MIN TANAKA SE VRÁTÍ DO ARCHY

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Světoznámý japonský tanečník Min Tanaka se opět představí ve svém oblíbeném prostředí - v prostorách Divadla Archa. V roce 1994 Archu dokonce slavnostně otevíral, nyní připravil speciální představení k zakončení sezóny věnované pohádkáři Ch. Andersenovi.

MIN TANAKA SE VRÁTÍ DO ARCHY MIN TANAKA SE VRÁTÍ DO ARCHY

Letos uplynulo 21 let od prvního vystoupení japonského tanečníka Mina Tanaky v Praze. Toto vystoupení bylo uspořádáno tajně a viděla ho jen hrstka zasvěcených diváků. Od té doby se stal Min Tanaka pro mnohé živou legendou. Byl prvním, kdo u nás představil tanec japonské avantgardy butó. U málokterého světového umělce má pražské publikum možnost pravidelně sledovat vývoj tvorby jako právě u Tanaky. Pověstná se stala jeho vystoupení v klubu Na Chmelnici, série představení Svěcení jara v Národním divadle, či společné vystoupení s Johnem Calem při otvírání Archy. Naposledy zde tančil uprostřed proudu řeky Vltavy při slavnostním znovuotevření divadla Archa po ničivé povodni.


 





















V posledních letech se Tanaka prosadil také jako herec. Film Tasogare Seibei (Samuraj soumraku, 2002) byl nominován na Oskara a Tanakovi vynesl za herecký výkon cenu Japonské filmové akademie. Nejnovější film Maison de Himiko (Hotel Himiko, 2005), kde hraje nevyléčitelně nemocného majitele hotelu pro gaye, byl s velkým diváckým ohlasem uveden do japonských kin.

Životní filosofií Mina Tanaky je propojení tance a zemědělství. V současné době spolu s dalšími tanečníky své skupiny Tokason hospodaří na dvou farmách v horách prefektury Jamanaši. Pěstuje zde organicky ošetřovanou zeleninu, rýži, sojové boby a čaj.V létě na jedné z těchto farem pravidelně pořádá mezinárodní festival Dance Hakushu.

































Představení Standing On the Edge (Stát na hraně) je Tanakovým příspěvkem k Andersenovské sezóně divadla Archa. Z tématických okruhů, které jsme pro tento rok vyhlásili, si vybral téma člověka na okraji společnosti. Ze skupiny Tokason s ním tentokrát přijíždějí tanečník Yasunari Tamai a tanečnice Shiho Ishihara. Světelný design vytvoří Ami Tanaka.

Pondělí 19. prosince a úterý 20. prosince 20:00 - Divadlo Archa, Praha.

Předprodej vstupenek v síti Ticketportal (www.ticketportal.cz).

Jste srdečně zváni! 

zavřít