ZEMŘEL KYTARISTA VOIVOD

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

V pátek 26. srpna podlehl rakovině Denis D´Amour alias PIGGY (v popředí), kytarista a zakladatel kanadské elitní rockmetalové formace Voivod. Bylo mu teprve 45 let.

ZEMŘEL KYTARISTA VOIVOD ZEMŘEL KYTARISTA VOIVOD

V průběhu nahrávání 14. studioalba torontských Voivod, náhle zemřel jeden z nejoriginálnějších tvrděrockových kytaristů všech dob - Piggy. I díky němu bylo toto kanadské kvarteto (někdy i trio) v polovině 80. let naprostým zjevením na metalové scéně. Soubor se nevyhýbal žádným experimentům, a dávno před jinými dobrodruhy včleňoval do svého soundu naprosto organicky a invenčně všelijaké propriety elektronické hudby.

Voivod natočili 13 alb, mnohá z nich (snad nejvýrazněji Killing Technology, Negatron či NothingFace) patří mezi to nejzajímavější, co v tvrdém rocku kdy vzniklo, včetně stylového graficko vizuálního backgroundu, který měl a má na starosti bubeník Michel "Away" Langevin. Naprosto svébytnému soundu kapely vévodila Piggyho kytara, jejíž vládce patřil mezi pár osvícených instrumentalistů, které si nikdy nikde nebylo možné splést s žádným jiným strunmajstrem.

Voivod prodělali v posledních letech mírný ústup ze slávy, zapříčiněný personálními změnami a prodlužujícími se prolukami mezi alby a turné. Když však soubor posílil exbasák Metalliky  Jason Newsted a k mikrofonu se vrátil původní zpěvák Denis "Snake" Belanger, chytli druhý dech, který přervala čerstvá tragédie.

Piggy se již před léty úspěšně vyléčil z rakoviny, tentokrát mu napadla tlusté střevo a skvělý kytarista už podruhé nezvítězil.
zavřít