Rytmus: skladba Jebe vadí Radě pro vysílání, hrozí jí zákaz

Vydáno 29.04.2011 | autor: redakce

Rytmus se dostal se svou písní Jebe až do programu jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která začala řešit vhodnost skladby pro rádiové vysílání. Podnětem byly stížnosti dvou posluchačů.

Rytmus: skladba Jebe vadí Radě pro vysílání, hrozí jí zákaz Rytmus: skladba Jebe vadí Radě pro vysílání, hrozí jí zákaz

rytmus_zubInformaci přinesl server Mediář.cz s tím, že sprosté výrazy vadily dvěma posluchačům Evropy 2, která jako jediné celoplošné rádio u nás píseň hraje i v hlavním vysílacím čase.

Dva posluchači nemohli „vydýchat" slovo "jebe", na kterém je celá píseň vystavěna. Rada zkoumala, jestli provozovatel rádia může vysílat skladby, jejichž vulgarity mají dvojí zabarvení. Jak totiž uvedla ve svém posudku, který citoval Mediář, „jebe" chápe „ve významu „bláznit", „dělat nesmysly", nejedná se o výraz pro sexuální aktivitu."

Evropa 2 totiž možná porušuje zákon, podle kterého nemůže provozovatel rádia zařazovat do vysílání vulgarismy, ať už jsou obsahem pořadů, nebo reklam. Zákon ale povoluje zařazení „uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné."

Pokud by došlo k naplnění této formulace, mohlo by rádio vysílat Rytmusovo Jebe pouze mezi 22:00-6:00 hodinou.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání může maximálně Evropu 2 upozornit, že její program je v rozporu se zákonem. Zabývat se tím bude na příští schůzi. 


mp

zavřít