BUDE MIKULOV SVĚDKEM COMEBACKU NAČEVY?

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Festival EUROTRIALOG (12.-23.8. v Mikulově) láká návštěvníky tradiční rodinnou atmosférou, levným vstupným a programem s nejedním překvapením.

BUDE MIKULOV SVĚDKEM COMEBACKU NAČEVY? BUDE MIKULOV SVĚDKEM COMEBACKU NAČEVY?

Letní přehlídky, pracující s dramaturgickou invencí a snažící se nalézt vlastní klíč k sestavení programu, lze spočítat na prstech. Jedním z nich je mikulovský Eurotrialog, který letos ve dnech 12. – 13. srpna vstupuje do sedmého ročníku.

Myšlenkou Eurotrialogu je prezentovat nadžánrové umělce ze sousedících zemí střední Evropy - České republiky, Slovenska, Rakouska a Maďarska – a umožni tak konfrontaci muzikantské tvorby v zemích geograficky sice spřízněných, tradicí však naprosto rozdílných. I letos tuto ideu Eurotrialog naplní.

Ze Slovenska přijede jedna z největších hvězd nejen tohoto ročníku, ale i slovenské (resp. někdejší federální) hudební scény vůbec, bez nadsázky geniální klávesista a skladatel Marián Varga. Maďarsko bude zastupovat u nás dobře známá a publikem stále žádanější skupina Erzsi Kiss, aplikující na alternativní hudební postupy prvky lidové hudby z celého světa. Rakušané budou letos zastoupeni ve dvou mezinárodních projektech. Po několika letech opět vystoupí česko-rakouská skupina Metamorphosis se svou „kontaminovanou komorní hudbou“. Stejné národnostní složení má dnes i kapela Činna, jež představí osobité šansony, zpívané v několika světových jazycích, zachycené na nedávno vydaném třetím albu Vítr a ticho s ním.

V mezinárodní konkurenci se jistě nenechají zahanbit ani domácí účinkující, jejichž soupis je skutečnou přehlídkou „hudebního lahůdkářství“ české scény. Největšími hvězdami budou undergroundoví klasikové Plastic People Of The Universe, nedávno znovuoživené vývozní zboží české alternativy Už jsme doma, světově uznávaná romská zpěvačka Věra Bílá se skupinou Kale či asi nejlegendárnější český rockový kytarista Radim Hladík s omlazeným Blue Effectem. V pozadí nezůstanou ani osobité folkařky Sestry Steinovy, „akustický bigbíťák“ Jiří Schmitzer, zakladatelé českého funkrockového crossoveru Jolly Joker & P.B.U. či Tam Tam Orchestra nejlepšího domácího perkusisty Miloše Vacíka



Osobitý festival se také nemůže obejít bez překvapení. Tím bezesporu bude společné vystoupení bubeníka Pavla Fajta se zpěvačkou Monikou Načevou, jež má za sebou několik velmi úspěšných alb, v posledních letech nicméně vystupuje velmi sporadicky. Společný projekt obou umělců bude připraven přímo pro Eurotrialog – zde možná počne budoucí spolupráce obou osobností, ale také nelze vyloučit, že premiéra bude zároveň derniérou.

Načeva bude také spolu s publicistou a režisérem Petrem Slabým celý festival konferovat. Součástí ambiciózního festivalu pochopitelně jsou další již tradiční náležitosti – výstavy, filmové projekce a hudební workshopy.

www.eurotrialog.cz
zavřít