KATE BUSH OŽÍVÁ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Po sáhodlouhých 12 letech odmlčení připravila na 7. listopad anglická zpěvačka KATE BUSH (47) albovou novinku Aerial. Její "Lví srdce", jak pojmenovala jednu ze svých minulých desek, opět tluče naplno.

KATE BUSH OŽÍVÁ KATE BUSH OŽÍVÁ

Catherine "Kate" Bush, rodačka z Bexleyheath v Kentu (nar. 30.7. 1958), patří bez veškerých pochyb mezi nejoriginálnější a nejrespektovanější poprockové vokalistky všech dob. Bohužel, v posledních letech provázejí její kariéru až příliš dlouhé odmlky a generace, která se druhdy nechala okouzlit skvostnými hity typu Wuthering Heights, Hounds Of Love, Army Dreamers či Babooshka (včetně nadprůměrných videoklipů), neodvratitelně stárne spolu s pěvkyní.

U "kolébky" jejího pozdějšího úspěchu nestál v polovině 70. let nikdo menší, než kytarista a zpěvák Pink Floyd David Gilmour. Kate ho ve svých sladkých šestnácti uchvátila natolik, že pro ni vyjednal lukrativní kontrakt s EMI a pomohl i s debutem The Kick Inside (1978). I později si mnozí uznávaní hudebníci považovali za čest, pohostinsky vyšperkovat její alba - ať už to byli Jeff Beck nebo Eric Clapton.

Vždycky se vymykala obligátní definici popové či rockové zpěvačky, od těch standardních se lišila chutí experimentovat se zvukem i obrazem, nezapřela ani nadprůměrnou vzdělanost v textech, pro něž často čerpala i z klasické literatury - viz další alba jako The Dreaming, Hounds Of Love, Lionheart, The Sensual World, či dosud poslední, The Red Shoes, natočené v roce 1993.

Novinka Aerial vychází 7. listopadu, o 14 dní dříve ji uvede první singl a videoklip King Of The Mountain. O koncertech ovšem není nic známo, je až šokující, že zpěvačka podnikla turné jednou jedinkrát - v roce 1979!

www.katebush.com

zavřít