Co vyjde v dubnu: přehled novinek

Vydáno 02.04.2012 | autor: redakce

Duben svědčí českým kapelám - tento měsíc si jich k vydání novinky vybralo hned několik: Mňága a Žďorp, A Banquet, Lus3, Tichá dohoda nebo Lety Mimo. V zahraničí se s novým albem pochlubí třeba kámoška Madonny Nicki Minaj, Killing Joke, nebo Lostprophets, kteří v červnu zavítají do Prahy. Chybět nebudou ani reedice v podání Pražského výběru, Stromboli, Iana Andersona či Morrisseyho.

Co vyjde v dubnu: přehled novinek Co vyjde v dubnu: přehled novinek


mnagaMňága a Žďorp – Dáreček
Mňága a Žďorp slaví narozeniny, a to pětadvacáté. A tak sobě i fanouškům nadělili dárek – doslova Dáreček. Na albu je 30 cover verzí jejich hitů, kterých se ujala řada známých jmen, například Skyline, Monkey Business, Wohnout, Tomáš Klus, Xindl X nebo NiceLand. Deska vyšla 1. dubna, přesně v den, kdy Mňága a Žďorp před pětadvaceti lety vznikla.




nickyNicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded

Zpěvačka, která na sebe upozornila mimo jiné spoluprácí s Madonnou (jejíž novinka MDNA vyšla minulý týden), debutovala deskou Pink Friday. Nové album už podle názvu na debut navazuje a Nicki Minaj si pozvala hned několik známých intepretů včetně Chrise Browna. Přestože se poslední dobou počty písní na albech spíše snižují a mnoho kapel se uchyluje k vydání EP, Nicki Minaj se toho nebála – na novinku nasázela 19 písní a jako bonus k deluxe edici přihodila další tři songy.



LostprophetsWeaponsLostprophets – Weapons
Welšani s Ianem Watkinsem v čele přicházejí s novinkou obsahující deset songů. Při natáčení si rovnou vyzkoušeli nového bubeníka Luka Johnsona. Jak nová deska zní a jak se Luke v kapele zaběhl, budou moct posoudit také čeští fanoušci, a to naživo. Lostprophets jsou totiž jedněmi z headlinerů na letošním Prague City Festivalu.





kollingKilling Joke – MMXII

Jaz Coleman po necelých dvou letech opět nahnal svoji domovskou partu Killing Joke do studia. Výsledkem je deska s názvem MMXII, jejích ukázky si můžete poslechnout na oficiálním webu kapely. Album obsahuje deset songů a vyjde nejen na CD, ale i na vinylech.





lus3Lus3 – dot.coma

Lus3 se vydali do studia K Amákovi Golden (ex-Sunshine) a po dlouhých měsících natáčení vypouštějí novinku. Fanoušci se na dot.coma mohou těšit na dravější a špinavější zvuk, neotřelé aranže, výraznější zpěvové linky a celkově propracovanější sound. Kapela se na desce zvukově potká s elektronickým podsvětím berlínského metra, ale i s popovými prvky, dotýkajícími se současných trendů. Některé songy jsou klasicky odrzlé až infantilní, jiné nezvykle melancholické a temné. Lus3 desku pokřtí 23. dubna v pražské Roxy v rámci Free Mondays.


letymimoplayLety Mimo
Lety Mimo přicházejí se sedmi-trackovým EP. Hudebně se EP posouvají k progresivnímu soundu dnešních elektro-kytarových kapel, ovšem s odkazem na svůj původní styl, který sami nazývali "spacepunk". Proto si přizvali ke spolupráci mladého producenta Tuzexe (Sunshine). Lety svoji novinku pokřtí ve středu 4. dubna v pražském Lucerna Music Baru, podpoří je 100°C, NiceLand a Gang Ala Basta.




morrisseyMorrissey – Viva Hate
Bývalý člen dnes již neexistujících The Smiths si na sólové dráze vede velmi dobře. Na kontě má již devět alb a momentálně vydává reedici jednoho z nich. Viva Hate pochází z roku 1988, v reedici se dočkala digitálního remasterování i nového obalu.






large2819Ian Anderson - Thick As A Brick II.

