FESTIVAL MOVE V PRAŽSKÝCH KLUBECH

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Festivalová sezóna bude po létě pokračovat v klubech. V polovině září se v osmi pražských podnicích odehraje mezinárodní festival MOVE.

FESTIVAL MOVE V PRAŽSKÝCH KLUBECH FESTIVAL MOVE V PRAŽSKÝCH KLUBECH

Festival MOVE, který se ukuteční ve dnech 15. - 17.9. 2005 v pražských klubech Abaton, Cross, Guru, Kain, Matrix, Palác Akropolis, Rock Café a Roxy zveřejňuje seznam hlavních účinkujících:

Mercan Dede (CAN/TUR)
M83 (FR)
Ohm Square (CZ)
Le Peuple de l´Herbe (FR)
High Tone (FR)
The Gift (PORT)
Zagar (HUN)
Soldout (BEL)
Dead Sexy (USA)
Lycosia (FR)
Asyl (FR)

djs:
Wildchild (UK), MC R-Vee, Rob Hall (UK), Mat Core (UK), Mr6 (UK), Babe LN, Stanzim, Philip TBC, Suki, Kaplick, Saku

Pilotní ročník kulturního festivalu MOVE si klade za cíl propojit dění v pražských klubech a zároveň prohloubit kontakty s evropskými hudebními subjekty.

Součástí festivalu bude seminář hudebních profesionálů, jehož hlavním tématem bude snaha formulovat novou kulturní politiku města Prahy v souvislosti se vstupem ČR do EU. V rámci těchto debat chtějí pořadatelé poukázat na absurdnost situace v souvislosti s pražskými kluby, která se v některých případech dá považovat až za likvidační. Jde především o úřední nařízení ukončit hudební produkce ve 22 hodin ve většině hudebních klubů v Praze (Palác Akropolis, Roxy, Rock Café ad.).

Festival MOVE pořádají Palác Akropolis, Gato Loco Productions a Retro 2000 ve spolupráci se zúčastněnými kluby. Jde o zcela nový druh festivalu, který reflektuje aktuální trendy na poli kultury a zábavy. Vychází z know-how francouzské agentury Gato Loco Productions a jejích zkušeností z produkovaných akcí (např. festival Le Printemps de Bourges, vybudovaný na stejném principu, navštívilo letos přes 200.000 návštěvníků). Tento trend je orientován na současnou městskou „avantgardní“ kulturu.

Festival MOVE je koncipován jako tzv. festival bez megahvězd, zato s účastí neokoukaných a zajímavých interpretů z různých evropských metropolí. Představí mladé evropské umělce s akcentem na jejich lokální reprezentativnost. V rámci festivalu se uskuteční řada koncertů a parties, ale také další neodmyslitelné součásti dnešního života ulice zahrnující taneční, divadelní vystoupení, výtvarné umění a sport.

BIOGRAFIE



M83
Elektronické duo M83 debutovalo roce 2001 svým eponymním albem „M83“ pod křídly respektovaného labelu Gooom. Dnes je M83 sólovým projektem Anthonyho Gonzalese. Nicolas Fromageau odešel ze skupiny po vydání druhého alba „Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts“ (2003), které je považováno za průlomové.
Tímto albem si M83 získali fanoušky nejen ve Francii, ale hlavně ve Spojených Státech a Velké Británii, kde ho podpořili několika turné. „Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts“ se stylově více přiblížilo rocku a nezapřelo inspiraci v My Bloody Valentine, Mogwai a Radiohead, ale přesto jde stále o naprosto unikátní sound hypnotického rocku.
Třetí album „Before the Dawn Heals Us“ vyšlo v březnu roku 2005. Rozsáhlé turné po USA k tomuto albu prodloužili M83 na čtyři týdny, během kterých hráli po rádiích, což značně přispělo k tomu, že koncerty byly každý večer zcela vyprodány. M83 chystají turné po Japonsku, kde se jejich desky rovněž dobře prodávají. Ve Francii mají úspěch menší, ale jak jedno přísloví říká: „Nikdo není prorokem ve vlastní zemi.“



Mercan Dede
Z Turecka pocházející kanadský hudebník, producent a DJ Mercan Dede vstoupil poprvé do hudebního světa v polovině osmdesátých let jako DJ pod pseudonymem Arkin Allen. V roce 1987 vydal - již jako Mercan Dede - své první album Sufi Dreams. Jednalo se o minimalistické techno „okořeněné“ zvukem rákosové flétny. O rok později již zakládá skupinu The Mercan Dede Ensemble složenou ze svých přátel a dřívějších spolupracovníků z Turecka a Kanady.
Mercan Dede věří, že pokud spojíte digitální, elektronické zvuky s těmi lidskými, vycházejícími z ručně vyrobených nástrojů, vytvoříte univerzální jazyk, který sjednotí staré a nové, minulost se současností, východ se západem. V jeho skladbách se snoubí současný ambientní sound s tradičními tureckými nástroji, jako jsou kanun (citera), ney (rákosová flétna), klarinet, darbuka (malý bubínek) či další orientální perkuse. Cílem Mercana Dedeho i jeho Ensemblu je vytvořit prostředí, v němž je tvořena hudba oproštěná od svazujících žánrových kategorií.
Pro své propojování elektronické hudby s východním folklorem nacházejí inspiraci v poselství perského filosofa a básníka ze 13. století Rumi, které se v průběhu uplynulých staletí rozšířilo do celého světa. Je to „dervish“, což znamená práh. Nejdůležitějším cílem každého Súfisty je dosáhnout právě tohoto bodu, ve kterém se jeden svět stává dalším…
V roce 2001 vystoupil Mercan Dede na Montreal Jazz Festivalu, o rok později na hudebním trhu WOMEX World Music v německém Essenu. Dede spolupracoval s řadou světově uznávaných hudebních osobností jako např. Peter Murphy, Natacha Atlas, Maharaja, Mich Gerber či Omar Sosa. V roce 2003 uskutečnila kapela letní turné, jež zahrnovalo festivaly ve Švýcarsku, Itálii, Makedonii, Německu, Holandsku, Španělsku a Británii. V lednu loňského roku vystoupili v New Yorku na world music maratonu GlobalFest.
Mercan Dede byl Tureckým ministerstvem kultury jmenován hudebním ředitelem projektu Güldestan. Tento projekt má za úkol reprezentovat tureckou kulturu a umění po celém světě.

www.movefest.info
zavřít