Prince vyhlásil válku cover verzím, poškozují umělce

Vydáno 25.04.2011 | autor: redakce

Prince se v rozhovoru v show George Lopeze opřel do nahrávacích společností a právního systému USA. Důvod? Štve ho, že muzikanti dělají cover verze jeho skladeb.

Prince vyhlásil válku cover verzím, poškozují umělce Prince vyhlásil válku cover verzím, poškozují umělce

prince_topPrince připustil, že mu nevadí, když jeho skladby někdo zpívá na koncertech. Nedokáže ale překousnout, když toho zneužívá hudební průmysl.

Prince tak naráží na zákon o povinném licencování, který umožňuje umělcům skrze nahrávací společnosti nakládat s muzikou ostatních. Jinými slovy, vlastník patentu, autorského práva či jiných exkluzivních práv garantuje poskytnutí svého „vlastnictví" státu či ostatním. Dostane za to samozřejmě zaplaceno, v opačném případě celou věc řeší soud.

V rámci umění tohle existuje jen v muzice! Je přece jen jedna verze Law & Order. Ale verzí Kiss a Purple Rain je hned několik," řekl Prince.

Zpěvákovi vadí, že přehrávání skladeb vede k zapomenutí originálu. „Spousta lidí si pak myslí, že zpívám skladby Sinead O'Connor a Chaka Khan, a já přitom ty písničky napsal!"

Na druhou stranu je nutné připomenout, že ani Prince není bez viny a stěžuje si na to, co v minulosti již několikrát sám udělal.

Skladbu Crimson and Clover od Tommy James & the Shondells použil na album Lotusflow3r, píseň One of Us od Joan Osbourne zazněla na desce Emancipation.



mp 


prince_top
zavřít