Eurotrialog Mikulov bude věnovaný vězněným Pussy Riot

Vydáno 14.08.2012 | autor: redakce

Festival Eurotrialog, který se koná poslední víkend v srpnu v Mikulově, tentokrát pořadatelé zasvětili vězněným členkám ruské skupiny Pussy Riot. 

Eurotrialog Mikulov bude věnovaný vězněným Pussy Riot Eurotrialog Mikulov bude věnovaný vězněným Pussy Riot


pussyPořadatelé festivalu Eurotrialog byli jedním z iniciátorů koncertu Už zase zavírají muzikanty, který se odehrál 15. května v Praze. Také skupiny, které na tomto koncertě vystoupily, patří do okruhu spřízněných skupin kolem mikulovského festivalu a pořádající agentury. Proto se hudebníci i pořadatelé shodli na tom, že mikulovský festival symbolicky věnují vězněné skupině Pussy Riot. Tři členky Pussy Riot – Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová jsou obviněny z výtržnictví kvůli únorovému happeningu v centrálním moskevském kostele. Hrozí jim několik let vězení. Moskevský soud drží hudebnice od února ve vazbě.

Vedoucí skupiny Už jsme doma Miroslav Wanek vysvětluje: „Jako muzikant mám jistou možnost oslovovat lidi něčím, o čem si myslím, že je to důležité. Nakonec to je i smysl tvorby. Případ Pussy Riot je donebevolající křivda a manipulace, navíc těm holkám hrozí vysoké tresty. Připadlo mi to jako nejlogičtější reakce; kdyby se těmto věcem člověk nepostavil, mohlo by to v budoucnu potkat i jeho. V mém případě hrála roli i vlastní zkušenost z minulého režimu. Nápad věnovat Pussy Riot festival je příležitost, jak před nastávajícím soudem na případ znovu upozornit."

Pořadatel koncertu Už zase zavírají muzikanty a současně pořadatel festivalu Eurotrialog Mikulov Romek Hanzlík upřesňuje: „Rozhodně se stavíme na podporu vězněných hudebnic a jejich práva svobodného názoru a projevu. Po uspořádání květnového koncertu ‚Už zase zavítají muzikanty' se nám jeví jako další zviditelnění nespravedlivého věznění věnovat Pussy Riot náš festival."

Vyhrajte vstupenky na Eurotrialog Mikulov.

Na letošní Eurotrialog zavítá například francouzská skupina Grabben Orchestra – osmičlenný soubor stojící na pomezí balkánské dechovky a pouličního umění. Ze Slovenska přijedou Živé kvety, z Rakouska Tankris. Vedle stálic české scény (Jasná páka, Jiří Schmitzer, Ty syčáci, Květy) zahrají i vycházející hvězdy české scény Zrní nebo skupina Ahmed má hlad. Nebude chybět ani skupina CCTV Allstar, mezinárodní seskupení (CZ, SWE, USA, GB, MEX) s hostem Matějem Ruppertem, která vystoupí místo plánované skupiny Neruda, potýkající se s personálními změnami. Eurotrialog každoročně uvádí speciality, připravené exkluzivně pro festival. Příkladem je skupina Už jsme doma, která si pozvala spřízněné hudebníky z USA – skupinu Wolff and Tuba z New Yorku. Společně si připraví extra festivalový česko-americký set pouze pro jeden večer.



zdroj: TZ, map 
zavřít