Co vychází v lednu a únoru: přehled novinek

Vydáno 24.02.2013 | autor: redakce

Albová nadílka posledního únorového týdne potěší zejména příznivce ostřejší rockové muziky. Obsáhlou kompilací se připomínají pankáči NOFX a řadovou novinku hlásí hardrockeři Buckcherry. Za zmínku stojí také další kompilace Death Cab for Cutie.

Co vychází v lednu a únoru: přehled novinek Co vychází v lednu a únoru: přehled novinek


nofx-30anniverNOFX - 30th Anniversary Box Set
Letos je to třicet let od chvíle, kdy zpěvák Fat Mike a kytarista Eric Melvin založili NOFX. Na oslavu svého kulatého výročí připravili dárek pro fanoušky v podobě kolekce 30th anniversary. Ta obsahuje všech dvanáct studiových nahrávek počínaje albem Liberal Animation through z roku 1988 až po zatím poslední, loňské Self Entitled. Kompilace obsahuje také skladby ze známé série nazvané 7" of the Month Club.





buckcherry_confession_covBuckcherry - Confession
Losangeleští hardrockeři Buckcherry měli dosud ve svém kapelním CV pět alb a také společné tour s kapelami jako AC/DC, Avenged Sevenfold, Nickelback nebo Kiss. Aktuální šestá deska nese název Confessions. Jejím tématickým jádrem je sedm smrtelných hříchů. Na ploše třinácti skladeb má kapela dostatek prostoru pro vlastní zpovědi. Kupříkladu skladba Sloth pojednává o sebevraždě otce zpěváka Joshe Todda. Mimochodem, recenze britského Guardiinu mluví o novince jako o jejich nejlepší desce vůbec.




deathcabforcutie
Death Cab for Cutie - The Barsuk Years
The Barsuk Years je kompilace sedmi nahrávek indie-popových Death Cab for Cutie. Obsahuje tvorbu kapely počínaje kouskem You Can Play These Songs With Chords původně vydaným jen na audiokazetě a dále alba Something About Airplanes, We Have the Facts and We're Voting Yes, The Photo Album, a Transatlanticism. Nechybí dvě EP The Forbidden Love a The Stability. Limitovaná edice vychází pouze v nákladu 1500 kusů.



jamielidellJamie Lidell - Jamie Lidell
Muzikant a soulový zpěvák Jamie Lidell strávil poslední rok přestavbou svého domácího studia ve Spojených státech, kam se přestěhoval z rodné Anglie. Aktuální eponymní nahrávkou, jež si sám produkoval, navazuje na pět let staré album Compass. Pilotní singl What a Shame vyšel už v polovině listopadu.






nick cave and the bad seeds - push the sky awayNick Cave - Push the Sky Away
Nick Cave udělal s Bad Seeds doposud čtrnáct alb. Poslední Dig, Lazarus, Dig!!! společně vydali v roce 2008. Zpěvák si následně odskočil zpět k projektu Grinderman, natočil druhé album a odehrál sérii koncertů a následně projekt rozpustil a oznámil návrat Bad Seeds. Jejich patnáctá studiová nahrávka Push the Sky Away se nahrávala v La Fabrique, nahrávacím studiu v panském sídle na jihu Francie z 19.století. němž Cave novinku popsal takto: "Kdybych měl použít otřepanou metaforu o albech jako dětech, pak by Push The Sky Away bylo duchem děťátka v inkubátoru a Warrenovy smyčky jeho sotva znatelným, chvějícím se srdečním tepem."


emeli sande - live - 500

Emeli Sandé - Live At The Royal Albert Hall
Zpěvačka Emeli Sandé připravila záznam z podzimního vystoupení ve slavné Royal Albert Hall. CD a DVD prozaicky nazvané Live At The Royal Albert režíroval Paul Dugdale, jenž spolupracoval s Coldplay na koncertním filmu Live 2012, jako hosté se na pódiu vedle Emeli Sandé objevují také Labrinth a Professor Green. Skotská rodačka má za sebou po všech stánkách úspěšný rok, což se naplno projevilo i v nedávno zveřejněných nominacích na ceny Brit Awards. Emeli Sandé je nominována hned čtyřikrát ve třech kategoriích.


