Festival Colours of Ostrava zakončí r'n'b star Janelle Monáe

Vydáno 29.03.2012 | autor: redakce

Letošní ročník Colours of Ostrava, který proběhne od 12. do 15. července, zakončí v neděli americká zpěvačka Janelle Monáe, která patří k největším světovým hvězdám současného R&B a soulu.

Festival Colours of Ostrava zakončí r'n'b star Janelle Monáe Festival Colours of Ostrava zakončí r'n'b star Janelle Monáe


Kopie (2) - janelleDoplní tak celou řadu dalších jmen, která letos v Ostravě vystoupí: Björk, Alanis Morissette, Bobby McFerrin, ZAZ, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons, Rufus Wainwright, Animal Collective či Parov Stelar Band.

„Na Colours Janelle Monáe přijede s velmi početnou kapelou, se kterou uhranula a rozdováděla například diváky v Glastonbury – její strhující show nabídne rozvibrovanou energii, které prochází doslova celou tančící kapelou, od doprovodných zpěvaček přes smyčce až po dechovou sekci," uvádí Zlata Holušová, ředitelka festivalu. Janelle Monáe, zpěvačka, skladatelka, tanečnice a také stvořitelka androidky Cindi Mayweather, je držitelkou cen Vanguard Award, Rhythm & Soul Music Award a byla dvakrát nominovaná na Grammy. Její písně jsou nasáté R&B, soulem, funky, progresrockem, hip hopem, jazzem, klasikou, folkem, electropopem, vzpomínkou na Charlie Chaplina i dýmem z cigaret Fely Kutiho. 

Odmalička přitahovaná k filmům, muzikálům, výtvarnictví a literatuře odešla Janelle studovat herectví do New Yorku. Nechtěla ale skončit na Broadwayi, takže se přesunula do Atlanty, kde založila vlastní uměleckou společnost Wondaland Arts Society s manifestem: „Věříme, že písně jsou kosmické koráby, hudba zbraň budoucnosti a knihy hvězdy na obloze." Seznámila se s OutKast, šesti Grammy oceněným hip hopovým duem a zazpívala si na jejich albu Idlewild, soundtracku ke stejnojmennému filmu. Vzápětí se upsala labelu Bad Boy rappera a producenta P. Diddyho, na kterém v roce 2007 vydala první EP Metropolis: Suite I (The Chase). Druhé a třetí pokračování osudů Cindi Mayweather přerostlo v sedmdesátiminutové konceptuální album The ArchAndroid (Suites II and III), jednu ze stěžejních hudebních událostí roku 2010 a vůbec poslední doby. Hostovali na něm básník Saul Williams, indie rocková skupina Of Montreal a Big Boi z OutKast, objevující se po boku zpěvačky také v nadšeně přijatém videoklipu skladby Tightrope, krystalickém důkazu jejího všestranného talentu. Zahrála také před prezidentem Obamou nebo na předávání Nobelových cen. 



zdroj: TZ, map
zavřít