Letošní ročník Sletu bubeníků představí rytmické styly celé planety

Vydáno 20.09.2012 | autor: redakce

Koncertní série už 11. ročníku Sletu bubeníků začíná 23.10. a navštíví celkem dvanáct měst. Bubenický tým tvoří opět špičkoví hráči jako David Koller, Pavel Fajt, Miloš Vacík, Ephraim Goldin, Tomáš Reindl, Pavel Koudelka a doprovodí je famózní kytarista Zdeněk Bína.

Letošní ročník Sletu bubeníků představí rytmické styly celé planety Letošní ročník Sletu bubeníků představí rytmické styly celé planety


slet bubeniku2012Název Slet bubeníků není náhodný, jelikož hudebníci se opravdu slétávají z rúzných zákoutí hudebního světa, z různých stylů a z různých domovských skupin. Bubeníci se vždy nejdřív na několik dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách. Každý hudebník zde vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání; každý do společné tvoření přichází s vlastními nápady, čímž dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, etnických vlivů a inspirací. Každoročně tak vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě.

V historii Sletu bubeníků se koncept mění každý rok, a tak se během historie dočkali návštěvníci například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu), afrického Sletu, další dva ročníky se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce atd.

Letošní Slet je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (David Koller, Pavel Fajt, Pavel Koudelka). Ty podpoří latinsko-americká rytmika Miloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl. Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123min. vystupuje sólově. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom podiu potkají styly celého světa.



ape

zavřít