SOFA SURFERS V AKROPOLI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Vídeňští Sofa Surfers, chváleni tiskem i posluchači za svá alba a převážně za živá vystoupení, se již tento čtvrtek 16.3. představí v pražské Akropoli. S nadhledem mixují rock, trip-hop a dub s výživným acid jazzem, a to zdaleka není vše. Přijďte se přesvědčit od 19:30.

SOFA SURFERS V AKROPOLI SOFA SURFERS V AKROPOLI

Cestu skupině otevřel nejen remix debutového singlu od okouzleného Richarda Dorfmeistera, ale především originalita, s jakou na pódiu propojovali zvuk a multimedia. Singl z druhého alba Cargo vyšel souběžně s remixem britsko-jamajského DJe Mad Professora a Stereo MCs si jej vybrali na kompilaci DJ Kicks. Sofa Surfers si ale sami vysloužili respekt jako autoři remixů, nahrávky jim poskytla řada světových hvězd: Femi Kuti, Roy Ayers, Ennio Moricone, Cornershop, Tosca a další.



Během britského turné v roce 2000 je časopisy Time Out a NME označily za živou kapelu týdne, skupina skládá hudbu k filmu Komm Süesser Tod (A Good Day To Die), dalším řadovým albem je hudba Constructions v remixech špičkových producentů (Howie B, Eardrum, Ian Simmons, Tom Tyler, Mad Professor, Spectre).

V dalších letech Sofa Surfers expandují do hloubky, propojení hudby s vizuální složkou vytváří jedinečnou zkušenost, v níž zvuky a obrazy tvoří kompaktní celek. Totéž platí struktuře kapely, která je živoucím organismem bez vůdcovské postavy, jejich písně přecházejí jedna do druhé jako plynulá zvuková stěna generovaná DJem. Plodné období vrcholí velkým turné i koncerty na festivalech elektronické a experimentální hudby, po němž se členové věnují sólovým projektům.

Loni na podzim se skupina vrací v plné síle s albem Sofa Surfers, známým jako "Červené album". Opět se jedná o sondu do temných hlubin zvukových vesmírů a lidských emocí, zároveň se ale skupina vrací k elementárním hodnotám: "Hledali jsme sound natolik silný, že ho nemusíme maskovat žádnými efekty." Album, které se vzpírá definici, stojí na střídmých aranžmá pro kytaru, basu a bicí, s hostujícím zpěvákem, tanečníkem a choreografem Mani Obeyou, který se po sérii multimediálních projektů v New Yorku a Londýně usadil ve Vídni.

Sofa Surfers, Palác Akropolis, 16.3., 19:30.
Pořádá agentura Rachot.
Více informací na www.sofasurfers.net.  

zavřít