OSLAVUJTE S JABLKONÍ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Připomínáme, že na středu 8.2. je připraven koncert, který nepochybně bude svátkem pro všechny příznivce originální skupiny Jablkoň. Koncem ledna vyšlo této skupině CD a DVD "Oslava" a v Paláci Akropolis bude tento počin náležitě představen, oslaven a pokřtěn.

OSLAVUJTE S JABLKONÍ OSLAVUJTE S JABLKONÍ

Jablkoň si na křest pozvala hosty jako je Jaroslav Svěcený, Michal Gera, Petr Váša a další, kteří se objevují i na nahrávce „Oslava“. Na koncertu vystoupí i Anička Duchaňová, která se pomalu stává už stálou členkou Jablkoně, jež byla až do nedávna výlučně mužskou zaležitostí. „Prakticky na každým albu nějaká zpěvačka byla,“ říká leader skupiny Michal Němec. “To že jsme se domluvili na spolupráci s herečkou Aničkou Duchaňovou vlastně zavinilo tohle natáčení DVD. Chtěli jsme tam mít i ty ženštější písničky. Mám pocit, že se to osvědčilo a jak to vypadá, Anička zůstane jako takový, řekněme externí člen Jablkoně.“

V loňském roce (přesněji 28.7. 2005) odehrála JABLKOŇ svůj koncert roku na nejlepším českém festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad OSLAVOU. A to nejen díky hojnému počtu hostů, ale predevším díky různým tvářím a formacím, které fanoušci znají pod názvy jako je Malá lesní Jablkoň nebo Velká polní Jablkoň. Skupina totiž umí být rocková, alternativní, nadžezlá, folková či folkrocková, s houslovým virtuósem Jaroslavem Svěceným se pohybuje i v oblastech experimentální vážné hudby.

Na koncertě se objevila široká paleta přizvaných hostů, stálí spoluhudebníci Jaroslav Svěcený, zpěvačka-saxofonistka Anička, dívčí sbor Skřivánek z Židlochovic, trumpetista Michal Gera a tubista Filip Spálený, ale překvapivě i Jiří Stivín, Zuzana Lapčíková nebo Petr Váša, který si s Jablkoní fyzicky zarecitoval  „Lokomotivám se motají kola“.

Takže nezapomeňte - křest CD a DVD "Oslava", Palác Akropolis, Praha.
Začátek v 19:00.













Průřez jablkovou historií:

1977 - 1989


Roku 1977 pošťák MICHAL NĚMEC (studoval dirigování a skladbu na Lidové, nyní Ježkově kozervatoři), matematik analytik INGO BELLMANN (kytara na téže škole) a herec IVAN PODOBSKÝ (herectví na Státní konzervatoři) založili v Praze skupinu, která přijala název JABLKOŇ. Své koncertní začátky si Jablkoň odbyla na Pražských jazzových dnech ve sportovní hale na Folimance, v divadélku v Nerudovce, na Valašském špalíčku a na různých dalších akcích, kde příliš nezáleželo na žánrovém škatulkování, neboť Jablkoň byla nezařaditelná. Posléze však této zvláštní hudbě přicházeli na chuť také folkaři a tak došlo i na Portu, Prázdniny v Telči, Moravské folkové léto, Lipnici a spousty dalších festivalů a klubů. Poznávání a zrání let osmdesátých vyvrcholilo pro skupinu vydáním legendárního alba Devátá vlna. Hudba Jablkoně se zároveň objevovala i na různých zahraničních undergroundových výběrech, a dokonce i český rozhlas a televize zaregistrovali existenci Jablkoně.

1990 - 1992

Koncem roku 1989 se Jablkoň zprofesionalizovala a rozšířila obsazení o MARTINA CARVANA ze Slaného (studoval kytaru na Lidové i Státní konzervatoři a posléze také na AMU). Originální jablkoňský styl a otevřené hranice během krátké doby dostaly skupinu do ciziny a Jablkoň začala slavit úspěchy v Evropě. Především Belgie, Holansko a Německo vytvářely pro Jablkoň domácí prostředí. Spojení s vážnohudebním houslovým virtuozem Jaroslavem Svěceným se v roce 1991 proměnilo ve velmi úspěšné album Jablkoň & Svěcený a hned následující rok vyšlo album Baba Aga, které bylo jakýmsi průřezem dosavadní tvorby. Obě alba v Jablkoňském studiu CS SOUND JALOVEC natočil a režíroval Petr Werner.

1993 - 1998

Kromě pokračující koncertní činnosti navázali Jablkoň a Svěcený kontakt s Filmovým symfonickým orchestrem (FISYO). Pod vedením dirigenta Leoše Svárovského tak vznikl program Symfonický Jablkoň, který měl premiéru na Bachovském festivalu ve Frankfurtu n. O. V polovině roku 1994 definitivně odešel zakládající Ingo Bellmann a byl nahrazen ĎUSI BURMEČEM z Otrokovic (studium hry na kytaru absolvoval na Státní konzervatoři a AMU). V roce 1997 se skupina zároveň vrátila ke koncertní činnosti v Čechách, kterou předtím na téměř deset let přerušila.

1999 - 2001

Velký třesk: Ďusi Burmeče nahrazuje muzikant ze Slaného, multiinstrumentalista JOHNNY JŮDL (studující na konzervatoři hru na fagot). K bicím místo Ivana Podobského usedá Pražák PETR CHLOUBA (bicí na Státní konzervatoři), a tak z původní sestavy zůstal jen Němec.

2003

Vychází písničkové album CESTUJÍCÍ V NOCI. Němec ve spolupráci s dalšími jablkoni komponuje hudbu k úspěšnému filmu SMRADI (režie Zdeněk Tyc). Jablkoň slaví v pražském divadle Archa (v rámci festivalu Alternativa) neuvěřitelné dvacáté páté narozeniny. Jsou u toho Moravští symfonici a další hosté, vše řídí Aleš Podařil. Petr Werner z koncertu pořizuje profesionální záznam. Jablkoň poprvé ve své historii dělá "vánoční" koncerty. Cink...

2004

Vychází live CD Symfonic Jablkoň - XXV. Němec dělá hudbu ke hře Toma Stopparda - Pravý inspektor Hund pro Ypsilonku. V květnu je definitivně rozhodnuto o natáčení vánočního alba. V rekordním čase je zkomponováno, natočeno a vydáno CD HOVADA BOŽÍ. Je navázána spolupráce s Brněnskou filharmonii a Hradeckým symf. orchestem s tím, že v roce 2005 se uskuteční několik koncertů Symfonické Jablkoně.

2006

Oslava!!!























www.jablkon.com

zavřít