patmetheny_theorchestrionproject_smallPat Metheny - The Orchestrion Project
Pat Metheny je nejenom legendární jazzový kytarista, ale také jeden z nejpracovitějších hudebníků současnosti. Zatímco loni vydal album s projektem Unity Band, se kterým se podíval i do Brna, letos nabízí svým příznivcům na 2CD koncertní záznam projektu Orchestrion. Toto dvojalbum bylo nahráno živě v Brooklynu v New Yorku na konci roku 2010 v závěru Methenyho světového turné se zmíněným projektem. Album obsahuje skladby z tohoto alba a navíc dalších 8 kompozic opravených v rámci turné k Orchestrion.




totaci-oceloviptaci_coverTotální nasazení - Oceloví ptáci
Ve 23. roce existence a po dvou letech od svého posledního studiového počinu Crazy Story nahrála punk-rocková sestava ze Slaného nové album s názvem Oceloví ptáci. Album se natáčelo ve studiu Hostivař a jde o deváté řadové album kapely. Spolu s vydáním novinky se Totální nasazení spolu se sestavou Zakázaný ovoce vydalo na celorepublikové turné.





buletformyvalentine_tempertemperBullet for My Valentine - Temper Temper
Velšská úderka Bullet for My Valentine nachystala čtvrté řadové album. Necelé tři roky po předchozím počinu Fever naservírovali rockeři jedenáct skladeb, v deluxe edici pak o tři víc. Pilotní stejnojmenný singl je v rotacích už od října, singlovou dvojkou je skladba Riot. Album opět produkoval vyzkoušený Don Gilmor, jenž má na kontě například slavný debut Linkin Park Hybrid Theory.





vladimir518_flashbackVladimir 518 - Flashback
Ještě předtím, než Vladimír 518 vydá své druhé sólové album, nachystal mixtape s návem Flashback. Úvodním trackem je remix Nemam zájem, kde se vedle Vladimira a Huga Toxxxe představil Orion, LA4, James Cole, Smack a Řezník. Flashback má 31 stop a vychází v omezeném nákladu 1000 kusů, s autorským obalem od Vladimira 518 ve formě digipacku.





silverstein_this windSilverstein - This Is How the Wind Shift
Kanadská post-hardcoreová parta Silverstein funguje třináctým rokem a za tu dobu vyprodukovala už sedm studiových nahrávek. Ta poslední nese název This Is How the Wind Shift a jde o první album, na němž se nepodílel dlouholetý kytarista Neil Boshart, jehož na novince nahradil Paul-Marc Rousseau. Podle frontmana Shanea Tolda jde opět o koncepční album, stejně jako tomu bylo v případě čtyři roky starého počinu A Shipwreck in the Sand.




asafavidanAsaf Avidan - Different Pulses
Different Pulses je prvním sólovým albem izraelského písničkáře Asafa Avidana. Od předchozích folkrockových alb, která nahrál s kapelou the Mojos, se liší svým jemným mixem elektroniky a kláves s akustickými nástroji – kytary, trombónu, klarinetu či trubky. Na sólovou dráhu se Asaf Avidan dal před necelýma dvěma lety, kdy s The Mojos oznámil koncertní pauzu. Mimochodem, letos si na festivalu Colours of Ostrava odbyde koncertní premiéru v Česku.




foals - holy fireFoals - Holy Fire
Britská sestava Foals vydává v průběhu pěti let už třetí studiové album. Nese název Holy Fire a bude se snažit navázat na úspěch předchozí úspěšné řadovky Total Life Forever. Na desce je jedenáct skladeb, první dva vydané singly se jmenují Inhaler a My Number.






destinys-child-love-songs-Destiny's Child - Love Songs
Svého času nejúspěšnější ženská vokální skupina Destiny's Child vydává výběr svých největších hitů. Kompilaci, složené z těch nejromantičtějších a nejzamilovanějších skladeb z let 1997 až 2004 je doplněna o jednu zbrusu novou písničku s názvem Nuclear. Na kompilaci samozřejmě nechybí slavné skladby Cater 2 U, T-Shirt nebo Say My Name ani vokály dnes nejslavnější bývalé členky kapely Beyoncé.





