Damien Rice provede masáž lidských srdcí poprvé v Praze

Vydáno 04.05.2012 | autor: redakce

V úterý 10. července si v pražském klubu Roxy odbude svou tuzemskou premiéru irský folk-rockový písničkář Damien Rice. jehož hudba má dar drásat lidská srdce. Osmatřicetiletý muzikant, jehož tvorba je srovnávána s takovými jmény jako Jeff Buckley nebo David Gray, se v Praze představí v exkluzivním sólo setu pouze s kytarou a pianem.

Damien Rice provede masáž lidských srdcí poprvé v Praze Damien Rice provede masáž lidských srdcí poprvé v Praze

damien_rice3Koncert Damiena Rice, který získal celosvětový věhlas deskami O a 9, bude k sezení a tedy s omezenou kapacitou. Vstupenky v ceně 550 czk + poplatky jsou v prodeji od pátku 4. 5. v sítích Ticketpro a Ticketportal.

Rodák z městečka Kildare začínal s muzikou pod pseudonymem Dodima Rice v roce 1991 v rockové kapele Juniper. Pětičlenná parta si sice na neúspěch nemohla stěžovat, nicméně neustálé tvůrčí kompromisy vyžadované labelem Polygram Damiena znechutili natolik, že Juniper v roce 1998 opustil a rozhodl se odpočinout si od showbyznysu a odstěhoval se do italského Toskánska, kde se nějakou dobu živil farmařením. Naštěstí mu to ale moc dlouho nevydrželo a místo farmaření se rozhodl cestovat po světě a vydělávat si na živobytí hraním na ulici. Po návratu do rodného Irska si vypůjčil peníze a nahrál své první demo, které poslal svému bratranci Davidu Arnoldovi (spolupracoval mj. s Björk). Tomu se Damienova tvorba natolik líbila, že mu poskytl finance na natočení nahrání debutového alba.

První vlaštovkou byl v roce 2001 singl The Blower's Daughter, který se posléze stal obrovským hitem díky americkému filmu Na dotek (Closer, 2004) s Jude Lowem, Cliwe Owenem, Natalií Potman a Julií Roberts. Úspěch tohoto singlu značnou měrou přispěl také k vřelému přijetí Damienova debutu O (2002), na němž se krom dalších muzikantů podílela svými nezaměnitelnými vokály také Damienova dlouholetá spolupracovnice Lisa Hannigan. Nejenže byl debut vysoce ceněn odbornou kritikou a Rice za něj získal v roce 2003 prestižní americkou cenu Shortlist Music Prize. Damienova hudba, v níž hrají prim silné emoce prodchnuté tesknou folkovou romantikou, bodovala i u řadových posluchačů, na čemž měl jistě svůj podíl i fakt, že krom snímku Na dotek zazněly jeho písně také ve filmech Vysvobození (I am David, 2003), V dobré společnosti (In Good Company, 2004) nebo v seriálech Dr. House, Ztraceni, Alias a Chirurgové.



Čtyři roky po debutu, který vynesl Riceovi přes 4 miliony prodaných kopiíí a např. v Irsku byl 10krát a v Británii 3krát platinový, vydal Damien své druhé řadové album 9, s nímž se představil na koncertních pódiích po celém světě včetně takových prestižních festivalů jako jsou Glastonbury nebo T in the Park.

damien-rice2Ač od roku 2007, kdy vyšel Riceovi společný živák se jeho nyní již bývalou spolupracovnicí Lisou Hannigan Live From The Union Chapel, tento ceněný kytarista, klavírista a zpěvák nevydal žádné další studiové album, neznamená to, že by muziku pověsil na hřebík. Místo alb nyní vydává singly, které se vycházejí v rámci na různých charitativních projektů či kompilací. Za zmínku stojí například jeho participace na albu Songs for Tibet: The Art of Peace (2008), kam přispěl songem Making Noise nebo píseň Lonely Soldier, kterou v roce 2010 složil pro americký Enough Project bojující za ženská práva v africkém Kongu. Úplně nejaktuálnější pak je Damienův cover slavné skladby One, jímž přispěl na loňskou tribute kompilaci AHK-toong BAY-bi Covered vydanou k 20. výročí alba U2 Achtung Baby, na které se krom Damiena podíleli např. také Patti Smith, Depeche Mode, Nine Inch Nails či Jack White. Těžko dopředu soudit, co všechno z Damienovi tvorby zazní v rámci jeho české koncertní premiéry 10. července v Roxy. Určitě se ale můžete spolehnout, že vás čeká výjimečný hudební zážitek s komorní atmosférou jako dělanou pro plnohodnotný prožitek z Damienovi hudby.

Klub bude otevřen od 20:00. Vstupenky jsou od pátku 4. 5. v prodeji prostředníctvím sítí Ticketpro a Ticketportal za 550 czk + poplatky.



zdroj: TZ, dm
zavřít