Abraxas oslaví 35 let od svého vzniku a pokřtí nové DVD

Vydáno 06.10.2011 | autor: redakce

Výročním koncertem, kterým vyvrcholí letošní obsáhlé turné, oslaví Abraxas 19. října v pražském Retro Music Hall 35 let od svého vzniku. Při té příležitosti také pokřtí koncertní DVD, které bylo natočeno v lednu loňského roku. Mezi hosty koncertu budou například Roman Holý, Matěj Ruppert, Viktor Dyk, Lenka Dusilová či Imran Muza Zangi, kteří vystoupí ve skladbách, které Abraxas již mnoho let nehrál.

Abraxas oslaví 35 let od svého vzniku a pokřtí nové DVD Abraxas oslaví 35 let od svého vzniku a pokřtí nové DVD

abraxas
Na vzpomínkovém turné, které začalo 12. března ve Vimperku, Abraxas nabízí všechny své hity jako Box, Každý den je to jinak, Obyčejnej svět, Poprvé, Nekonečný boogie, Karel drogy nebere nebo Prohibice. Na příští rok rockové kvarteto připravuje své osmé album, které prý bude více elektronické a taneční než byla předchozí nahrávky. Zatím poslední album Abraxas Hlava v oblacích bylo pokřtěno na začátku roku 2010.

Nonkonformní Abraxas v čele se Slávkem Jandou, bratrem zpěváka a kytaristy Olympiku Petra Jandy, nebyli v minulosti oficiálně komunistickým režimem přímo zakázáni, prakticky jim bylo znemožňováno koncertovat a čtveřice se pod tímto tlakem na konci 80. let postupně rozpadla. Abraxas byl obnoven v roce 1995 a o rok později již šokoval svou novou koncertní show. Vedle rockové produkce došlo na různé převleky, světelné efekty, nechyběl ani ohňostroj nebo předstírané bičování nahých děvčat při písničce Sadomaso.

V této sezoně posílil Abraxas na postu baskytaristy Ivan Doležálek a po zranění bubeníka Ivana Pelíška odehraje letošní turné David Růžička. Čtveřici doplňuje zpěvák Mirek Imrich.

ks
zavřít