Zakladatel Velvet Underground John Cale zavítá na Trutnov Open Air

Vydáno 08.06.2012 | autor: redakce

Festival Trutnov Open Air vyhlašuje další z hvězd line-upu - na český Woodstock přijede John Cale. Zakladatel Velvet Underground, oblíbené kapely Václava Havla a Ivana Martina Jirouse, zavítá na východ Čech ve dnech od 16. do 18. srpna.

Zakladatel Velvet Underground John Cale zavítá na Trutnov Open Air Zakladatel Velvet Underground John Cale zavítá na Trutnov Open Air


jc les inrocksJohn Cale je legendární hudebník rockové avantgardy pocházející z Walesu. V roce 1964 odešel do New Yorku, kde s Lou Reedem založili Velvet Underground. Přínosem bylo nejen jeho hudební vzdělání, které se tak doplňovalo s Reedovým rockerským dryáčnictvím, ale i jeho multiinstrumentalismus, díky němuž mohl obohatit zvuk Velvetů o basu, klávesy a hlavně stylotvornou violu. Ale protože dva kohouti na jednom smetišti nikdy nevydrží dlouho, už v roce 1968 Cale odešel na sólovou dráhu, na které se uplatnil jako tvůrce vlastních alb, producent mnoha významných desek (mj. Nico, Patti Smith, Iggy Popa and The Stooges, Siouxsie & The Banshees, Happy Mondays či Manic Street Preachers) a autor řady filmových soundtracků.

V 70. letech také vytvořil silnou sérii sólových alb, započatou titulem Paris 1919 a pokračující deskami Fear, Slow Dazzle a Helen of Troy. Do 90. let vstoupil jednak rukypodáním s někdejším parťákem Reedem na dodnes mimořádně působivém albu Songs for Drella, věnovaném jejich guruovi Andymu Warholovi, ale také živým albem Fragments of a Rainy Season, na kterém předvedl své vlastní i převzaté písně jen s klavírem. Po roce 2000 probírá postupně svůj hudební archiv a vytahuje z něj jednu perlu za druhou, a současně neúnavně experimentuje na deskách i koncertech.

Právě Velvet Underground založení ve Warholově Factory v roce 1965 Johnem Calem a Lou Reedem inspirovali tuzemskou kapelu Plastic People i celé „sametové podzemí" v Čechách, na Moravě i Slovensku. O něm mimo jiné napsal v roce 1975 Ivan Jirous, přezdívaný Magor, svoji stěžejní a klíčovou „Zprávu o třetím českém hudebním obrození". Plastic People měli svého času dokonce v repertoáru i skladby Velvetů. Hrál s nimi tehdy v totalitním Československu dočasně žijící Kanaďan Paul Wilson. „To spojilo Plastiky a zdejší underground s jejich americkými vzory a dodávalo jim to na autentičnosti," vzpomíná na období undergroundu, kdy kapela nemohla veřejně hrát, spoluzakladatel trutnovského festivalu a undergroundová legenda František „Čuňas" Stárek. „Když se podíváte na zamyšleného Johna Calea s violou a málomluvného Jiřího Kabeše z Plastiků, podobnost kmenových bratrů je nepřehlédnutelná," říká s úsměvem Martin Věchet. Paul Wilson byl později vyhoštěn a uvěznění Plastic People se stalo impulzem pro vznik Charty 77.

zdroj: TZ, map {vypnoutlink:Air}
zavřít