Frontman Jethro Tull se rozhodl oslavit čtyřicetileté výročí vydání desky Thick As A Brick vydáním sólovky, kde album přepracoval. Desku představí i na turné.







ElectraheartMarina And The Diamonds – Elektra Heart

Na konci měsíce se na hudební scéně rozzáří diamanty. 30. dubna totiž vydává své druhé album Marina And The Diamonds. Marina své plány začít pracovat na novince zveřejnila už v listopadu 2010, fanoušci si však víc jak rok museli počkat.  Deska vychází také v deluxe edici, kde jsou navíc čtyři tracky.






strakaPražský výběr – Straka v hrsti (Jubilejní edice 1982 – 2012)
Najít nahrávku s pohnutějším osudem je docela těžké: Straka v hrsti se stala dokladem velkého talentu hudebníků a stupidity komunistického systému. Na albu zazní notoricky známé hity Pražského výběru jako je Hrabě X, Na václavským Václaváku, Pražákům je hej, Zubatá nebo Proč jen já.





stromboliStromboli – Jubilejní edice 1987 – 2012

2CD nabízí původní kombinaci živých a studiových záznamů, plus tři bonusy dokazující účinnost spojení dozvuků rockové fúze, mohutně doplněné dravými kytarovými prvky, sférickými i skoro metalovými pasážemi pro nástroje a hlasy, klávesovými i kytarovými syntezéry a přeloženými Morgersternovými i nově napsanými texty.





banquetA Banquet – Breath

A Banquet na sebe upozornili poprvé svým EP Kiss The Night! a hlavně hudebním stylem futu-roll, který si pro sebe sami vymysleli, aby se vyhnuli nepřesným škatulkám. V jeho šíření pokračují i na debutovém albu Breath. To se natáčelo zčásti v Chicagu, kam trio vycestovalo přímo do studia ke Stevovi Albinimu, bývalému producentovi Nirvany. Se zbytkem desky jim pomohl Boris Carloff, který spolupracoval už na jejich EP.




wanwrigtRufus Wainwright – Out Of The Game

Poslední období bylo pro Rufuse, který letos také vystoupí na festivu Colours of Ostrava, velmi náročné. Narodila se mu dcera Viva, zemřela mu matka - zpěvačka a skladatelka Kate McGarrigle a zasnoubil se se svým přítelem Jornem. Všechny tyto zásadní události v jeho životě se odráží i ve dvanácti nových písních. Album je podle autora samotného inspirováno 70. lety, nejvíce pak hudbou Eltona Johna, Davida Bowieho a kapely Queen. Role producenta se zhostil Mark Rohnson.



dohodaTichá Dohoda – 25 let Největší hity live!
Záznam z koncertu přináší plných 79 minut hudby a je výběrem největších hitů a milníků v historii skupiny. Jsou zde písně z prehistorie Tiché dohody ještě před příchodem zpěvačky Blanky Šrůmové i nejznámější Marionetu, Cizí pohled, Večírek osamělých srdcí či Tuláka po hvězdách. Protože se koncertu zúčastnili téměř všichni bývalí členové a spoluhráči, je na CD možné slyšet nové nahrávky většinou i v původních sestavách, v nichž byly natočeny na řadových albech.



Graham-Coxon-A-EGraham Coxon - A + E
Bývalý kytarista britských Blur najel na sólovou dráhu již v roce 1998 s deskou The Sky Is Too High. Nyní přináší novinku A + E, na které spekuluje o vlastním bytí na hudební scéně, a to v rozmezí deseti skladeb.






Counting_Crows_-_Underwater_Sunshine_(Or_What_We_Did_On_Our_Summer_Vacation)Counting Crows - Underwater Sunshine (Or What We Did On Our Summer Vacation)
Counting Crowns loni oslavili již dvacáté narozeniny. Nyní si nadělili opožděný dárek - novinku Underwater Sunshine (Or What We Did On Our Summer Vacation). Na desce se nachází řada coverů, mimo jiné od kapel Teenage Fanclub, Travis, Big Star nebo The Faces.





map 

Kopie - straka
zavřít