DALŠÍ POSILA MIGHTY SOUNDS

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Jedna z nejvlivnějších latinskoamerických kapel, DESORDEN PUBLICO, zavítá v neděli 16.7. na festival Mighty Sounds. Potrhlí Venezuelci jsou proslulí svým mixem britského 2-tonu a tradičního karibského ska, jenž koření pořádnou dávkou domácího latina.

DALŠÍ POSILA MIGHTY SOUNDS DALŠÍ POSILA MIGHTY SOUNDS

Desorden Publico si vytvořili velmi populární styl, který si časem v různých variacích osvojili takoví velikáni jako Panteon Rococo, Karamelo Santo či evropští Skalariak, Ska-P, Mano Negra a Manu Chao. Desorden Publico však vždycky vynikali vysokou instrumentální zručností a nikdy nezapřeli svůj vztah k původnímu jamajskému ska. I na skočných, punkem ochucených deskách se objevují skladby ve starém duchu.

Debutový eponymní počin kapely vyšel v roce 1988, v době kdy stále předváděla svou show jen na pódiích domácího Caracasu. Další dvě desky En Decomposición a Canto Popular De La Vida i Muerte však již katapultovali Desorden Publico mezi domácí elitu a jejich věhlas se začal závratnou rychlostí šířit po celé Jižní a Střední Americe. Devítičlenný ansámbl rázem přesedlal z punkových klubů na stadióny a haly. Během dalších dvou let kapela vyrostla v jedno z nejznámějších hudební těles ve své vlasti, stala se velmi populární v Mexiku a pozvolna začala dobývat i Spojené Státy.



























Umí tohle váš kečup?!


Přestože na latinskoamerických televizních kanálech korzovala již několik let, v U.S.A. se na obrazovkách poprvé objevila v reklamě na kečup Heinz. To však paradoxně Desorden Publico vyneslo takovou popularitu, že se v době třetího obrození ska vyhoupli po boku Skatalites na první místo žebříčku prodeje zahraničních ska kapel v U.S.A.

S přelomem století si DP vydobyli respekt i na starém kontinentě a každoročně se začátkem léta objevují na mnohých prestižních festivalech. Posledních několik let chrlí jednu desku za druhou a i s jednadvaceti lety existence na kontě neúnavě koncertují po celém světě. Mimo jiné jsou nejoblíbenější kapelou frontmana New York Ska Jazz Ensemble „Rocksteady“ Freddieho Reitera.



























Do Čech se kapela vrací po téměř deseti letech. Svůj debut na našich pódiích si DP odbyli po boku americké ska-corové legendy The Pilfers. Na festival Mighty Sounds, který proběhne 14.-16. července v Olší u Tábora, se tak chystá opravdový skvost světové ska scény a nikdo nepochybujte, že stejně jako v případě většiny latinskoamerických kapel, dlí největší deviza Desorden Publico právě v živých vystoupeních!

www.mightysounds.cz

zavřít