justin-bieber-believe-acoustic-album-artworkJustin Bieber - Believe Acoustic
Believe Acoustic představí dívčího idola v úplně novém světle. Jde totiž o akustickou podobu jeho loňského veleúspěšného alba Believe, jehož prodal několik miliónů kusů. Najdeme zde celkem jedenáct písní: sedm z nich bylo akusticky natočeno ve studiu, další píseň byla zaznamenána během jednoho z Justinových beznadějně vyprodaných koncertů a album je zakončeno třemi zbrusu novými písněmi, které vznikly speciálně pro účely této desky. Jedná se o skladby Yellow Raincoat, I Would a zamilovanou Nothing Like Us.




fleetwoodmacFleetwood Mac - Rumours
Rumours je nejprodávanější album Fleetwood Mac s úchvatným číslem více než 40 milionů kopií od data vydání v roce 1977 a patří zároveň mezi deset nejprodávanějších alb všech dob. U příležitosti 35 let od vydání se album vrací ve speciální úpravě a vydání. Vychází jako standardní CD, i jako 3 CD obsahující originální album s jedním bonusem, koncertní nahrávky z roku 1977 a navíc nikdy neslyšené a nevydané studiové demo a alternativní verze albového repertoáru.




joy-formidable-wolfs-lawThe Joy Formidable - Wolf's Law
The Joy Formidable je alternativní rocková kapela založená v roce 2007 v severním Walesu. V současnosti již ale trio Ritzy Bryan (zpěv, kytara), Rhydian Dafydd (basa, vokály) a Matt Thomas (bicí, perkuse) žije v Londýně. Mají na svém kontě velice příznivě kritikou přijaté debutové album The Big Roar vydané v roce 2011 a aktuálně právě vychází jejich v pořadí druhé album Wolf's Law. Album bylo natočeno v průběhu posledních 12 měsíců, produkovala ho kapela sama a za výsledným mixem nahrávky je potom slavný producent a zvukový inženýr Andy Wallace.



biffy_clyro_oppositesBiffy Clyro - Opposites
Šesté album skotské trojice Biffy Clyro s názvem Opposites vychází jako dvojalbum s 20 skladbami. Každý z disků ponese svůj vlastní název, první: The Land at the End of Our Toes, druhý: The Sand at the Core of Our Bones. První uveřejněnou skladbou byla už v polovině minulého roku Stingin' Belle, prvním oficiálním singlem pak Black Chandelier. Novou nahrávku produkoval GGGarth Richardson, jenž s Biffy Clyro spolupracoval už na předchozích dvou albech Puzzle a Only Revolutions.




tomahawk_oddfellowsTomahawk - Oddfellows
Oddfellows je čtvrté studiové album superskupiny Tomahawk, v jejímž čele řádí Mike Patton. Album produkoval Collin Dupuis, jenž v minulosti spolupracoval např. s Black Keys. Zajímavostí Oddfellows je čas strávený ves studiu - celé nahrávání trvalo pouhých šesti dní. Nahrávka obsahuje celkem patnáct skladeb a žánrově jde o svérázný mix oscilujícím mezi majestátnými refrény známých z poslední desky Faith No More Album of the Year a cigaretovým kouřem načichlých jazzových kousků ala Ennio Morricone. Jako první singl vypustila čtveřice skladbu Stone Letter.



badreligion_truenorthBad Religion - True North
Albová novinka punkrockových veteránů Bad Religion True North je už jejich šestnáctým albem. I po 34 letech na scéně mají stále dostatek inspirace a dobře vědí, co u nich funguje: energické songy se silnými hymnickými nápěvy a jiskřivými kytarovými riffy, to vše doplněné o rozjímavé texty o vládě, křesťanství a americké společnosti obecně. Oproti předchozí desce The Dissent of Man je novinka o něco víc agresivní. Vše opět odsýpá v rychlém tempu: na ploše 35 minut najdeme šestnáct skladeb.




black_light_burns_lotus_island_correctedBlack Light Burns - Lotus Island
Krátce před Vánoci ohlásil tvůrčí mozek Black Light Burns nové album s názvem Lotus Island. Koncepční nahrávka obsahuje sedm instrumentálních skladeb, tři nové písně a remix skladby It Rapes All In It's Path, jež pochází ze soundtracku k akčnímu horroru Underworld: Awakening. Podle Borlanda může být deska alternativním soundtrackem k prvním 40 minutám filmu The Holy Mountain, který v roce 1973 natočil Alejandro Jodorowsky. Mimochodem, už 7. února se tahle partička ukáže v Praze.




