivní látkou propofol a následně jej nechal samotě. Soudce Pastor Murrayovi pozastavil licenci k výkonu lékařské praxe ve státě Kalifornie. Osmapadesátiletý Murray svou vinu popírá, přičemž jeho obránci tvrdí, že lékař nepodal Jacksonovi nic, co by ho mohlo zabít.

dm


michaeljackson_top
zavřít