Vilém Čok o Pražském výběru: Kolem krku jsme si nepadli

Vydáno 23.04.2012 | autor: redakce

Po více jak šesti letech se snad konečně urovnaly spory mezi členy Pražského výběru. Kapela se dává dohromady v nejsilnější sestavě, aby na podzim absolvovala pět halových koncertů k nedávno vydané reedici kultovního alba Straka v hrsti. 

Vilém Čok o Pražském výběru: Kolem krku jsme si nepadli Vilém Čok o Pražském výběru: Kolem krku jsme si nepadli


prazsky_vyberPodnět k usmíření dal Michael Kocáb, který přišel za bývalými spoluhráči s omluvou a nabídkou nové spolupráce. "Kocáb přišel s podanou rukou ke smíru a omluvou, na kterou jsme přistoupili. Požadavky, které jsme ohledně comebacku měli, byly přijaty. Sice jsme si samozřejmě hned nepadli kolem krku, ale čas to snad zlepší," říká Vilém Čok.

Důvodem dlouholetého konfliktu byl hlavně fakt, že si po rozpadu Pražského výběru Michael Kocáb založil nový band, který i přes nesouhlas ostatních nazval Pražský výběr II. "Situace byla před lety poměrně vyhrocená - Michael svoji novou kapelu neměl pojmenovávat Pražský výběr II., byla to chyba a on to teď sám uznal. Pražský výběr II. tedy samozřejmě zrušil," prozradil dále Čok.

Vyhrajte CD Straka v hrsti

V souvilosti s comebackem Výběru se rovněž vyrojily informace, že Kocába s Pavlíčkem a spol. dal dohromady bývalý prezident Václav Havel, který zemřel 20. prosince loňského roku. Čok ale nesouhlasí. "To, že by nás dal dohromady Havel, podle mě není pravda. Já tvrdím, že důvodem bylo především to, že Kocáb přišel s nabídkou ke smíru. Teprve pak se začaly řešit možnosti další spolupráce," dodává.

Jak budou podzimní koncerty Pražského výběru vypadat, zatím není zcela jasné. "Koncerty teprve ladíme, takže by bylo předčasné o tom mluvit. Chceme určitě přilákat staré fanoušky tím, že budeme hrát písně z prvních dvou desek... A snad přijdou i nějací noví," doufá Čok. Je velmi pravděpodobné, že skupina přehraje live celou Straku v hrsti. Naopak nevyjasněná je role bubeníků: zda bude hrát legendární repertoár Jiří Hrubeš, který tehdy Straku nahrával, nebo Kladius Kryšpín, spjatý s Výběrem po mnoho let, či jak se budou střídat. Na promo fotkách se zatím šalamounsky objevují oba ...  

Straka v hrsti
Album Straka v hrsti natočil Pražský výběr v roce 1982, nahrávka však byla okamžitě zakázána a do prodeje se vůbec nedostala. Mezi fanoušky se proto šířila pirátsky na magnetofonových páscích a kazetách. Současně s ní natočil Juraj Herz stejnojmenný film, kde byly použity písně z alba, ani ten se ale nedostal na veřejnost. „Po tomhle filmu si nás začali fízlové všímat naplno. V komparsu se objevili lidi, který podepsali Chartu 77 a StB začala ten film mapovat. Kdo se na něm podílel a o co tu vlastně jde," uvedl Michal Pavlíček. Rok poté byla kapele skutečně na tři roky zakázána činnost.
Album vyšlo pod názvem Pražský výběr poprvé až o šest let později, v roce 1995 v rámci kompilace Komplet podruhé a letos v rámci 30. výročí od doby vzniku vychází potřetí, poprvé však samostatně a pod oficiálním názvem.

Co se týče další budoucnosti Výběru, všichni zúčastnění jsou realisté a snaží se stát nohama na zemi. "Buď budou tyhle koncerty hřebíky do rakve a my spolu budeme hrád opravdu jednou provždy naposledy, nebo to zafunguje a budeme fungovat dál, to se uvidí," dodal na závěr baskytarista Vilém Čok.

Termíny turné:
11. 11. Praha - Tipsport Arena
13. 11. Ostrava
15. 11. Bratislava
21. 11. Brno
24. 11. Pardubice



map, foto: Roman Černý

Kopie (2) - prazsky_vyber
zavřít