billyjoel_lovesongsBilly Joel - She's Got a Way: Love Songs
V případě amerického pianisty, skladatele a zpěváka Billyho Joela, jednoho z nejprodávanějších umělců vůbec, bylo jen otázkou času, kdy přijde s kolekcí romanticky laděných skladeb. Ta dostala jméno She's Got a Way: Love Songs a obsahuje 18 skladeb. Ne všechny se přímo týkají lásky, avšak skaldby jako She's Got a Way, Just the Way You Are, The Night Is Still Young nebo Until the Night jsou důstojným ohlédnutím za více než čtyřicet let trvající kariérou slavného umělce.




delphic-collectionsDelphic - Collections
Collections je druhým albem britské čtveřice Delphic. Ta debutovala před třemi lety úspěšným opusem Acolyte, s nímž se v srpnu 2010 ukázali i v pražském Lucerna Music Baru. Na svém druhé albu pracovali rok a půl ve svém vlastním studiu v Manchesteru. Na albu najdeme deset písní, aktuálním singlem je skladba s názvem Baiya.





121212Různí umělci: 12-12-12 The Concert For Sandy Relief
Benefiční koncert nazvaný 12-12-12 na pomoc obětem hurikánu Sandy přivedl na jedno pódium skvostnou sestavu hudebníků. Na koncertě v newyorské Madison Square Garden, který se uskutečnil 12. 12. 2012, vystoupily ikony jako Bruce Springsteen s The E Street Bandem, Roger Waters, Bon Jovi, Eric Clapton, Alicia Keys, The Rolling Stones a další. 24trackový záznam z show je již od poloviny prosince k dispozici na iTunes a čerstvě také na fyzickém nosiči.

Přečtě si recenzi


helllstraight4outof4Helloween - Straight Out Of Hell
Úspěšná německá metalová formace Helloween připravila fanouškům už svoji čtrnáctou studiovou desku. "Album Straight Out Of Hell je výsledkem vývoje kapely od dvou posledních alb. 7 Sinners bylo nahráno víceméně bezprostředně po Gambling With The Devil a zbrusu nové skladby jsou výrazně pozitivnější. Tyto písně nakopnou i ty nejlínější posluchače," dodává ke vzniku alba kytarista Michael Weikath. Produkce alba se ujal Charlie Bauerfeind, jenž v minulosti spolupracoval se jmény jako Blind Guardian, Primal Fear, Rage, nebo Hammerfall.



grammys2013Různí umělci - 2013 Grammy Nominees
Dřív než budou 10. února vyhlášeny výsledky 55. ročníku Grammy Awards, vychází kompilace s názvem 2013 Grammy Nominees. Jde o osmdesátiminutový výběr, na nějž je zařazeno 22 skladeb nominovaných interpretů. V kontextu celkového počtu 80 kategorií sice jen o zlomek, avšak nechybí většina umělců, kteří se v nominacích objevovali nejčastěji, tedy Fun., Mumford & Sons, Frank Ocean nebo The Black Keys. Ty doplňují písně od Muse, Coldplay, Adele, Bruce Springsteena, Katy Perry, Kelly Clarkson nebo Taylor Swift.



voivod-target-earthVoivod - Target Earth
Target Earth je třinácté studiové album kanadských heavymetalistů Voivod. Jde o první nahrávku, na níž se objevuje kytarista Daniel Mongrain. Ten nahradil Denise "Piggyho" D'Amoura, jenž zemřel v roce 2005. Ke kapele se zároveň po více než dvaceti letech připojil basák Jean-Yves Thériault. Současno usestavu tedy tvoří: Denis Bélanger (Snake), Daniel Mongrain (Chewy), Jean-Yves Thériault (Blacky) a Michel Langevin (Away). Album obsahuje 10 skladeb.

Čtete více: SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Denis "Piggy" D'Amour


dkm-cover-black-900Dropkick Murphys - Signed And Sealed In Blood
Dva roky po koncepčním albu Going Out in Style se Dropkick Murphys vrací ke svým kořenům albem Signed And Sealed In Blood. I po sedmnácti letech na scéně a osmi studiových albech zní punkrocková sestava stále dostatečně "párty" aneb ideální podkres ke skupinovému zpěvu s opilými přáteli na baru. První singl Rose Tattoo Dropkick Murphys vypustili už začátkem listopadu.
{vypnoutlink:Believe,Death}





Petr Adámek


nofx_top
zavřít