BLUESOVÉ HODY V PLZNI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

6.4. se v plzeňském klubu Alfa uskuteční ojedinělá akce nazvaná „Plzeňské Blues 2005“. Zahrají skupiny Mokrá čtvrť, Lady I and Blue Birds nebo Boby Houda s Vladimírem Gumou Kulhánkem. Hlavní hostem je harmonikový virtuóz Sugar Blue, spoluhráč Zappy, Dylana i Rolling Stones.

BLUESOVÉ HODY V PLZNI BLUESOVÉ HODY V PLZNI

Sugar Blue (mimo jiné několikanásobný držitel ceny Grammy) není typickým bluesmanem. Nebyl vychován na jižanské farmě, ani v jižní části Chicaga. Narodil se v Harlemu, v New Yorku jako James Whiting. Jeho matka zpívala a tančila v Harlemu v legendárním divadle Apollo. Své dětství strávil mezi muzikanty a lidmi, kteří se přátelili s jeho matkou a ke kterým také patřila slavná Billie Holiday. A tak se rozhodl, že se chce také stát umělcem. „ Vždycky jsem toužil po tom, abych mohl být na podiu. Tancovat jsem neuměl, tak jsem se pokoušel hrát na všemožné nástroje : flétnu, klarinet , bicí, housle. Nakonec, když jsem slyšel Muddy Waters s Little Waltrem na harmoniku, bylo rozhodnuto.“

Svoji první harmoniku dostal od tety a cvičil při písničkách Boba Sylaba a Stevieho Wondra, které slyšel z rádia. K harmonice časem přidal i zpěv, který je typický svoji sametovou hloubkou. Ale k vystupování potřeboval i umělecké jméno. Při cestě z koncertu Doc Watsona si všiml popelnice plné desek ´78. „ Jednu jsem si vzal a na ní bylo napsáno Sugar Blues od Sidneyho Becheta.“ Od té doby je znám jako Sugar Blue.

První nahrávání absolvoval s legendárními bluesmany Brownie McGheem a Roosweltenm Sykesem v roce 1975. V následujícím roce ještě nahrával s Viktorií Spirey a Johnym Shinesem, ale pak se na radu bluesového pianisty Memphise Slima odstěhoval do Paříže. Ve Francii se Blue seznámil se členy Rolling Stones, kteří se okamžitě zamilovali do jeho harmoniky a hlasu. Pozvali ho, aby se k nim připojil ve studiu. Mimo jeho práce na albu Some Girls, ho můžeme slyšet i na albech Emotional Rescue a Tatoo You. Po boku Rolling Stones se na podiu vždy objevil při bezpočtu příležitostí, dokonce mu nabídli, aby s nimi vystupoval nastálo. Odmítl s tím, že se raději vrátí do Států a založí si vlastní skupinu, než aby se stal křovím na plný úvazek. Než se v roce 1982 do Států vrátil, nahrál dvě alba – Crossroads a Chicago To Paris.

Když se vrátil do Chicaga, pohyboval se mezi muzikanty jako Big Walter Horton, Carey Bell, James Citron a Junior Wells. Ještě než v roce 1983 založil vlastní skupinu, strávil dva roky na turné se svým přítelem a mentorem Willie Dodonem ve skupině Chicago Blues All Stars. Se svým vlastním bandem začal brzy sklízet úspěchy. Za živé albun z Montreux Jazz Festivalu Blues Explosion získal v roce 1985 Grammy. V roce 1989 nahrál album Hidden Charms. Byl k vidění na mnoha prestižních festivalech a klubech po celých Státech, Africe a Evropě – Zurich, Den Haag, Antibes, Nice, Cannes, Montreal, Chicago a hrál na stejném podiu s veličinami jako např. Muddy Waters, B.B. King, Art Blakey a Lionel Hampton. Začal se také objevovat v televizi a na stříbrném plátně. Po boku Fast Domina, Raye Charlese a Jerry Lee Lewise v Cinemax Specialu Fast Domino and Friends a v thrilleru Alan Parkera z r. 1987 Angel Heart s Robertem de Nirem. Hráál i ve filmech Johnny Hadsome a An Unmarried Woman.

Ačkoliv Blue vystupoval na podiu a nahrával s muzikanty od Willie Dodona, Stana Getze, Franka Zappy, Johnyho Shinese až po Boba Sylaba, nejznámější je pravděpodobně díky svému signifikantnímu riffu a sólu ve skladbě Rolling Stones Miss You z alba Some Girls. Blue nahrál v roce 1993 svoji verzi této skladby na svém debutu u Aligátor Records Blue Blaze. Album Blue Blaze sklidilo velmi pochvalné recenze a Blue byl dokonce označován za „ Charlieho Parkera“, anebo Jimiho Hendrixe harmoniky“. Na jeho druhém albu vydaném u Aligators Records In Your Eyes se Blue představuje jako neobyčejný skladatel a harmonikový mág.

Na podiu tohoto zkušeného muzikanta tentokrát doprovodí Jerry Cambell (USA), George Kozel (CH) a Erno Šedivý (USA).

Vstupenky na Plzeňské blues 2005 v předprodejích: Klub Alfa (Americká třída), Esprit, Music Record Dominikánská, Informační centrum Plzeň, Centrum hudby – Centrum Doubravka, nebo přímo před koncertem na místě. Cena vstupenek – 190,-Kč.

 



www.alligator.com/artists/bio.cfm?ArtistID=028
zavřít