Druhý ročník Českého YouTube festu startuje, tváří jsou Tata Bojs

Vydáno 16.03.2012 | autor: redakce

Ochranný svaz autorský (OSA) a hudební magazín iREPORT spouštějí ve spolupráci s českým Googlem již druhé kolo projektu Český YouTube Fest, jehož tváří se pro letošní rok stali Tata Bojs.

Druhý ročník Českého YouTube festu startuje, tváří jsou Tata Bojs Druhý ročník Českého YouTube festu startuje, tváří jsou Tata Bojs


tb 2011_1rezProjekt se ponese ve znamení několika změn. Soutěž odstartuje na kanálu youtube.cz/ceskyfest virtuální přehlídkou českých hudebních talentů a kapel s vlastní tvorbou. Ty v první fázi zhodnotí odborná porota pod vedením hudební skupiny Tata Bojs, která je i tváří celého projektu. Následně vyberou samotní čeští fanoušci v online hlasování na YouTube pět vítězů, kteří budou moci kromě jiného vystoupit na známých letních festivalech. Hudebníkům pouze stačí do 23. dubna nahrát na YouTube kanál soutěže vlastní video, které splňuje pravidla soutěže. Projekt YouTube Fest je součástí programu „Google pro českou kulturu".

Český YouTube Fest bude oficiálně zahájen na vyhlášení hudebních cen Žebřík v Plzni v pátek 16. března. Své originální video (včetně hudby i textu) může na speciální YouTube kanál youtube.cz/ceskyfest do 23. dubna nahrát jakýkoliv český talentovaný interpret či kapela (bez omezení věkové hranice), která se chce prosadit na zdejší hudební scéně a zároveň si zahrát na známých letních festivalech. Do soutěže jsou přijímány pouze příspěvky nazpívané v českém jazyce (další tvorba kapely však může být i v jiném jazyce). Loni tuto možnost využila i kapela Flattus, která se stala celkovým vítězem prvního YouTube Festu.

"Vítězství nám umožnilo hrát na velkých festivalech, získat přístup k profesionálům z branže a přineslo hlavně spoustu dalších kontaktů. Myslíme, že je to nejlepší soutěž pro kapely, která kdy v České republice byla,"
komentuje svůj úspěch v soutěži skupina Flattus a dodává: "Přihlašte se do nového ročníku a třeba si tím splníte své sny, jako my ve Flattus. Je to jen na vás, jestli to dotáhnete na Fest."

Patnáct nejlepších (loni jich bylo devět), pro které pak budou moci hlasovat samotní uživatelé, vybere odborná porota do 16. května. Poté bude hlasování pouze na uživatelích YouTube. Pět vítězů (loni to byl jeden vítěz) získá možnost živě vystoupit na některých ze známých českých festivalů: Jam Rock 14.-16.6. (3 interpreti), United Islands 21.-23.6. (3 interpreti), Prague City Festival 29.-30.6. (celkový vítěz), Rock for People 3.-6.7. (všech 5 vítězů), Sázavafest 2.-5.8. (celkový vítěz), a také Open Air Festival 9.-11.8. (celkový vítěz). Všichni také zdarma získají balík zkoušení v síti zkusebny.com, partnera soutěže, a to minimálně na jeden měsíc. Celkový vítěz bude mít možnost zahrát si na všech festivalech a využívat zkušebnu zdarma až na pět měsíců.

yt fest logoRoman Strejček, předseda představenstva OSA, vysvětluje: „OSA dlouhodobě podporuje vznik původní české tvorby, a právě to je důvod, proč se spolu s magazínem iREPORT, rozhodli podruhé tento projekt organizovat. Jelikož přihlášení soutěžních skladeb probíhá on-line, nabízí tak Český YouTube Fest unikátní možnost účasti široké veřejnosti, která se z virtuálního světa přesune na pódia letních hudebních festivalů."

V porotě hudebních expertů zasednou kromě známých Tata Bojs (Milan Cajs a Mardoša) také Albert Černý z Charlie Straight, loňská vítězná kapela Flattus, zástupce OSA Lukáš Paulů a zástupce iReportu Jarda Hudec.

Skupina Tata Bojs, která je tváří projektu, k tomu s nadsázkou jim vlastní dodává: "Myslíme si, že bychom pro kapely mohli být ten správný špatný příklad. Naše cesta k velkým samostatným koncertům trvá už 24 let a zřejmě ještě není u konce," a pokračuje: "To oni by to mohli mít díky YouTube Festu rychlejší. Zároveň bychom jim rádi vzkázali, že není kam spěchat, důležitější než cíl je cesta a čím bude delší, tím si u toho člověk užije víc zábavy."

Další letošní novinkou bude speciální stránka projektu na Google+ (Český YouTube Fest), kde fanoušci najdou všechny důležité informace a novinky z YouTube Festu a jeho zákulisí. Stránka Google+ bude také propojená s YouTube kanálem projektu.

Mediálními partnery projektu jsou Bandzone.cz a Play.cz.

Více informací o Českém YouTube Festu a pravidlech najdete na stránce youtube.cz/ceskyfest, o novinkách na stejnojmenné stránce projektu na Google+.

zdroj: TZ, map

zavřít