Precedens oslaví 30 let třemi koncerty

Vydáno 15.11.2012 | autor: redakce

Precedens chystají na konec tohoto roku tři koncerty ke svému třicátému výročí. Na pódiu nebudou chybět Bára Basiková, Petr Kolář, Martin Němec a další současní či minulí členové Precedens.

Precedens oslaví 30 let třemi koncerty Precedens oslaví 30 let třemi koncerty


precedens30Na koncertech se bude křtít album mapující historii skupiny od vydání prvního alba pod názvem Precedens 30 let. Jako host vystoupí současná Němcova skupina Lili Marlene s Dášou Součkovou a zakládající člen Precedens Jan Sahara Hedl.

V roce svého vzniku se Precedens stal dle bulletinu Jazzové sekce největším překvapením roku. Debut Doba ledová přinesl zcela originální tvář rockové scény a jistě jej lze nazvat kultovním albem. Na něj úspěšně navázala i alba následující, videoklipy (Soumrak bohů, Tisíc jmen atd.) a koncerty. Post zpěvačky po prvotním období, kdy byl frontmanem Jan Sahara Hedl, zastávala Bára Basiková. V 90. letech vznikla jako přímé pokračování Precedens skupina Basic Beat s ještě výraznějším akcentem na Basikovou jako sólistku. V devadesátých letech členové kapely nahráli rovněž dvě sólová alba Jana Sahary Hedla.

Vedoucí Precedens a výhradní autor hudby i textů Martin Němec objevil po odchodu Báry Basikové zpěváka Petra Koláře, který s kapelou nazpíval dvě alba (La, La, Lá, a Drž hudbu!). V roce 2005 po návratu Basikové vydala skupina zatím poslední studiové album Aurora.




Precedens koncerty:

4. 12. - Brno (Klub Melodka)

10. 12. - Praha (Malostranská beseda)
28.12. - Karlovy Vary (Lidový dům)

TZ, ape

zavřít