CLOU PŘED GREEN DAY A NA MTV

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

V roli předskokanů se na pražském koncertě GREEN DAY 5.6. v Sazka Areně představí objev domácí scény, skupina CLOU. Kapela také prorazila do MTV! V pondělí 23.5. bude klip k singlu Island Sun nasazen do hlavního vysílacího času MTV Europe.

CLOU PŘED GREEN DAY A NA MTV CLOU PŘED GREEN DAY A NA MTV

CLOU

Čtveřice muzikantů, pocházejících z rozličných koutů republiky a zeměkoule vůbec (Žižkov, Chomutov, Březnice a kalifornská Huntington Beach), toho navzdory své nepříliš dlouhé existenci (její počátky se datují rokem 2001), stihla už celkem hodně. V říjnu 2002 vydala maxisingl „First“ obsahující tři skladby, které se posléze objevily na několika audio-kompilacích a řadě soundtracků ke skateboardovým, snowboardovým či BMX videofilmům.



O rok později skupina zazářila na festivalu Rock For People, pražském Mystic Skate Cupu, Sázava Festu či Trutnov Open Airu; vloni odehrála na 30 koncertů po celé republice. Ve stejném roce CLOU poskytli také skladby „The Way It Is“ a „A Thought You Might Believe“ na CD-kompilace časopisů Report a Ultramix.

Album POSTCARDS, jak byla jejich prvotina pojmenována, přináší energickou směsici hardcore, punku a rocku s prvky popu, jak už ostatně naznačil pilotní singl “Island Sun“ - ten vstoupil v prvním týdnu do oficiální rozhlasové hitparády Radio 2005 Top 100 na 37.místě, a stal se tak šestou českou nejhranější skladbou na našich rádiích. K singlu byl rovněž natočen zajímavý videoklip, jehož režie se ujal Richard Řeřicha, v současnosti jeden z nejuznávanějších filmových kameramanů v ČR (mj. Samotáři, Perníková věž, Jedna ruka netleská). Kromě „Island Sun“ obsahuje album dalších 12 songů, zpívaných vesměs anglicky, ze kterých můžeme slyšet inspiraci širokou škálou žánrů a pestrou směsicí méně či více známých zahraničních skupin, jako např. Jimmy Eat World, Foo Fighters, Good Charlotte, Green Day nebo Yellowcard. V případě dvou skladeb skupina ve složení Lukemo (zpěv), Petrock (kytara), Bugsy (bass) a Rae (bicí) vyzvala ke spolupráci hosty - zpěvačku Daru Rolins, která propůjčila svůj hlas titulnímu tracku “Postcards“, a frontmana Support Lesbiens Kryštofa Michala, který dodal vokály do písně “A Place“.

www.clouclub.com





GREEN DAY

Kalifornské pop-punkové trio Green Day funguje již od koce 80. let. Již jako sedmnáctiletí natočili své první EP „1.000 hours“. Tehdy však v sestavě figurovali jen dva z dnešních členů – Billie Joe Armstrong a Mike Dirnt. Oba byli na střední škole, odmaturoval však jenom Mike. Jejich debutové album (1039/Smoothed Out Slappy Hours) vydali s bubeníkem Al Sobrantem v roce 1990. Krátce na to Al z kapely odchází a na jeho místo nastupuje Tre Cool. V této sestavě, která vydržela až do dnešních dnů, vydávají své druhé album, „Keprlunk“. Hojně koncertovali po celých Státech, ale stále byli jen jednou z mnoha obyčejných punkových partiček, kterých je všude přehršel.

Pouze však do doby, než na svět vypustili své třetí album „Dookie“. To rozpoutalo doslova punkovou mánii po celém světě. Album obsahovalo 14 energií nabitých punkových nářezů. Každý si musí pamatovat neuvěřitelně chytlavé vypalovačky jako „Basket Case“, „She“ nebo třeba „When I Come Around“. Punková scéna měla nové hrdiny a Green Day na svém kontě miliony prodaných nosičů po celém světě (alba Dookie se jen v USA prodalo 10 milionů kusů).

Následovaly alba „Insomniac“ a především „Nimrod“, na kterých Green Day zůstali věrni svému punkovému se vším co k tomuto životnímu názoru patří.. „Nimrod“ je dokonce považováno za to nejlepší z tvorby Green Day. To se však nedá říci o jejím následovníku „Warning“, které se sice dobře prodávalo, ale fanoušci byli nespokojeni s tempem skladeb, které byly o něco pomalejší, než u jeho předchůdců. V letech 2001 a 2002 se Green Day přihlásili pouze výběrem nejlepších skladeb s názvem „International Superhits“ a kolekcí b-stran singlů, nazvanou „Shenanigans“. Druhá vlna Green Day-mánie vypukla v roce 2004 společně s vydáním desky „American Idiot“, a to ke spokojenosti nahrávací společnosti i kapely samotné.

Po více než deseti letech od jejich přelomového alba Dookie získali díky „American Idiot“ Grammy Award za "nejlepší rockové album", aktuální singl „Boulevard Of Broken Dreams“ je TOP 10 radiovým hitem. Album samotné dobylo první příčku albových hitparád téměř celého světa a vlastní ho dnes už téměř šest a půl milionu nadšených posluchačů. Výrazné melodie, nekompromisní kytarové riffy a protentokrát i texty inspirované současným děním v USA, kde rozhodně nečekejte pochvalu současných politiků a americké konzumní společnosti. Green Day s American Idiot daleko překročili vlastní stín a dokázali naplnit dnes už doslova legendární výrok zpěváka Billie Joe Armstronga o tom, že Rock‘N´Roll může být nebezpečný a zároveň zábavný. Na začátku června o tom přesvědčí i publikum v České republice, kam v rámci svého světového turné dorazí z Německa.

GREEN DAY :
Billie Joe Armstrong –kytara,
zpěv Mike Dirnt – baskytara, zpěv
Tré Cool – bicí, zpěv

DISKOGRAFIE :
39 Smoothed Out Slappy Hours (1991)
Kerplunk (1992)
Dookie (1994)
Insomniac (1995)
Nimrod (1997)
Warning (2000)
American Idiot (2004)

www.greenday.com  

zavřít