10. Slet bubeníků představí rytmické styly celé planety

Vydáno 17.10.2011 | autor: redakce

Slet bubeníků vstupuje již do jubilejního desátého ročníku. Svým pojetím je tento projekt naprosto ojedinělý a získal si renomé prakticky v celém hudebním světě. Název akce není náhodný, protože hudebníci se slétávají doslova ze všech kontinentů. Do pražského Lucerna Music Baru se slétnou 24. října a krom Prahy obletí ještě dalších osm českých měst.

10. Slet bubeníků představí rytmické styly celé planety 10. Slet bubeníků představí rytmické styly celé planety


bubenBubeníci se vždy napřed na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání; každý do společné tvoření přichází s vlastními nápady. Výsledek tohoto globálního tavícího bubenického kotle je vždy fascinující. Dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, vlivů a etnických kořenů. Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě.

V historii Sletu bubeníků se mění koncept každý rok, a tak jsme se dočkali například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu) afrického Sletu, první dva ročníky se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce, loni Slet hostil filipínské umělce.

Slet Bubeníků v roce 2011 je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (Grohowski, Fajt, Koudelka), ty podpoří latinsko-americká rytmika Miloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické hudební nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123minut vystupuje sólově. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom podiu potkají styly celého světa.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Letos přibudou i melodické nástroje (kytara, hlas). Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

Slet bubeníků 2011:
18. 10. 2011 Smržovka - Parkhotel
19. 10. 2011 Trutnov - Uffo
20. 10. 2011 Ústí nad Orlicí - Klubcentrum
21. 10. 2011 Kroměříž - Kulturní dům
22. 10. 2011 Brno - Fléda
23. 10. 2011 Rožnov pod Radhoštěm - Společenský dům
24. 10. 2011 Olomouc - U klub 
25. 10. 2011 Praha - Lucerna Music Bar
26. 10. 2011 Nový Bor - Divadlo

 

 zdroj: TZ, foto: www.sletbubeniku.cz
zavřít