10. ročník Sletu bubeníků již v úterý dorazí do Prahy

Vydáno 24.10.2011 | autor: redakce

Slet bubeníků vstoupil již do 10., jubilejního ročníku. V úterý 25. října zavítají bubeníci z celého světa také do Prahy, aby v Lucerna Music Baru ukázali své dovednosti.

10. ročník Sletu bubeníků již v úterý dorazí do Prahy 10. ročník Sletu bubeníků již v úterý dorazí do Prahy

slet
Název Slet bubeníků není náhodný, protože hudebníci se opravdu slétávají doslova z celého světa. Ti se vždy napřed  na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání;  každý do společné tvoření přichází s vlastními nápady. Dochází k prolnutí všech možných h udebních směrů, vlivů a etnických kořenů.  Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě.

V historii Sletu bubeníků se mění koncept každý rok, a tak jsme se dočkali například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu) afrického Sletu. První dva ročníky se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce, loni Slet hostil filipínské umělce.

Slet bubeníků v roce 2011 je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (Grohowski, Fajt, Koudelka), ty podpoří latinsko-americká rytmika Miloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické hudební nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123minut vystupuje sólově. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom podiu potkají styly celého světa.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Letos přibudou  i melodické nástroje (kytara, hlas). Tento pestrý globálně-hudební mix  každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

Na koncertě bude pokřtěno aktuální DVD. To bylo natočeno přesně přes rokem v pražské Arše a obsahuje 100 minutový záznam koncertu. Diváci mají možnost si zakoupit vstupenku s DVD v ceně.



zdroj: TZ, map 
zavřít